Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο άγνωστος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπη κοινό μυστικό στο Νταβός - Παγωμένη η Κομισιόν

Ο άγνωστος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρώπη κοινό μυστικό στο Νταβός - Παγωμένη η Κομισιόν
Όλα ξεκίνησαν με τη σαρωτική νομοθεσία του προέδρου Joe Biden - τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Είναι το θέμα συζήτησης στην πόλη.
Οι διατλαντικές εμπορικές εντάσεις κυριαρχούν στις συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα.
Από τη μία πλευρά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματική κοινότητα είναι ενθουσιασμένη με τις πράσινες επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση.
Τελικά, η πίεση είναι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα - αλλά το ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν;

Πώς φτάσαμε εδώ

Όλα ξεκίνησαν με τη σαρωτική νομοθεσία του προέδρου Joe Biden - τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Εγκρίθηκε τον Αύγουστο και περιλαμβάνει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές.
Το σχέδιο δεν έτυχε πολύ καλής υποδοχής στην Ευρώπη, επειδή προβλέπει φορολογικές πιστώσεις όταν οι καταναλωτές αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική.
Η ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ότι οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν να τύχουν της τεράστιας φορολογικής στήριξης.
Και έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι η αμερικανική νομοθεσία παραβιάζει τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.
"Είναι ένας μεγάλος ελέφαντας στο δωμάτιο... έχει ταρακουνήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συζήτηση μεταξύ πολιτικών, της κοινωνίας των πολιτών και ακόμη και της βιομηχανίας", δήλωσε ο Ilham Kadri, διευθύνων σύμβουλος της Solvay, μιας εταιρείας χημικών με έδρα το Βέλγιο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νταβός.
"Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Biden δίνει κίνητρα, όταν η Ευρώπη ρυθμίζει - για να δείξουμε την αντίθεση", πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει ασκήσει σκληρή πίεση για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένα από τα φορολογικά κίνητρα χωρίς να χρειάζεται να μετεγκατασταθούν, για παράδειγμα.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες στα τέλη Δεκεμβρίου που θα επιτρέπουν στις εταιρείες της ΕΕ να επωφελούνται από ορισμένες πιστώσεις χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη άλλες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας, εξ ου και οι συνεχείς συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων.
"Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο ή έναν πόλεμο επιδοτήσεων.
Ταυτόχρονα πρέπει να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητά μας", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, στο Νταβός.

Η πίεση είναι μεγάλη

Ο ΙΡΑ του Biden έχει προκαλέσει μια εσωτερική συζήτηση στην Ευρώπη, όπου υπάρχει μόνο μια πραγματική συναίνεση: Η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ πρέπει να διδαχθεί από τον IRA και να μεταρρυθμίσει τις βιομηχανικές πολιτικές της.
Ο Aditya Mittal, διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal, μιας εταιρείας χάλυβα, δήλωσε σε εκδήλωση στο Νταβός: "Πρέπει να επαναφέρουμε αυτή τη βιομηχανική νοοτροπία".
"Η αντιστοίχιση με τον IRA είναι σχεδόν αδιαπραγμάτευτη.
Εάν δεν αντιστοιχίσουμε το IRA στην Ευρώπη, θα είναι πολύ δύσκολο για τους βιομηχάνους, τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές να συνεχίσουν να δημιουργούν τη βιομηχανική υποδομή... πρέπει να υπάρξει απάντηση", δήλωσε επίσης ο Mittal.
Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε ένα βιομηχανικό σχέδιο Green Deal.
Μιλώντας στην κεντρική σκηνή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η von der Leyen δήλωσε ότι το σχέδιο αποσκοπεί στο να "καταστήσει την Ευρώπη το σπίτι της καθαρής τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας στο δρόμο προς το καθαρό μηδέν".
Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες, ωστόσο, είναι από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση για να ξεκινήσει αυτό το σχέδιο.
Μια ιδέα είναι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα για την αναζωογόνηση των βιομηχανιών τους.

Διαφωνίες στην Ευρώπη

Το μακροχρόνιο πρόβλημα εδώ είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, έχουν τη δημοσιονομική δύναμη να το κάνουν, αλλά η υπόλοιπη ΕΕ δεν την έχει.
Συνεπώς, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει κατακερματισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ - τον κοινό χώρο όπου υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων.
Μιλώντας στο CNBC ο Gentiloni δήλωσε ότι είναι υπέρ της χρήσης κρατικών ενισχύσεων, αλλά μόνο "εάν πρόκειται για πολύ στοχευμένη και περιορισμένη" στήριξη, ενώ δεν μπορεί να διαταράξει το ευρωπαϊκό μοντέλο.
"Χρειαζόμαστε μια κοινή απάντηση", είπε.
Χωρίς κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες αποτελούν εθνική απάντηση, η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να αποφασίσει αν θα αναδιατάξει τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία - ή θα αξιοποιήσει από κοινού τις δημόσιες αγορές και θα δανειστεί νέα χρήματα για να το πράξει.
Η Γερμανία φαίνεται να αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.
"Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα του δημόσιου τομέα", δήλωσε ο Christian Lindner, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, στο Νταβός.
"Έχουμε ήδη πολλά χρήματα του δημόσιου τομέα, τα οποία ήδη δεν χρησιμοποιούνται", πρόσθεσε.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι μαζί του.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander de Croo είπε ότι η άντληση χρημάτων από τις δημόσιες αγορές "μπορεί να είναι μια καλή ιδέα".
"Η χρηματοδότηση πρέπει να είναι κάτι το οποίο να είναι συγκεντρωτικό και, πράγματι, η εκ νέου αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα και θα μπορούσαμε να δώσουμε ρόλο, για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων", δήλωσε.
Οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες στις αρχές Φεβρουαρίου για να συζητήσουν πώς θα στηρίξουν τις βιομηχανίες τους.
Ο De Croo πρότεινε ότι μπορεί να πείσει τους Γερμανούς και άλλους ομολόγους του να εξετάσουν την εξεύρεση κεφαλαίων ως λύση.
"Έχω ακούσει πολλά όχι για κοινή χρηματοδότηση στο παρελθόν και στο τέλος το κάναμε, οπότε πολύ συχνά είναι αδύνατο μέχρι τη στιγμή που το κάνουμε.
Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι ισορροπημένο".
Η ΕΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει από κοινού τις αγορές στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια ιστορική στιγμή για το μπλοκ, δεδομένης της μακροχρόνιας αντίστασης που υπήρχε από τα πιο συντηρητικά από δημοσιονομική άποψη κράτη μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης