Διεθνή

Επιβλητικοί, δεν χαμπαριάζουν: Οι Ρώσοι με τα S-400 Triumf σε διπλό ρόλο - Καταρρίπτουν HIMARS, εισβάλουν σε ουκρανικές πόλεις

Επιβλητικοί, δεν χαμπαριάζουν: Οι Ρώσοι με τα S-400 Triumf σε διπλό ρόλο - Καταρρίπτουν HIMARS, εισβάλουν σε ουκρανικές πόλεις
Το 2017, οι S-400 περιεγράφησαν από τον Economist ως "ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή"
Σχετικά Άρθρα
Το εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας S-400 της Ρωσίας φέρεται να χρησιμοποιείται όχι μόνο για την αναχαίτιση των αμερικανικών HIMARS αλλά και σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, σε επιθέσεις δηλαδή μέσα σε πόλεις της Ουκρανίας.
Η Μόσχα φέρεται να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να αποδείξει την αδυναμία της αεροπορίας της Ουκρανίας, υποδηλώνοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χρησιμοποιήσουν δαπανηρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους σε δευτερεύουσες, ομολογουμένως, επιχειρήσεις.
Προηγουμένως, αναφορές από διάφορα διεθνή πρακτορεία επιβεβαίωναν ότι το προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας, το S-400, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Ντονμπάς για να αναχαιτίσει πυραύλους HIMARS.
Ενώ η ανάπτυξη της αναχαίτισης των θανατηφόρων πυραύλων HIMARS μπορεί να φαίνεται κάπως προβλέψιμη, ευθυγραμμίζεται με τον επιδιωκόμενο σκοπό των σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος (SAMs), που έχουν σχεδιαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας ευρείας σειράς πυραύλων και αεροσκαφών.

Η προέλευση τους - «Ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως»

Το S-400 Triumf (ρωσικά: C-400 Триумф, Θρίαμβος), παλαιότερα γνωστό ως S-300PMU-3, είναι αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 από το ρωσικό κεντρικό γραφείο σχεδιασμού Almaz ως διάδοχος της οικογενείας S-300. Βρίσκεται σε χρήση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2007.
Η ανάπτυξη του συστήματος S-400 ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε το σύστημα τον Ιανουάριο του 1993.[2] Στις 12 Φεβρουαρίου 1999, αναφέρθηκαν επιτυχημένες δοκιμές στο Kapustin Yar στο Αστραχάν. Οι S-400 είχαν προγραμματιστεί για ανάπτυξη από τον ρωσικό στρατό το 2001.
Ο Δρ Alexander Lemanskiy του Almaz-Antey ήταν ο αρχιμηχανικός του έργου.
Η Κίνα ήταν ο πρώτος ξένος αγοραστής που έκανε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κυβέρνησης με τη Ρωσία το 2014, ενώ η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Ινδία και η Λευκορωσία απέκτησαν, ή εξέφρασαν ενδιαφέρον, για το σύστημα από τότε.
Το 2017, οι S-400 περιεγράφησαν από τον Economist ως "ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή"

Σοβαρή απειλή για την Ουκρανία 

Το RUSI (Royal United Services Institute) είχε επίσης υπογραμμίσει προηγουμένως ότι η εισαγωγή συστημάτων S-400 «Triumf» μεγάλης εμβέλειας, που σταθμεύουν στη Λευκορωσία και την Κριμαία, αποτελούσε σοβαρή απειλή για τα ουκρανικά αεροσκάφη και τα ανάγκασε να επιχειρούν σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα, κάτω από 100 πόδια, στις περισσότερες αποστολές τους στο βόρειο και νότιο μέτωπο.
Ωστόσο, πέρα ​​από αυτούς τους περιορισμούς, ο Joshi εξέφρασε αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική απόδοση και αποτελεσματικότητα του συστήματος στη σύγκρουση.
Το S-400, σύμφωνα με τον Mike Mihajlovic, θεωρείται το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως χωρίς καμία αμφιβολία. Ως αυτόνομο σύστημα, μπορεί να χειριστεί απειλές που τα δυτικά συστήματα δεν μπορούν παρά να ονειρεύονται να αντιμετωπίσουν. Όταν ενσωματωθεί, γίνεται ένας αδιαπέραστος τοίχος ασπίδας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «Υπάρχει πάντα κάποιο αδύναμο σημείο, αλλά στους S-400, αυτά τα σημεία είναι πολύ μικρά. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο το S-300V4 λόγω της κινητικότητάς του. Το νέο S-350 είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε γιατί είναι ένα πραγματικά υπέροχο σύστημα με πολλές δυνατότητες».
1280px-С-400_Триумф.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης