Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οδηγός για... πλούσιους από τον Kiyosaki: Τα 3 tips για μια ζωή χωρίς άγχος αλλά με οικονομική ασφάλεια

Οδηγός για... πλούσιους από τον Kiyosaki: Τα 3 tips για μια ζωή χωρίς άγχος αλλά με οικονομική ασφάλεια
Η εκπαίδευση στα οικονομικά είναι η απόλυτη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος πλούσιος
Σχετικά Άρθρα
Ο Robert Kiyosaki, ο διάσημος συγγραφέας του βιβλίου «Rich Dad, Poor Dad», έχε πάντα να πει πολλά για τη σημασία της εκπαίδευσης στα οικονομικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο «φτωχός μπαμπάς» του ήταν ένας πολύ μορφωμένος δάσκαλος και ο «πλούσιος μπαμπάς» του δεν τελείωσε ποτέ το κολέγιο, ο Kiyosaki υποστήριζε πάντα ότι η εκπαίδευση σχετικά με τα οικονομικά είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα.
Ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια παραδοσιακή ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Επίσης, προτείνει έναν δεύτερο σημαντικό τύπο εκπαίδευσης: την εκπαίδευση σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα ή καριέρα, η οποία, όπως λέει, είναι «εκπαίδευση για να κερδίζετε χρήματα όντας ένα παραγωγικό μέλος της κοινωνίας». Αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πιο σημαντική εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση στα χρηματοοικονομικά.
Παρακάτω αναλύονται τα τρία είδη εκπαίδευσης που συνιστά ο Kiyosaki, τα μειονεκτήματά τους και τι προσφέρει το καθένα στον δρόμο προς μια ζωή χωρίς άγχος και με οικονομική ασφάλεια.

«Βουτιά» στην Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση είναι το είδος της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης με την οποία είμαστε όλοι εξοικειωμένοι: η επεξεργασία αριθμών στα μαθηματικά, η ανατομία βατράχων στις φυσικές επιστήμες και η απόκτηση μιας βασικής κατανόησης των γεγονότων που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας μέσω της ιστορίας και όχι μόνο. Αυτά τα μαθήματα μας διδάσκουν δεξιότητες όπως ο συλλογισμός και η κριτική σκέψη και τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της ζωής μας, είτε ακολουθήσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε όχι.
Αλλά ο Kiyosaki ανέκαθεν έλεγε ότι η παραδοσιακή σχολική εκπαίδευση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Δεν διδάσκει τους μαθητές για τα χρήματα και δεν τους δίνει κανενός είδους εκπαίδευση στα οικονομικά. Η παραδοσιακή σχολική εκπαίδευση σας διδάσκει μόνο «πώς να είστε καλός υπάλληλος», σύμφωνα με τα λόγια του Kiyosaki.
Ενώ η ακαδημαϊκή εκπαίδευση μπορεί να θέσει μια στέρεη βάση για γενικές γνώσεις και δεξιότητες, υπολείπεται στο να μας δώσει αυτό που χρειαζόμαστε για να ξοδεύουμε και να αποταμιεύουμε χρήματα με σύνεση, να τα επενδύουμε στις σωστές ευκαιρίες και να αυξάνουμε τον προσωπικό μας πλούτο. Όπως λέει ο Kiyosaki, «δεν σας προετοιμάζει για τον πραγματικό κόσμο, αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι».

Ο αντίκτυπος (και οι παγίδες) της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Αυτό που ο Kiyosaki αποκαλεί «επαγγελματική» εκπαίδευση περιλαμβάνει πράγματα όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι ακαδημαϊκές αναζητήσεις που οδηγούν σε πτυχία και καριέρες υψηλού επιπέδου ή πιο «πρακτική» ρεαλιστική επαγγελματική εκπαίδευση, όπως η φοίτηση σε σχολή πιλότων για να γίνει πιλότος ή σε σχολή μαγειρικής για να γίνει σεφ.
Ο Kiyosaki παραδέχεται εύκολα ότι η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μας προετοιμάσει για μια άνετη ζωή στη μεσαία τάξη. Ο ίδιος παρακολούθησε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και αργότερα έμαθε να είναι πιλότος αφού κατατάχθηκε στο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.
Οι δεξιότητες που έμαθε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσοδοφόρες καριέρες που θα του επέτρεπαν να κερδίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Αλλά ο Kiyosaki ήξερε ότι δεν ήθελε να εργάζεται για ένα μισθό χρόνο με το χρόνο. Αυτό που κυνηγούσε ήταν πιο άπιαστο αλλά απείρως πιο ελκυστικό. Δεν ήθελε να είναι ένας ακριβοπληρωμένος υπάλληλος που δούλευε για κάποιον άλλον- ήθελε να είναι πλούσιος.
Για τον Kiyosaki, η υπερβολική εξάρτηση από την επαγγελματική εκπαίδευση ως μονοπάτι για την οικοδόμηση πλούτου μπορεί να αποτελέσει παγίδα. «Οι άνθρωποι που γίνονται δικηγόροι, γιατροί και πιλότοι βγάζουν πολλά λεφτά, σωστά;» ξεκινάει, αλλά στη συνέχεια εξηγεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτούς τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής.
«Το πρόβλημα είναι ότι αν και βγάζουν πολλά χρήματα, δεν είναι πλούσιοι. Πληρώνουν πολλά χρήματα σε φόρους και δεν γνωρίζουν πραγματικά πώς λειτουργεί το χρήμα. Έτσι, ξοδεύουν τα χρήματά τους σε υποχρεώσεις αντί να επενδύουν σε assets ή να δημιουργούν επιχειρήσεις». Με άλλα λόγια, «η επαγγελματική εκπαίδευση σας διδάσκει πώς να έχετε μια δουλειά, αλλά όχι πώς να έχετε μια επιχείρηση ή να επενδύετε τα χρήματά σας».

Το μυστικό για να γίνεις πλούσιος: Η εκπαίδευση στα οικονομικά

Ενώ μπορεί να χρειάζεστε -και να ωφεληθείτε- από την παραδοσιακή και επαγγελματική εκπαίδευση σταδιοδρομίας, δεν θα σας βοηθήσουν να συσσωρεύσετε πραγματικό πλούτο και μπορεί να καταλήξουν να είναι ένα είδος παγίδας από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγετε. «Στην καλύτερη περίπτωση, θα μάθετε πώς να κάνετε προϋπολογισμό, να ανοίγετε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό και να ισορροπείτε ένα μπλοκ επιταγών». Αν ο στόχος σας, όπως ο Kiyosaki, είναι να γίνετε πλούσιοι, χρειάζεστε το τρίτο και πιο σημαντικό είδος γνώσης, που είναι η οικονομική εκπαίδευση.
«Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι στον σημερινό κόσμο, χρειάζεστε οικονομική εκπαίδευση εκτός από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση. Χρειάζεστε οικονομική ευφυΐα για την επιτυχία», δήλωσε ο Kiyosaki.
Η εκμάθηση των επενδύσεων, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και η εξεύρεση των φορολογικών πλεονεκτημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θωρακίσετε και να αυξήσετε τον πλούτο σας είναι, σύμφωνα με τον Kiyosaki, το πραγματικό κλειδί για να απελευθερωθείτε από την εξάρτηση από κάποιον άλλον που θα υπογράψει τις επιταγές σας. Σας δίνει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να κάνετε τα χρήματά σας να δουλεύουν για εσάς και όχι το αντίθετο.

Ακόμα και οι πλούσιοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους

Ο Kiyosaki παραδέχεται ότι χρειάζεστε τα οφέλη και των τριών τύπων εκπαίδευσης και ότι δεν μπορείτε να είστε επιτυχημένοι χωρίς τη βοήθεια σπουδαίων δικηγόρων, λογιστών, μεσιτών και άλλων. «Ακόμη και με μια καλή οικονομική εκπαίδευση, πρέπει να βασιστείτε στις δεξιότητες που έχετε μάθει εσείς ή άλλοι επαγγελματίες για να διαχειριστείτε τον πλούτο σας και να τον αξιοποιήσετε στο έπακρο».
Από τη σκοπιά του Kiyosaki, ο πραγματικός δρόμος προς τον πλούτο δεν είναι θέμα επιλογής ενός τύπου εκπαίδευσης έναντι ενός άλλου, αλλά κατανόησης των δυνατών και αδύνατων σημείων του καθενός. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη γνώση των βασικών στοιχείων και εκλεπτυσμένες ικανότητες κριτικής σκέψης. Η επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να σας δώσει τα μέσα για να εξασφαλίσετε ένα σταθερό εισόδημα και έναν άνετο τρόπο ζωής.
Αλλά για πραγματικό πλούτο; Η εκπαίδευση στα οικονομικά είναι η απόλυτη προϋπόθεση για να γίνετε -και να παραμείνετε- πλούσιοι. «Σας διδάσκει για το χρέος και πώς να το αξιοποιείτε, την ιστορία του χρήματος, τι είναι μια οικονομική κατάσταση και πώς να την διαβάζετε, τη διαφορά μεταξύ ενός περιουσιακού στοιχείου και ενός παθητικού και τόσα άλλα», εξηγεί. Αν και τα τρία είναι σημαντικά, η εκπαίδευση στα οικονομικά είναι αυτό που τελικά σας παρέχει το κλειδί για να ξεκλειδώσετε σημαντικό προσωπικό πλούτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης