Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ταϊβάν κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα – Έξοχη κίνηση εάν ο στόχος των ΗΠΑ είναι …ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η Ταϊβάν κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα  – Έξοχη κίνηση εάν ο στόχος των ΗΠΑ είναι …ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
Η Ταϊβάν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με μία πιθανή θέση υπό την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Μετά από χρόνια στρατιωτικών κινήσεων με στόχο την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας σχεδόν παντού, είτε είναι το Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ, είτε είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θα σταματήσουν ποτέ την επιθετικότητά τους κατά του Πεκίνου.
Μετά την παροχή όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 400 πυραύλων κατά πλοίων και των πιο πρόσφατων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72, πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα η Ταϊπέι και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικής ομπρέλας στην Ταϊβάν, ένα αμυντικό καθεστώς παρόμοιο με εκείνο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Σύμφωνα με την RealClearDefense, που επικαλείται τοπικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Joseph Wu ανακοίνωσε ότι το νησί βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με πιθανή θέση υπό την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.
Η RealClearDefense προειδοποιεί ότι η κίνηση πιθανότατα θα θεωρηθεί από το Πεκίνο ως ξεκάθαρη κλιμάκωση και πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες για μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα.
Αυτή η εκτίμηση δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί…μετριοπαθής, καθώς ο ασιατικός γίγαντας είναι βέβαιο πως θα ανταποκριθεί άμεσα σε μια τέτοια κλιμάκωση.
Το να είσαι κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα συνεπάγεται αρκετές βασικές αλλαγές που θα ήταν απολύτως απαράδεκτες για την Κίνα και σίγουρα θα προκαλούσαν μια επαρκή αντίδραση, εκτιμά ο έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Τα καταστροφικά ...πλεονεκτήματα της πυρηνικής ομπρέλας

Οι Taipei Times ανέφεραν ότι οι τοπικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας θεωρούν ότι αυτό είναι «θετικό για την Ταϊβάν».
Στις 23 Μαΐου, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας Su Tzu-yun δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το δόγμα εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν απορρίπτει ρητά την ανάπτυξη πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής, παρά το γεγονός ότι το έθνος αντιμετωπίζει την απειλή χρήσης τέτοιων όπλων εναντίον του.
Η επέκταση της πυρηνικής ομπρέλας ενός συμμάχου πάνω από την Ταϊβάν θα ήταν σημαντικά επωφελής για την ασφάλεια του νησιού».
Η πυρηνική ομπρέλα είναι μια αποτρεπτική πολιτική που πηγάζει από τον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο και συνεπάγεται ότι μια πυρηνική δύναμη θα εγγυάται τη χρήση των πυρηνικών της όπλων για αντίποινα εάν ο σύμμαχός της εκτεθεί σε πυρηνική επίθεση από οποιονδήποτε τρίτο.
Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επιλογή φιλοξενίας πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, όπως συνέβη με χώρες όπως η Νότια Κορέα μεταξύ 1958 και 1991.

Μυστικές συνομιλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν προέβη στα εν λόγω σχόλια μιλώντας στο νομοθετικό σώμα του νησιού (Yuan) αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες.
Δηλαδή δεν έδωσε εξηγήσεις, εάν η ίδια η Ταϊπέι έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να θέσουν το νησί υπό την πυρηνική τους ομπρέλα ή αν η πρωτοβουλία προήλθε από την Ουάσιγκτον.
«Όσον αφορά στη συζήτηση αυτού του θέματος με τις ΗΠΑ, δεν είναι κατάλληλο για μένα να το δημοσιοποιήσω εδώ», είπε ο Wu, όπως αναφέρει η South China Morning Post.
Οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ και κράτη-δορυφόροι βρίσκονται υπό την προστασία της πυρηνικής τους ομπρέλας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και κάθε μέλους του ΝΑΤΟ, με σχεδόν μισή δεκάδες κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) να διαθέτουν ακόμη και πυρηνικά κοινή χρήση προγραμμάτων με την Ουάσινγκτον.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η παροχή των ίδιων ή παρόμοιων εγγυήσεων στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν θερμοπυρηνικά όπλα σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, το ζήτημα της Ταϊβάν θα είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό ζήτημα σεβασμού της κινεζικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου.

Δραματική κλιμάκωση

Σύμφωνα με την εκτίμηση της The South China Morning Post, αυτή η ιδέα είναι «μια αδιανόητη προοπτική» για το Πεκίνο.
Πράγματι, μια τέτοια κίνηση θα διεθνοποιούσε περαιτέρω τη διαμάχη της Ταϊβάν, καθώς και θα επιτάχυνε τον πιθανό σχηματισμό του «ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού», ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τη στρατηγική ασφάλεια της Κίνας.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια με τις προσπάθειες να σχηματίσουν μια ακόμη επανάληψη του γεωπολιτικού τερατουργήματος του Βορείου Ατλαντικού, η αμερικανική διοίκηση πιστεύει πως η συμπερίληψη της Ταϊβάν στην παγκόσμια πυρηνική της ομπρέλα θα ωθούσε και άλλους στην περιοχή να αποδεχτούν περισσότερο την ιδέα ενός « ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού».
Σίγουρα μία τέτοια κίνηση, θα προκαλούσε μια δραματική αύξηση της πιθανότητας κλιμάκωσης και ένα ακόμη βήμα προς μια παγκόσμια θερμοπυρηνική σύγκρουση.
Παρόλο που υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις στο Πεκίνο, ο τεράστιος αριθμός γερακιών στο κατεστημένο των ΗΠΑ καθιστά τις προοπτικές μιας τέτοιας κλιμάκωσης ακόμη πιο πιθανές και όχι λιγότερο ανησυχητικές, ιδιαίτερα καθώς κορυφαίοι στρατηγοί των ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για τον «αναπόφευκτο πόλεμο με την Κίνα».
Αυτή η πολεμική έχει ήδη ωθήσει την Κίνα και τη Ρωσία να ενισχύσουν περαιτέρω τους ήδη στενούς δεσμούς τους σε όλες τις πτυχές, σε όλα τα πεδία συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού.
Η όλη εξέλιξη παραπέμπει σε μία οιονεί κήρυξη πολέμου.
Ωστόσο, με την ένταξη της Ταϊβάν κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα, το ερώτημα για έναν πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν θα είναι το «αν» αλλά το…«πότε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης