Η Τυνησία βυθίζεται σε μια σοβαρή κρίση, με ανάπτυξη κάτω από 3%, υψηλή ανεργία (σχεδόν 40% στους νέους) και περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους στα όρια της φτώχειας.
Όπως ανακοίνωσε στον Τύπο ο πρόεδρος της ISIE, υπέρ του νέου Συντάγματος ψήφισαν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και υπολογίζεται στο 30,5%.
Η αντιπολίτευση, η οποία εδώ και έναν χρόνο καταγγέλλει το «πραξικόπημα» της 25ης Ιουλίου 2021 με το οποίο ο Saied ανέλαβε όλες τις εξουσίες, και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιστροφής στη δικτατορία.
«Το Σύνταγμα τίθεται σε ισχύ μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, την υπογραφή του από τον πρόεδρο και τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Bousker. Η απόρριψη από διοικητικό δικαστήριο όλων των προσφυγών κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος «επιβεβαίωσε την ακεραιότητα και τη διαφάνεια του ISIE», σύμφωνα με τον ίδιο.
Το νέο Σύνταγμα της Τυνησίας δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Saied, αντικαθιστώντας αυτό που ίσχυε από το 2014 και περιόριζε τον ρόλο του αρχηγού του κράτους για να αποτρέψει φαινόμενα όπως η δικτατορία του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και το αυταρχικό καθεστώς του ηγέτη της ανεξαρτησίας της χώρας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.
Σε αυτό δεν προβλέπεται διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου, ο οποίος διορίζει τον επικεφαλής της κυβέρνησης και τους υπουργούς και μπορεί να τους αποπέμψει κατά βούληση.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, όσοι ψήφισαν «ναι» παρακινήθηκαν κυρίως από την ελπίδα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.
Η Τυνησία βυθίζεται σε μια σοβαρή κρίση, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), με ανάπτυξη κάτω από 3%, υψηλή ανεργία (σχεδόν 40% στους νέους) και περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους στα όρια της φτώχειας. Υπερχρεωμένη, διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών