Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν, πως κράτη – μέλη της ΕΕ κατασκοπεύουν κινητά τηλέφωνα με το λογισμικό Pegasus
Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν, πως κράτη – μέλη της ΕΕ κατασκοπεύουν κινητά τηλέφωνα με το λογισμικό Pegasus, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση γραπτών και προφορικών επικοινωνιών ενώ παρέχει επίσης πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο των συσκευών (εικόνες, ήχους, δεδομένα…).
Επίσης επιτρέπει αλλαγές σε κωδικούς πρόσβασης, κείμενα και επικοινωνίες ενώ ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα.
Εκτός από πολύ επεμβατικό γιατί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, είναι δημοκρατικά πολύ επικίνδυνο γιατί με τις κλεμμένες πληροφορίες επιτρέπει τον πολιτικό εκβιασμό.
Μετά την αποκάλυψη από τη διάσημη καναδική οργάνωση Citizen Lab ότι 65 Καταλανοί πολιτικοί, ακτιβιστές και δικηγόροι που ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας είχαν κατασκοπευθεί με το Pegasus, η Ισπανία πρέπει να αναγνωρίσει πως έδωσε μέσω της Δικαιοσύνης το πράσινο φως για τουλάχιστον 18 από αυτές τις υποθέσεις.
Το σκάνδαλο της Ισπανίας
Ως αποτέλεσμα αυτής της ανησυχίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέστησε μια επιτροπή για τη διερεύνηση της κυβερνοκατασκοπείας Pegasus στις χώρες της ΕΕ.
Αρχικά στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία αλλά απεδείχθη ότι ο όγκος των υποθέσεων αυτών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος στην Ισπανία.
Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης είχε αποφασιστεί ειδική αποστολή στην Ισπανία για τις 20-21 Μαρτίου, με επικεφαλής τους Ολλανδούς ευρωβουλευτές Jeroen Lenaers και Sophie In't Veld και συνοδευόμενους από τρεις Ισπανούς ευρωβουλευτές, έναν Αυστριακό, έναν Πολωνό, ένα Σλοβάκο και ένας Καταλανό ευρωβουλευτής υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η αποστολή είχε ανακοινωθεί ένα μήνα νωρίτερα και είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα μέλη του κοινοβουλίου, αλλά η ισπανική κυβέρνηση τους ενημέρωσε, μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, ότι δεν μπορούσαν να τους δεχτούν στις 20 Μαρτίου, επειδή ήταν αργία στη Μαδρίτη.
Επίσης υπήρχε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις 21 Μαρτίου, την οποία αναλυτές χαρακτηρίζουν... σικέ με σκοπό τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου.
Κάντο όπως η Ελλάδα - Οι Ισπανοί αρνήθηκαν να συναντηθούν με την επιτροπή
Με αυτό το πρόσχημα, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί αρνήθηκαν να συναντηθούν με την επιτροπή που θα γινόταν δεκτή μόνο από την Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου.
Αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό, οι ευρωβουλευτές περίμεναν δύο ώρες σε μια αίθουσα του Κογκρέσου και η επιτροπή δεν έφτασε ποτέ. Έγινε δεκτή μόνο με πρωτόκολλο από τον υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Μετά από αυτό το σουρεαλιστικό περιστατικό, η επιτροπή προσπάθησε να συνέλθει ξανά μέσω τηλεματικής συνάντησης μια εβδομάδα αργότερα.
Αλλά δεν κατέστη δυνατό επειδή δεν μπορούσαν να βρουν… μεταφραστές και επειδή οι Ισπανοί ευρωβουλευτές αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους στα αγγλικά επειδή βρίσκονταν στη Μαδρίτη.
Στίγμα για την ΕΕ
Η Ισπανία δείχνει ότι θέλει να αποκρύψει την αλήθεια και αυτό την επισημαίνει ως δράστη αυτής της παραβίασης δικαιωμάτων, σημειώνει ο ιστότοπος South Front.
Εάν η Ισπανία συμπεριφέρεται στους ευρωβουλευτές με τέτοια περιφρόνηση, μπορούμε να φανταστούμε πώς υποτιμά την παραβίαση των δικαιωμάτων των Καταλανών πολιτών που κατασκοπεύτηκαν.
H Ευρώπη μετά τις υποκλοπές στην Ελλάδα και το σκάνδαλο της Ισπανίας στιγματίζεται από εγκληματικές πρακτικές κρατών – μελών που ενεργούν εκτός νόμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών