Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Δύσκολος ο συμβιβασμός για τη χρήση των εσόδων από τα ρωσικά assets στο Ουκρανικό – Στις 8 Μαΐου οι πρώτες διαβουλεύσεις

ΕΕ: Δύσκολος ο συμβιβασμός για τη χρήση των εσόδων από τα ρωσικά assets στο Ουκρανικό – Στις 8  Μαΐου οι πρώτες διαβουλεύσεις
Τα σενάρια και οι φόβοι για τα ρωσικά αντίποινα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συζητήσει το συμβιβαστικό κείμενο για τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα εν μέσω έντονων διαφωνιών τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητα της διαδικασίας.
Πλέον των διαφωνιών που έχουν διατυπωθεί σε πολιτικό επίπεδο σημαντικοί παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου (κυρίως οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αναμένεται να εμπλακούν σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες και να πληγεί η αξιοπιστία τους από την πρωτοφανή πράξη της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στις αρχές Απριλίου στους Financial Times κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης, ποιος από τρίτο κράτος θα εμπιστευόταν τα περιουσιακά στοιχεία του σε εμάς υπό τον φόβο της κατάσχεσης;

Ο συμβιβασμός και οι ασφυκτικές προθεσμίες 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συγκλίνουν μέχρι στιγμής όπως τονίζει το euroactiv σε δημοσίευμά του στις 1 Μαΐου 2024 σε ένα συμβιβαστικό κείμενο για να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος του πολέμου με τη Ρωσία καθώς πιέζει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που οι υποστηρικτές του Κιέβου αποφάσισαν να «παγώσουν» περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να είναι προσεκτικά και να περιμένουν την έγκριση για τις νομικές ενέργειες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. χρήση.
Εάν συμφωνηθεί, το σχέδιο της ΕΕ θα επιτρέψει στο μπλοκ να χρησιμοποιήσει απροσδόκητα κέρδη από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται επί του παρόντος στο Euroclear με έδρα το Βέλγιο και σε άλλα ευρωπαϊκά αποθετήρια, κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινής αγοράς όπλων για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Euroclear θα διατηρήσει τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου ως απόθεμα ασφαλείας για την κάλυψη κόστους και των κινδύνων που θα προκύψουν - όπως πιθανές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία.
Το πρώτο βήμα ήταν μια συμφωνία της ΕΕ για την εντολή στην Euroclear και σε άλλους θεματοφύλακες να αναφέρουν χωριστά τα κέρδη που προέρχονται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα τοποθετήσουν σε καθορισμένους λογαριασμούς.
Το δεύτερο βήμα, η παροχή στην ΕΕ ενός νομοθετικού  πλαισίου για τη χρήση αυτών των κερδών, πιθανότατα θα συμφωνηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη 8 Μαΐου ένα άλλο συμβιβαστικό κείμενο για τη χρήση κερδών από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, με το ρολόι να χτυπά πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 του Ιουνίου.
Ενώ το κείμενο της βελγικής προεδρίας της ΕΕ είναι έτοιμο να συζητηθεί, υπήρξαν νέα αιτήματα για αλλαγές και τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τη συνολική συμφωνία, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επίσης αντιρρήσεις για το γεγονός ότι τα έσοδα υπόκεινται σε φόρο 25% σύμφωνα με τους ισχύοντες βελγικούς φορολογικούς κανόνες.
Το Βέλγιο δήλωσε ότι αποφάσισε να μην απαιτήσει τα εν λόγω δημοσιονομικά έσοδα και να τα διαθέσει όλα στην Ουκρανία, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει την πρωτοβουλία της Τσεχίας για την απόκτηση πυρομαχικών για το Κίεβο.
Εφόσον οι πρεσβευτές της ΕΕ υπογράψουν τον συμβιβασμό την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία στην επόμενη συνάντησή τους στις 14 Μαΐου.
Αυτό θα έδινε στους Ευρωπαίους αρκετό χρόνο για να επιτύχουν τον προηγουμένως δηλωμένο στόχο για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα έσοδα έως τον Ιούνιο πριν αναλάβει η Ουγγαρία την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κάτι που κάποιοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας.

Η πίεση της ομάδας των G7

Ανεξάρτητα από τη στενή συμφωνία της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να πιέσουν για περισσότερη ταχύτητα στη χρήση αυτών των κερδών.
Η Ουάσιγκτον -  μαζί με τον Καναδά και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron - υποστήριξε τις εκκλήσεις για πλήρη δήμευσή τους, ενώ η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμειναν επιφυλακτικές.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα της άμεσης δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς φοβούνται ότι θα υπονόμευε τη σταθερότητα του ευρώ ή θα διακινδύνευε τα ρωσικά νομικά αντίποινα κατά της δήμευσης.
Η Ουάσιγκτον εξετάζει επί του παρόντος ένα σχέδιο που θα επιτρέψει σε μια ομάδα χωρών να παράσχουν βοήθεια έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, με ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας να επιστραφεί με τα απροσδόκητα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Το σχέδιο του Λευκού Οίκου, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg, συζητείται μεταξύ των G7 με την Ουάσιγκτον να πιέζει για μια συμφωνία όταν οι ηγέτες της G7 συναντηθούν στην Ιταλία τον Ιούνιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι το «κλειδί» για το σχέδιο, το οποίο θα παρείχε στην Ουκρανία τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη γρήγορα και όχι σε μικρότερες δόσεις, είπαν.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να ασκήσει εκ νέου πίεση στην ΕΕ να εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της για τη χρήση των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, πρόσθεσαν.

Οι φόβοι για τις ανατροπές που θα φέρει η προεδρία Trump

Πολιτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ  επισημαίνουν ότι βλέπουν την τελευταία πρόταση της Ουάσιγκτον ως μια προσπάθεια ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης να παράσχουν περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό των συνεπειών μιας πιθανής επιστροφής του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου Donald Trump , υπό τον οποίο η περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Αν και οι δηλώσεις της G7 κατέστησαν σαφή την πρόθεση ολόκληρης της ομάδας να υποχρεώσει τη Ρωσία να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για ζημιές στην Ουκρανία, δεν είναι σαφές εάν ο Trump θα δεσμευόταν σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης