Το 2017, η Κίνα έθεσε σε ισχύ ένα καταστατικό των μυστικών υπηρεσιών που ζητούσε «κάθε οργάνωση ή πολίτης να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το έργο των κρατικών πληροφοριών, βάσει νόμου».
Με άλλα λόγια, έδωσε στην κινεζική κυβέρνηση την εξουσία ώστε να διατάξει οποιονδήποτε Κινέζο υπήκοο ή επιχείρηση να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών, όποτε αυτό του ζητηθεί.
Ουσιαστικά πρόκειται για απεριόριστη άδεια κατασκοπείας.
Το κινεζικό δίκτυο κατασκοπείας ενισχύεται μάλιστα από χιλιάδες Κινέζους ομογενείς, φιλοξενούμενους ερευνητές, φοιτητές και επιχειρηματίες που στέλνουν πληροφορίες πίσω στην πατρίδα τους.
Δίνοντας τη συνήθη προειδοποίηση ότι «δεν είναι κάθε μαθητής από την Κίνα, φυσικά, κατάσκοπος», μια έκθεση στο Der Spiegel επικαλείται αξιωματούχους ασφαλείας στη Βαυαρία οι οποίοι εφιστούν την προσοχή για τη μεγάλη εισροή Κινέζων φοιτητών.
Ανησυχούν ιδιαίτερα για τις υποτροφίες που χορηγεί το κρατικό Συμβούλιο Υποτροφιών της Κίνας (CSC). Περίπου 5.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί Κινέζοι φοιτητές έχουν σταλεί στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος. Ως μέρος των όρων, οι συμμετέχοντες «πρέπει να δηλώσουν γραπτώς την πίστη τους στην Κίνα και το Κομμουνιστικό Κόμμα, να παραμείνουν σε τακτική επαφή με την πρεσβεία και να ακολουθήσουν οποιεσδήποτε οδηγίες λαμβάνουν».
«Μπορεί επίσης να τους ζητηθεί να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με την κινεζική κοινότητα στην εξορία, τους αντιφρονούντες και τις μειονότητες όπως οι Ουιγούροι». «Ο κίνδυνος είναι πραγματικός», αναφέρει σχετικά ο Körner.
Το 2023, υπήρχαν αξιοσημείωτες αναφορές για την Κίνα, καθώς η χώρα ιδρύει δεκάδες αστυνομικά τμήματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Ευρώπη, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πεκίνο, όπως ήταν αναμενόμενο, το υποβάθμισε ως γεγονός.
Οι Κινέζοι επέμεναν τότε με δηλώσεις τους, ότι οι εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους Κινέζους ομογενείς αναφορικά με γραφειοκρατικές τους ανάγκες.
Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «κατασκοπεία και επιρροή στην κινεζική διασπορά».
Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία ασφαλείας, οι Κινέζοι κατάσκοποι εργάζονται ακατάπαυστα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική τεχνολογία και η υπερηχητική τεχνολογία. Είναι τεχνολογίες διπλής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εξαγορές εταιρειών στη Γερμανία αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για να δοθεί στην Κίνα ένα πλεονέκτημα στον παγκόσμιο αγώνα για τεχνογνωσία.
Οι εξελιγμένες επιθέσεις κατασκόπων της Κίνας και ο... DAX
Οι επιθέσεις της Κίνας σε κατασκοπευτικό επίπεδο αυξάνονται σε πολυπλοκότητα και συχνότητα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι τα μόνα θύματα των κινεζικών κατασκόπων στον κυβερνοχώρο. Αυτό καθώς προσπαθούν όλο και περισσότερο να επηρεάσουν τη γερμανική πολιτική ενώ παρακολουθούν στενά τις μειονότητες και τους διαφωνούντες.
Διπλωμάτες και πράκτορες σε κινεζικές πρεσβείες και προξενεία φέρεται να δημιουργούν ευρεία δίκτυα επαφών για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες ενεργών και πρώην Γερμανών πολιτικών.
Κατατάσσοντας τους Κινέζους χάκερ στον κυβερνοχώρο στο ίδιο επίπεδο με τους Ρώσους , οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας δηλώνουν ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούν λιγότερη ωμή βία, για να μην τραβήξουν την προσοχή.
Αντί για γρήγορες κινήσεις, οι Κινέζοι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο εισέρχονται κρυφά στα συστήματα και θα παραμείνουν στη θέση τους για αρκετά χρόνια, συλλέγοντας ευαίσθητες πληροφορίες. Σύμφωνα με το Speigel, πολλές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη DAX, έχουν γίνει στόχος κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων, όπως η BASF και η Daimler.
Σχόλια αναγνωστών