Εάν πριν τις συμφωνίες του Μινσκ, οι Ρώσοι αποφάσιζαν να εισβάλλουν στην Ουκρανία θα έφταναν μέχρι το Κίεβο
Σε συνέντευξη του ο Peskov υποστήριξε ότι εάν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και του Γάλλου προέδρου, Francois Hollande (συμμετείχαν μαζί με τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις και στις συμφωνίες του Μινσκ που είχαν ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία), τότε θα καταλάβει ότι ο Putin αποφάσισε σωστά όταν διέταξε να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Καμουφλάζ
«Γνωρίζουμε ότι ο Poroshenko, η Merkel και ο Hollande επιβεβαίωσαν ότι για αυτούς, και αυτό σημαίνει για την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι συμφωνίες του Μινσκ δεν ήταν παρά ένα παραβάν με το οποίο καμουφλάριζαν τις προθέσεις τους να προετοιμάσουν την Ουκρανία για να λύσει το πρόβλημα του Donbass με τη βία.
Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ο Putin έκανε τα πάντα απόλυτα σωστά αποφασίζοντας να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να σώσει τους ανθρώπους που ζουν στο Donbass» υποστήριξε ο Peskov.
Στη λήθη οι συμφωνίες του Μινσκ
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία εξέταζε την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Donbass, στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν έως την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, ο Peskov απάντησε αρνητικά.
«Όχι, αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε.
Φυσικά, παρακολουθήσαμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Ουκρανία, και είδαμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, είδαμε την προετοιμασία της Ουκρανίας να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα του Donbass με τη βία, κάτι που, φυσικά, θα σήμαινε ότι θα καταστρεφόταν εκείνη τη στιγμή η ύπαρξη των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες έχουν ήδη βυθιστεί στη λήθη» υποστήριξε ο Peskov.
Τι έχουν πει Merkel, Hollande
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel είχε αποκαλύψει ότι οι συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ (όπου το 2014 υπογράφηκαν οι συμφωνίες ειρήνης για το Donbass την Ανατολική Ουκρανία) δεν ήταν τίποτε άλλο από τέχνασμα ώστε η Ουκρανία να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί ώστε να καταλάβει το Donbass.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Zeit που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, η Merkel τόνισε ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν «μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία για να γίνει ισχυρότερη, όπως φαίνεται σήμερα.
«Η Ουκρανία του 2014-2015 δεν είναι η σύγχρονη Ουκρανία.
Ήταν σαφές σε όλους ότι η σύγκρουση είχε σταματήσει και το πρόβλημα δεν είχε επιλυθεί αλλά έδωσε στην Ουκρανία ανεκτίμητο χρόνο» είπε η Merkel.
Τις δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, τη στιγμή που γινόταν γνωστό πως η Γαλλία δεν επρόκειτο να εφαρμόσει το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, παρόλο που ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ψήφισε.
Θα έφταναν μέχρι το Κίεβο
Πέρα από το Βερολίνο και το Παρίσι, και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko παραδέχθηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανασυγκροτήσει το στρατό της, έδωσαν χρόνο στο Κίεβο έτσι ώστε να οικοδομήσει μια οικονομία και έναν παγκόσμιο φιλο-ουκρανικό συνασπισμό κατά του Putin.
«Οι συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν το 2015 κατέστησαν δυνατή τη μεταρρύθμιση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και το σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού κατά της Ρωσίας.
Ξέρετε ποια είναι η επιτυχία των συμφωνιών του Μινσκ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει εκπληρώσει κανένα από τα σημεία τους;
Αυτό το έγγραφο έδωσε στην Ουκρανία οκτώ χρόνια για να οικοδομήσει έναν στρατό, μια οικονομία και έναν παγκόσμιο φιλο-ουκρανικό συνασπισμό κατά του Putin» είπε μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του BBC ο Poroshenko, ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο – πριν από την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ -, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους και ότι οι Ρώσοι, εάν το αποφάσιζαν, θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το Κίεβο.
Για αυτό, και όπως λέει ο Poroshenko, χρειαζόταν μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Οι συμφωνίες του Μίνσκ
Οι συμφωνίες του Μινσκ ήταν δύο διεθνείς συμφωνίες που είχαν ως απώτερο στόχο να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που μαινόταν στο Donbass από το 2014.
Η πρώτη, γνωστή ως Πρωτόκολλο του Μινσκ, συντάχθηκε το 2014 από την Τριμερή Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, που αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη μεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας στο λεγόμενο Σχήμα της Νορμανδίας.
Μετά από εκτενείς συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η συμφωνία υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 από εκπροσώπους της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και, χωρίς αναγνώριση του καθεστώτος τους, από τους τότε ηγέτες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.
Αυτή η συμφωνία αποσκοπούσε στην εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός αλλά απέτυχε.
Ακολούθησε μια αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη συμφωνία, το Μινσκ 2, η οποία υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015.
Η συμφωνία αποτελούνταν από μια δέσμη 12 σημείων, συμπεριλαμβανομένης κατάπαυσης του πυρός, απόσυρσης βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή, απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου, συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, παραχώρηση αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές του Donbass και αποκατάσταση του ελέγχου των κρατικών συνόρων στην ουκρανική κυβέρνηση.
Αν και η ένταση στην ανατολική Ουκρανία μειώθηκε, οι μάχες δεν έληξαν ποτέ πλήρως και οι διατάξεις της συμφωνίας δεν εφαρμόστηκαν ποτέ πλήρως.
Τα μέρη του Σχήματος της Νορμανδίας είχαν συμφωνήσει ότι συμφωνία Μίνσκ 2 παραμένει η βάση για οποιαδήποτε μελλοντική επίλυση της σύγκρουσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών