Τι καταγγέλλει η Ρωσία για τη χρήση των απαγορευμένων πυρομαχικών - Διεθνής κατακραυγή
Στη νέα δόση στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Biden θα περιλαμβάνονται επίσης μαχητικά οχήματα Bradley και Stryker, πυραύλοι αεράμυνας και εξοπλισμός κατά των ναρκών — και εκατοντάδες χιλιάδες βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά «διπλής χρήσης» πυροβολικού των 155 mm, τα M864, επισημαίνει στην ανάλυσή του ο πρώην αξιωματούχος της CIA Scott Ritter.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από την πρόσφατη ανακοίνωση, αρνήθηκαν να παράσχουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία για έναν απλό λόγο: μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ - θεωρεί τα πυρομαχικά διασποράς ως απαράδεκτο κίνδυνο για τη ζωή των αμάχων λόγω της υψηλής πιθανότητας να αποτυγχάνουν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση).
Ως αποτέλεσμα, τα πυρομαχικά διασποράς συνεχίζουν να σκοτώνουν πολύ μετά τη λήξη της μάχης όπου χρησιμοποιήθηκαν.
Τα θύματα τείνουν να είναι πολίτες που τα πυροδοτούν ακούσια.
Η Σύμβαση CCM
Ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς (CCM), μια διεθνή συνθήκη που απαγορεύει κάθε χρήση, μεταφορά, παραγωγή και αποθήκευση πυρομαχικών διασποράς, αναγνώρισαν την ανάγκη να αναπτυχθούν πυρομαχικά με σχεδιασμένο κίνδυνο μη έκρηξης λιγότερο από 1% για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για τον άμαχο πληθυσμό.
Για το λόγο αυτό, ο αμερικανικός στρατός σταμάτησε να χρησιμοποιεί το βλήμα πυροβολικού M864 το 2016, αντικαθιστώντας το με έναν βελτιωμένο τύπο βλήματος, DPICM.
Ενώ ο τύπος του βλήματος M864 δεν πληροί το όριο του 1% που έχει ορίσει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τα πυρομαχικά DPICM, η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει το γεγονός ότι το M864 έχει πιθανότητα μη έκρηξης μικρότερη από 2%, το οποίο λόγω του επείγοντος της ανάγκης για βλήματα πυροβολικού από την Ουκρανία, θεωρείται αποδεκτή απόκλιση από τον κανόνα
Ωστόσο, όπως σχεδόν κάθε δήλωση που έγινε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο ισχυρισμός ότι οι παρτίδες βλημάτων M864 DPICM που αποστέλλονται στην Ουκρανία αποτελούνται πιστοίηση ότι τα συγκεκριμένα βλήματα ότι διαθέτουν ποσοστό «dud» (μη έκρηξης) μικρότερο από 2% ένα προπαγανδιστικό ψέμα.
Οι δοκιμές που αναφέρθηκαν για να στηρίξουν την απόφαση —πέντε από αυτές, που διεξήχθησαν μεταξύ 1998 και 2020— πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολής KOFA, που βρίσκεται εντός του πεδίου δοκιμών Yuma του αμερικανικού στρατού, στην Αριζόνα, χρησιμοποιώντας την περιοχή αξιολόγησης τερματικών βαλλιστικών, η οποία διαθέτει προετοιμασμένη και εξοπλισμένη περιοχή πρόσκρουσης. βελτιστοποιημένη για συλλογή δεδομένων.
Αυτή η σειρά χρησιμοποιεί μια επιφάνεια, σχεδιασμένη για να μεγιστοποιεί την ασφαλή χρήση των πυρομαχικών όπως αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρομαχικά διπλής χρήσης 24 M46 και 48 M42 κατά υλικού και κατά προσωπικού που περιέχονται σε κάθε γύρο M864 .
Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται σε πραγματικές καταστάσεις, ο ρυθμός αστοχία των εν λόγω πυρομαχικών θα είναι πολύ υψηλότερος —συχνά έως και 20%.
Ανώμαλο έδαφος, λάσπη, μαλακό έδαφος, δέντρα και θάμνοι «συνωμοτούν» για να αποτρέψουν την έκρηξη των υποπυρομαχικών.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής μιας οβίδας πυροβολικού 155 mm είναι 20 χρόνια και ότι η παραγωγή του γύρου M864, η οποία ξεκίνησε το 1987, ολοκληρώθηκε το 1996, η συντριπτική πλειονότητα των βλημάτων πυροβολικού M864 που παρέχονται στην Ουκρανία έχει φτάσει ή έχει υπερβεί τη ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα πολλά από αυτά να μην λειτουργήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί εντείνοντας τους κινδύνους όσον αφορά τους άμαχους για απροσδιόριστο διάστημα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι τα περισσότερα από τα βλήματα M864 που αποστέλλονται στην Ουκρανία έχουν υπερβεί την ημερομηνία επιχειρησιακής «χρήσης» τους και, ως εκ τούτου, δεν έχουν την αξιοπιστία που θα περίμενε κανείς σε περιόδους πολέμου.
Ομοίως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι το ποσοστό "dud" προέρχεται από συνθήκες εργαστηριακών δοκιμών και όχι από το πραγματικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ουκρανία.
Το γεγονός είναι ότι η παρτίδα M864 που παραδίδεται στην Ουκρανία δεν είναι ούτε τόσο αξιόπιστη ούτε ασφαλής όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση Biden.
Το M864 θεωρείται από τον αμερικανικό στρατό ότι είναι 5-15 φορές πιο θανατηφόρο από τις συμβατικές οβίδες πυροβολικού 155 mm.
Αυτός ο υπολογισμός, ωστόσο, προέρχεται από συγκρίσεις που έγιναν σχετικά με πεζικό και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα που αναπτύχθηκαν στο ύπαιθρο - μια κατάσταση που μπορεί να υπήρχε το 1991, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm (Καταιγίδα της Ερήμου), όπου εκτοξεύτηκαν περίπου 25.000 φυσίγγια M864 εναντίον του Ιράκ.
Ωστόσο, το πεδίο μάχης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία σήμερα εναντίον της Ρωσίας απέχει πολύ από το Ιράκ.
Οι ρωσικές αμυντικές γραμμές που η Ουκρανία επιδιώκει να παραβιάσει είναι κατασκευασμένες σε ανώμαλο έδαφος και ενσωματώνουν φυσική και ανθρωπογενή εναέρια κάλυψη.
Η πραγματικότητα των συνθηκών του πεδίου μάχης θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του θανατηφόρου αντίκτυπου της εν λόγω παρτίδας DPICM, δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει τριπλάσια ισχύ και σε πολλές περιπτώσεις θα τον καθιστά κατώτερο από έναν συμβατικό είδος οβίδων υψηλής εκρηκτικότητας.
Εν ολίγοις, το M864 δεν είναι «αλλαγή του παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης».
Οι ουκρανικές δυνάμεις θα επιτύχουν περιορισμένο τακτικό πλεονέκτημα μέσω της χρησιμοποίησής τους, και σε πολλές περιπτώσεις, θα δουν ότι θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας των πυρομαχικών.
H Ουκρανία ξεμένει από βλήματα πυροβολικού
Η απόφαση των ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία την παρτίδα M864 των βλημάτων DPICM δικαιολογείται από ένα πράγμα και ένα μόνο πράγμα— το γεγονός ότι η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και οι ΗΠΑ δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν στην Ουκρανία εκτός από το M864.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν οδήγησε στο Υπουργείο Άμυνας να περικόψει τον σχετικό προϋπολογισμό το 2021, δημιουργώντας ένα έλλειμμα παραγωγής που μόλις τώρα αντιμετωπίζεται στον αμυντικό προϋπολογισμό 2023-24.
Η φιλόδοξη αντεπίθεση της Ουκρανίας βασίζεται σε παράγοντες σχεδιασμού που στηρίζονται στην αναμενόμενη διαθεσιμότητα βλημάτων πυροβολικού των 155 mm.
Όπως έχουν τα πράγματα, η Ουκρανία θα εξαντλήσει τον εφοδιασμό της με βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών πριν εκπληρωθεί οποιοσδήποτε από τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντεπίθεση.
Η κυβέρνηση Biden αποφάσισε να παράσχει τη παρτίδα βληματων M864 ως λύση έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει τον προγραμματισμένο ρυθμό επιθέσεων έως ότου η αμερικανική και ευρωπαϊκή παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 mm μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ουκρανίας, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί το νωρίτερο μέχρι τα μέσα του 2024.
Το αναπότρεπτο τέλος
Αλλά η παροχή βλημάτων πυροβολικού, είτε συμβατικών είτε DPICM, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες για υπερβεί τη ρωσική γραμμή άμυνας
Τα πυρομαχικά M864 δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη δεκαπλάσια υπεροχή της Ρωσίας στα πυρά πυροβολικού και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον αέρα, όπου ρωσικά αρεροπλάνα και ελικόπτερα λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό κίνδυνο ενώ διαλύουν τις ουκρανικές επιθέσεις με πυρά ακριβείας.
Η απόφαση της κυβέρνησης Biden να προμηθεύσει την Ουκρανία με την παρτίδα πυρομαχικών M864 είναι απλώς μια σκληρή συνέχεια μιας πολιτικής που έχει σχεδιαστεί για να παρατείνει μια σύγκρουση την οποία δεν μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία, και η οποία οδηγεί την Ουκρανία να χάνει εκατοντάδες άνδρες κάθε μέρα.
Δεν συμβάλλει σε κανένα βαθμό στο να αλλάξει η τρέχουσα τροχιά της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η οποία, όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, δείχνει μια αναπότρεπτη ρωσική νίκη, ένα αποτέλεσμα που η κυβέρνηση Biden δεν θέλει να αποδεχθεί
Ρωσία: Παράταση της σύγκρουσης και νέα επιθετικότητα - Κίνηση απόγνωσης
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για τους θανάτους αμάχων μετά τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του, Maria Zakharova το Σάββατο 8 Ιουλίου.
Η Zakharova χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει αυτά τα πυρομαχικά στο καθεστώς του Κιέβου ως άλλη μια κραυγαλέα εκδήλωση της επιθετικής αντιρωσικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για μια κυνική προσπάθεια παράτασης της καταστροφής των σημερινών ουκρανικών αρχών, ανεξάρτητα από τις απώλειες αμάχων.
"Η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι οι «υποσχέσεις» των Ουκρανών Νεοναζιστών να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα «προσεκτικά» και «υπεύθυνα» είναι άχρηστες.
Όπως συνέβη κάθε φορά που μεταφέρθηκαν πιο θανατηφόρα οπλικά συστήματα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σκοτώθηκαν πάντοτε άμαχοι.
Η διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η εμπειρία από τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες συγκρούσεις δείχνει ότι μπορούν να μην εκραγούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται στην πραγματικότητα συνεργός σε δολοφονίες και θα μοιραστούν πλήρως την ευθύνη για τους θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη ίδια, η προμήθεια πυρομαχικών διασποράς μοιάζει με χειρονομία απόγνωσης και ένδειξη επιχειρησιακής ανικανότητας στο πλαίσιο της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Θάνατοι αμάχων
«Το επόμενο «θαυματουργό όπλο», στο οποίο υπολογίζουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται σοβαρές συνέπειες, δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι στόχοι και οι στόχοι της οποίας θα επιτευχθούν πλήρως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.
Οι βόμβες διασποράς μπορούν να εκτοξευθούν από αέρος ή από το έδαφος.
Όταν εκρήγνυνται, πετούν μικρότερα πυρομαχικά - από μερικές δεκάδες έως 600 ή περισσότερα.
Κάποια από αυτά δεν λειτουργούν για τεχνικούς λόγους.
Αυτό απειλεί τους αμάχους: οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί γίνονται νάρκες ξηράς που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν αμάχους πολύ μετά το τέλος των εχθροπραξιών ενώ ο εντοπισμός και η καταστροφή τους είναι δαπανηρή επιχείρηση.
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται από μια διεθνή σύμβαση που έχουν επικυρώσει 123 χώρες, αλλά οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν είναι μεταξύ τους.
Την προηγούμενη μέρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Σε αυτό συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά βλήματα τύπου DPICM 155 mm.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς για να βομβαρδίσουν το Donbass
Όπως σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, αυτό δείχνει ότι ο στόχος των ουκρανικών στρατευμάτων είναι να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους.
Ουκρανία: Δεσμευόμαστε να μη χρησιμοποιησουμε τα πυρομαχικά επί ρωσικού εδάφους
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βόμβες διασποράς στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωση ουκρανικού εδάφους, αλλά δεσμεύτηκε ότι τα πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εντός ρωσικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.
Ο Reznikov επισήμανε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα κρατήσει αυστηρό αρχείο της χρήσης τους και θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους εταίρους της.
«Η θέση μας είναι απλή - πρέπει να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας», έγραψε ο Reznikov στο Twitter.
"Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για την αποκατοχή των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών μας. Αυτά τα πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο επίσημα αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας."
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Συνήθως απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή. Αυτά που αποτυγχάνουν να εκραγούν αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.
Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden προσπάθησε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2023 να υποστηρίξει την παροχή όπλων στην Ουκρανία για να ανακτήσει εδάφη που κατασχέθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από μη εκραγέντα πυρομαχικά», επισήμανε ο Sullivan στους δημοσιογράφους.
«Αλλά υπάρχει επίσης ένας τεράστιος κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στους πολίτες εάν ρωσικά στρατεύματα και τανκς περάσουν πάνω από τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους επειδή η Ουκρανία δεν έχει αρκετό πυροβολικό», σημείωσε
Ο Reznikov υπογράμμισε ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε αστικές περιοχές και θα τα χρησιμοποιήσει μόνο «για να διαπεράσει τις γραμμές άμυνας του εχθρού».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών