Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε θεραπεία μετά τη διάγνωση καρκίνου, με τον μονάρχη να αποσύρεται από τα δημόσια καθήκοντα κατόπιν συμβουλής των γιατρών
Ο βασιλιάς Κάρολος άρχισε θεραπεία μετά τη διάγνωση καρκίνου, με τον μονάρχη να αποσύρεται από τα δημόσια καθήκοντα κατόπιν συμβουλής των γιατρών. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θεωρείται ότι συχνά κρατούν μυστικά τα προβλήματα υγείας τους, αλλά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι ο βασιλιάς επέλεξε να «μοιραστεί τη διάγνωσή του για να αποτρέψει τις εικασίες». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται: «Ο βασιλιάς Κάρολος το έκανε αυτό, με την ελπίδα ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που δίνουν μάχη με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο».
Πάντως το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Παλατιού γνωστοποίησε το πρόβλημα χωρίς να επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη σοβαρότητά του αυξάνει την ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εκτιμήσεις ειδικών από τις ΗΠΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος αρχικά έπασχε από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Κατά την εγχείρηση, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του προστάτη που πιέζει την ουρήθρα, ώστε ο ασθενής να ουρεί πιο εύκολα. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου στην κύστη του ασθενούς. Το ενδοσκόπιο είναι ένας καθετήρας εξοπλισμένος με κάμερα. Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός βλέπει τον προστάτη και ξέρει ποιο τμήμα να αφαιρέσει.
Με δεδομένο ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παλατιού- Αμερικανοί ειδικοί εξηγούν από τι είδους καρκίνου θα μπορούσε να πάσχει ο Κάρολος.
Ειδικότερα, ο Dr. Christian Pavlovich από το Johns Hopkins University επισημαίνει ότι το ενδοσκόπιο μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν καρκίνο στην κύστη ή στον ουρητήρα. Μερικές φορές ανευρίσκεται ένας όγκος στην κύστη ή κάτι το οποίο δεν προκαλούσε συμπτώματα και το εντοπίζουμε τυχαία», εξηγεί.
Το ενδοσκόπιο μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αίμα στα ούρα. Σύμφωνα με τον Dr. Justin Friedlander από το Πανεπιστήμιο Temple, το εύρημα αυτό μπορεί να υποδηλώνει αιμορραγία από το νεφρό. Η αιμορραγία αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του νεφρού. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε καρκίνο του ουρητήρα. Ο ουρητήρας είναι λεπτός, ινομυώδης σωλήνας, μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη.
Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να εντοπίσουν καρκινικό ιστό και από άλλα όργανα στη διάρκεια της βιοψίας που κάνουν στον προστατικό ιστό που αφαιρέθηκε με την εγχείρηση. «Ο προστάτης μπορεί να επηρεαστεί, λ.χ., από το λέμφωμα», αναφέρει ο Dr. Pavlovich. «Το λέμφωμα είναι αιματολογική κακοήθεια. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί από έναν καρκίνο του ουροθηλίου, δηλαδή του εσωτερικού τοιχώματος της κύστης και της ουρήθρας». Όταν εντοπίζεται καρκινικός ιστός άλλων οργάνων στη βιοψία, μπορεί να σημαίνει ότι ο καρκίνος του ασθενούς είναι πιο προχωρημένος.
Το ιστορικό υγείας της βασιλικής οικογένειας
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η μητέρα του βασιλιά, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', έζησε γενικά μια ζωή που δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά διαγνώστηκε με κορωνοϊό τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρχαν ανησυχίες για την κινητικότητά της, αφού έχασε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου εκείνης της χρονιάς.
Τον Οκτώβριο του 2021, η βασίλισσα πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο King Edward VII στο κεντρικό Λονδίνο, αφού ακύρωσε μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία. Δεν ήταν σαφές γιατί νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.
Απεβίωσε το 2022 σε ηλικία 96 ετών.
Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και πατέρας του βασιλιά Καρόλου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών τον Απρίλιο του 2021.
Ένα μήνα νωρίτερα είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση για μια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση. Το 2012 νοσηλεύτηκε -για αρκετές ημέρες- στο νοσοκομείο με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.
Το 2011, ο Δούκας του Εδιμβούργου μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο από το Sandringham λόγω πόνων στο στήθος. Υποβλήθηκε σε επέμβαση και έγινε τοποθέτηση stent.
Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: Η αδελφή της βασίλισσας υπέστη αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια τα χρόνια πριν τον θάνατό της το 2002.
Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου: Η Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάυον ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' του Ηνωμένου Βασιλείου και μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και της Μαργαρίτας.
Η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2002, υπέφερε από επίμονα έλκη στο αριστερό της πόδι και προβλήματα με τους γοφούς της, τα οποία δυσκόλευαν το περπάτημα στη μετέπειτα ζωή της.
Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ': Ο Αλβέρτος, Φρειδερίκος, Αρθούρος, Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1895 στο Γιορκ Κότατζ του Σάντριγκχαμ.
Το 1951, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ Β', αφαίρεσε μέρος του αριστερού του πνεύμονα. Δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως και πέθανε ένα χρόνο αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.
Πρίγκιπας Εδουάρδος Η': Ο πρίγκιπας Εδουάρδος Η', ο οποίος ήταν αδελφός του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' και θείος της βασίλισσας Ελισάβετ Β', ήταν βασιλιάς μέχρι την παραίτησή του τον Ιανουάριο του 1963. Όπως και ο αδελφός του, ήταν φανατικός καπνιστής και πέθανε το 1972 μετά από καρκίνο.
Σάρα, Δούκισσα της Υόρκης: Η Σάρα, Δούκισσα της Υόρκης, η οποία ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Άντριου, διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος τον Ιανουάριο του 2024, μόλις έξι μήνες μετά τη θεραπεία της για καρκίνο του μαστού. Είχε υποβληθεί και σε μαστεκτομή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών