Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι πολίτες, λόγω της έκρηξης του ενεργειακού κόστους
Πώς είναι δυνατόν το 2022, όταν η Ελβετία και η υπόλοιπη Δύση έχουν πετύχει τη μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία στην ιστορία, η ευρωπαϊκή ήπειρος να αντιμετωπίζει έναν χειμώνα σαν να είναι βγαλμένος από τους πιο σκοτεινούς αιώνες;
Η απάντηση σύμφωνα με το Ron Paul Institure είναι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ενδεικτικό των ακραίων συνθηκών είναι το γεγονός ότι η Ελβετία απειλεί ακόμη και με φυλάκιση τους πολίτες που δεν θα συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
«Αν και από καιρό προωθούνται -συχνά από εκείνους που αντιτίθενται στον πόλεμο- ως μια λιγότερο καταστροφική εναλλακτική λύση στον πόλεμο, οι κυρώσεις είναι στην πραγματικότητα πράξεις πολέμου.
Και όπως γνωρίζουμε με τον παρεμβατισμό και τον πόλεμο, το αποτέλεσμα είναι συχνά απρόβλεπτες συνέπειες και ακόμη και πλήγματα», τονίζει το Ron Paul.
Απρόβλεπτες συνέπειες
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα μείνουν πιθανότατα στην ιστορία ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι κυρώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες.
Επιδιώκοντας να τιμωρήσουν τη Ρωσία με την διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέχασαν ότι η Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και ότι οι μόνοι που θα υποφέρουν αν διακοπούν αυτές οι εισαγωγές είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.
Οι Ρώσοι απλά στράφηκαν προς το νότο και την ανατολή και βρήκαν πολλούς νέους αγοραστές στην Κίνα, την Ινδία και αλλού.
Στην πραγματικότητα, η κρατική ενεργειακή εταιρεία Gazprom της Ρωσίας, ανέφερε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 100% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ρωσία πλουτίζει, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν έναν παγωμένο χειμώνα και οικονομική κατάρρευση.
Και όλα αυτά εξαιτίας της λανθασμένης πεποίθησης ότι οι κυρώσεις είναι ένας δωρεάν τρόπος για να αναγκάσεις άλλες χώρες να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ να κάνουν.
Κοινωνική αναταραχή
Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις ηλίθιες κυβερνητικές πολιτικές να οδηγούν στα ύψη τους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς η οικονομία βουλιάζει;
Απελπίζονται και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
Αυτό το Σαββατοκύριακο χιλιάδες Αυστριακοί βγήκαν στους δρόμους σε μια "Συγκέντρωση Ελευθερίας" για να απαιτήσουν τον τερματισμό των κυρώσεων και το άνοιγμα του Nord Stream II, του αγωγού φυσικού αερίου που βρισκόταν στα πρόθυρα του ανοίγματος νωρίτερα φέτος.
Την περασμένη εβδομάδα περίπου 100.000 Τσέχοι βγήκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη Γαλλία, τα "Κίτρινα Γιλέκα" επέστρεψαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή της οικονομίας τους στο όνομα της "ήττας" της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στη Γερμανία, τη Σερβία και αλλού, οι διαμαρτυρίες ετοιμάζονται.
Ακόμη και η Washington Post αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Σε χθεσινό άρθρο της, η εφημερίδα ανησυχεί ότι οι κυρώσεις προκαλούν "παράπλευρες απώλειες στη Ρωσία και όχι μόνο, ενδεχομένως βλάπτοντας ακόμη και τις ίδιες τις χώρες που τις επιβάλλουν.
Ορισμένοι μάλιστα ανησυχούν ότι οι κυρώσεις που προορίζονται να αποτρέψουν και να αποδυναμώσουν τον Πούτιν μπορεί τελικά να τον ενθαρρύνουν και να τον ενισχύσουν".
Όλα αυτά είναι προβλέψιμα.
Οι κυρώσεις σκοτώνουν.
Μερικές φορές σκοτώνουν αθώους στη χώρα που στοχεύουν στην καταστροφή και μερικές φορές σκοτώνουν αθώους στη χώρα που τις επιβάλλει.
Η λύση, όπως πάντα, είναι η μη επέμβαση. Όχι κυρώσεις, όχι "έγχρωμες επαναστάσεις", όχι ανάμειξη. Είναι πραγματικά τόσο απλό, καταλήγει το Ron Paul.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών