Η Ουκρανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως το 2022 πίσω από το Κατάρ και την Ινδία.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Roger Smith, από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι έχουν στείλει πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 46,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Απαρχαιωμένα όπλα
«Κυρίως μιλάμε για όπλα που κατασκευάστηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες, που βρίσκονται σε υπηρεσία για τουλάχιστον 20 χρόνια και που ετοιμάζονται σύντομα να παροπλιστούν από το οπλοστάσιο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων» αναφέρει ο Smith.
Όπως επισημαίνει μάλιστα, ο παροπλισμός αυτός, δηλαδή η καταστροφή του οπλισμού αυτού συνιστά ένα σημαντικό κόστος τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για του συμμάχους τους.
Γλιτώνουν 35 δις δολάρια
Σύμφωνα με τον Smith, ο παροπλισμός και η καταστροφή όπλων ύψους 46,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα κόστιζε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Στέλνοντας αυτά τα απαρχαιωμένα και εν πολλοίς παροπλισμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ αποφεύγουν αυτά τα έξοδα απόρριψης» υποστηρίζει ο Smith, ο οποίος επισημαίνεται πως τα αποθέματα των όπλων αυτών πλησιάζουν στο τέλος τους, και άρα θα πρέπει να αναμένεται κάποια αλλαγή στην πολιτική που ακολουθούν οι Σύμμαχοι ως προς την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα.
Ουκρανία: Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων το 2022
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στογχόλμης (SIPRI), η Ουκρανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως το 2022 πίσω από το Κατάρ και την Ινδία.
Βάσει της έκθεσης, η Ουκρανία ήταν στην 14η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την εισαγωγή όπλων την περίοδο 2018 - 2022, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από τους Ινδία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αυστραλία και Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2018 έως το 2022, η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 2% των παγκοσμίων εισαγωγών όπλων.
Όπως αναφέρει ο Pieter D. Wezeman, ερευνητής του προγράμματος για τη μεταφορά όπλων του SIPRI, πολλά από τα οπλικά συστήματα που οι δυτικές χώρες ήταν απρόθυμες να πουλήσουν στην Ουκρανία, πουλήθηκαν σε άλλα κράτη.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απέρριψαν τα αιτήματα της Ουκρανίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς το 2022 φοβούμενες κλιμάκωση του πολέμου, τα οποία παρείχαν σε άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή και νότια Ασία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών