Τελευταία Νέα
Διεθνή

ExxonMobil: Μήνυση στην ΕΕ για τη φορολόγηση στα κέρδη των πετρελαϊκών - Θα το σκεφτούμε αν θα επενδύσουμε ξανά

tags :
ExxonMobil: Μήνυση στην ΕΕ για τη φορολόγηση στα κέρδη των πετρελαϊκών - Θα το σκεφτούμε αν θα επενδύσουμε ξανά
Η ExxonMobil μηνύει την ΕΕ...
Μήνυση κατά της ΕΕ κατέθεσε η ExxonMobil, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το μπλοκ να καταργήσει τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών των πετρελαϊκών ομίλων.
Το σκεπτικό της εταιρείας είναι πως οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τη νόμιμη εξουσία τους επιβάλλοντας την εισφορά.
Η μήνυση είναι η πιο σημαντική απάντηση, μέχρι στιγμής, της βιομηχανίας πετρελαίου, η οποία έχει στοχοποιηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εν λόγω ενέργεια απειλεί τη βιωσιμότητα μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσδοκά τοιουτοτρόπως ότι θα συγκεντρώσει 25 δισ. ευρώ «για να βοηθήσει στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας».
Η Exxon είπε ότι η αγωγή κατατέθηκε την Τετάρτη από τις θυγατρικές της στη Γερμανία και την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο, στην πόλη του Λουξεμβούργου.
Αμφισβητεί δε τη νομική εξουσία της ΕΕ να επιβάλει τον νέο φόρο —μια εξουσία που προορίζεται ιστορικά για κυρίαρχες χώρες— και τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης για να εξασφαλίσει την έγκριση των κρατών μελών για το μέτρο.
Ο Casey Norton, εκπρόσωπος της Exxon, δήλωσε ότι o αμερικανικός κολοσσός αναγνωρίζει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος «βαρύνει πολύ τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», αλλά υποστήριξε ότι ο φόρος είναι «αντιπαραγωγικός» και «θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα αυξήσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια».

«Μελλοντικές επενδύσεις»

Η Exxon είχε ξοδέψει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα διύλισης τα τελευταία 10 χρόνια, αυξάνοντας την παραγωγή «σε μια εποχή που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία», είπε ο Norton.
Επίσης, τώρα εξετάζει «μελλοντικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» στη Γηραιά Ήπειρο, πρόσθεσε ο Norton.
«Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται κυρίως από το πόσο ελκυστική και ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη».
Σημειώνεται πως η λεγόμενη «συνεισφορά αλληλεγγύης» ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που συμφωνήθηκαν από το συμβούλιο τον Σεπτέμβριο για να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές ενέργειας.
Άλλα μέτρα περιελάμβαναν ανώτατο όριο στα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους.
Η Exxon δεν ήταν αντίθετη σε αυτά, είπε ο Norton.
Το Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα αποφανθεί επί της αγωγής της Exxon.
Εάν συμβεί αυτό, οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση μπορεί να τύχει έφεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι έκτακτοι φόροι έχουν επίσης αμφισβητηθεί στην Ιταλία, όπου μια προσφυγή που ασκήθηκε από την ERG, μια εταιρεία αιολικής ενέργειας, απορρίφθηκε από δικαστήριο τον περασμένο μήνα.
Ο ισπανικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Cepsa έχει επίσης απειλήσει να μηνύσει τη Μαδρίτη για παρόμοια εισφορά στην Ιβηρική χερσόνησο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης