Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν «ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος», στον οποίο οι διαμάχες με τους δύο μεγαλύτερους γεωπολιτικούς αντιπάλους τους θα γίνονταν έντονες
Ο Ναύαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ C. Richard, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του προετοιμάζεται για παρατεταμένες συγκρούσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.
Από το 2018, η Μόσχα και το Πεκίνο διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην αμερικανική διεθνή στρατηγική, θεωρούμενοι ως απειλές για την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ παγκόσμια τάξη.
Υπό αυτή την έννοια, αναμένονται μεγάλες αντιπαραθέσεις, με την τρέχουσα σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη να αποτελεί απλώς ένα αρχικό στάδιο αυτής της περιόδου εντάσεων, σύμφωνα με τον Lucas Leiroz, ερευνητή στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Rural Federal University of Rio de Janeiro.
Ανταγωνισμός μεγάλης ισχύος
Ο Richard εξηγεί ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε έναν «ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος», στον οποίο οι διαμάχες με τους δύο μεγαλύτερους γεωπολιτικούς αντιπάλους τους θα γίνονταν έντονες.
Γι' αυτόν, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι ηγέτες σε μια διαδικασία ανατροπής του αμερικανικού σχεδίου για τον κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – και η Ουάσιγκτον φαίνεται πραγματικά πρόθυμη να λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει την υλοποίηση των κινεζικών και ρωσικών σχεδίων.
Ως επικεφαλής του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ο Richard αναλύει με ανησυχία την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση και αναζητά ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα.
Ο διοικητής ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να «δοκιμαστούν» με πολύ σοβαρό τρόπο.
Πιστεύει ότι ενόψει νέων κινδύνων η ποιότητα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν θα έχει καν σημασία, καθώς απλά δεν θα υπάρχουν αρκετοί πόροι για την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτές τις συγκρούσεις.
Ως εκ τούτου, ο Richard υπερασπίζεται μια ταχεία και αποτελεσματική αναδιατύπωση της αμερικανικής στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας, η οποία προσαρμόζει τη χώρα στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες.
Οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν δόγμα
«Πρέπει να κάνουμε κάποια γρήγορη, θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την άμυνα αυτού του έθνους (…)
Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αυτή είναι απλώς η προθέρμανση (…)
Το «μεγάλο» έρχεται.
Και δεν πρόκειται να περάσει πολύς καιρός για να υποβληθούμε σε εξετάσεις με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό (…)
Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το λειτουργικό μας σχέδιο ή πόσο καλοί είναι οι διοικητές μας ή πόσο καλά είναι τα άλογά μας - δεν πρόκειται να έχουμε αρκετά.
Και αυτό είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πρόβλημα», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Richard.
Μειώνονται οι δυνατότητες των ΗΠΑ
Πράγματι, ο Richard φαίνεται απαισιόδοξος για την ικανότητα της χώρας του να αντιστρέψει τη θέση της στο σενάριο του ανταγωνισμού εξουσίας.
Επί του παρόντος, η Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη πίσω από την Κίνα όσον αφορά τους πυραύλους.
Το Πεκίνο έχει ήδη μια νέα γενιά πυραύλων κρουζ υπερμεγάλου βεληνεκούς, εκτός από μια ποικιλία βαλλιστικών πυραύλων και υπερηχητικών όπλων, έναντι των οποίων οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αντίστοιχο εξοπλισμό.
Επιπλέον, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με ραντάρ ικανά να ανιχνεύουν αεροσκάφη stealth, ξεπερνώντας τις δυνατότητες των αμερικανικών στόλων F-22 και F-35.
Επίσης, όσον αφορά τον διαστημικό πόλεμο, η Κίνα φαίνεται να αναπτύσσεται πολύ περισσότερο από την Ουάσιγκτον, με το Πεντάγωνο να έχει εκφράσει αρκετές φορές ανησυχίες για το σύγχρονο κινεζικό σύστημα κλασματικών τροχιακών βομβαρδισμών.
Το προβάδισμα της Κίνας
Αν και τέτοια στοιχεία δεν είναι αρκετά για να πουν ότι η Κίνα «ξεπερνά» την αμερικανική στρατιωτική δύναμη, υποδεικνύουν ένα σενάριο κινεζικής ανάπτυξης στην πολεμική τεχνολογία μπροστά στο οποίο οι ΗΠΑ, με τόσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, δεν φαίνονται ικανές να ανταποκριθούν με αντίστοιχη πρόοδο.
Η Ουάσιγκτον παραμένει η κύρια στρατιωτική δύναμη, αλλά έχει όλο και λιγότερα ενδιάμεσα όπλα που εμποδίζουν τη χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονός που καθιστά την κατάσταση αρκετά τεταμένη και ανησυχητική, καθώς ενόψει ενδεχόμενων έντονων και παρατεταμένων συγκρούσεων οι ΗΠΑ θα τείνουν γρήγορα να καταφύγουν στη χρήση της ακραίας δύναμης.
Τα λάθη των ΗΠΑ
Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν μια ανεύθυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης προμηθεύοντας το Κίεβο με όπλα, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν πέτυχαν καμία επιτυχία στους στόχους τους, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της στρατιωτικής κατάστασης.
Για το λόγο αυτό, η Δύση κλιμάκωσε γρήγορα τη ρητορική, μιλώντας για ξεκάθαρο πυρηνικό εκβιασμό, ανησυχώντας ολόκληρη τη διεθνή κοινωνία.
Η υπόθεση δείχνει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβεί σε οποιεσδήποτε νέες καταστάσεις σύγκρουσης – όπως μια πιθανή κινεζική επέμβαση στην Ταϊβάν, στην οποία οι ΗΠΑ θα έστελναν σίγουρα όπλα και μισθοφόρους στρατιώτες για να υποστηρίξουν την Ταϊπέι.
Στην πραγματικότητα, η ανάλυση του Richard υποστηρίζεται από το πρόσφατο έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που θεσπίζει μια Εθνική Στρατηγική Άμυνας που επικεντρώνεται στη Ρωσία και την Κίνα ως κεντρικούς αντιπάλους σε έναν μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Μονοπολική παγκόσμια τάξη
Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν όλους τους πόρους τους για να αποτρέψουν τα αναδυόμενα έθνη από το να αμφισβητήσουν τη μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Και, υπό αυτή την έννοια, οι περιφερειακές συγκρούσεις, που θα μπορούσαν να επιλυθούν γρήγορα χωρίς ξένες παρεμβάσεις, παρατείνονται έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να «ζεσταθεί» και να «δοκιμάσει τη δύναμή της» για τις νέες «προκλήσεις».
Αντιμέτωπες με την εμφάνιση της Πολυπολικότητας, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι απλώς να την αποδεχθούν και να προσαρμοστούν σε αυτήν, να την εδραιώσουν ως περιφερειακή δύναμη και να παραιτηθούν από κάθε ρόλο «παγκόσμιας αστυνομίας», καταλήγει ο αναλυτής του Rural Federal University of Rio de Janeiro.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών