Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έφοδος της ισραηλινής αστυνομίας σε εγκαταστάσεις του Al Jazeera στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Έφοδος της ισραηλινής αστυνομίας σε εγκαταστάσεις του Al Jazeera στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Το κανάλι υποκίνησης (των τρομοκρατών) Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ, επισημαίνεται σε μήνυμα που ανάρτησε ο Benjamin Netanyahu στα social media
H ισραηλινή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιούσε το Al Jazeera ως γραφείο του την Κυριακή 5 Μαΐου μετά την κυβερνητική απόφαση να κλείσει τις τοπικές επιχειρήσεις του τηλεοπτικού σταθμού που ανήκει στο Κατάρ σύμφωνα με ισραηλινές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu έκλεισε το δίκτυο για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με την αιτιολογία ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Το Al Jazeera χαρακτήρισε την κίνηση «εγκληματική ενέργεια» και απέρριψε την κατηγορία ότι το δίκτυο απειλούσε την ασφάλεια του Ισραήλ ως «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του.
Δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να αναλάβει κάθε νομική  δράση ενάντια στην απόφαση».
Το δίκτυο ήταν επικριτικό για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, από όπου έκανε ρεπορτάζ όλο το εικοσιτετράωρο καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
«Το κανάλι υποκίνησης (των τρομοκρατών) Al Jazeera θα κλείσει στο Ισραήλ», επισήμαίνει σε μήνυμα που ανάρτησε ο Netanyahu στα social media μετά την ομόφωνη ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.
Μια κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ υπέγραψε τις σχετικές εντολές, αλλά τουλάχιστον ένας βουλευτής που υποστήριξε το κλείσιμο είπε ότι το Al Jazeera θα μπορούσε ακόμα να προσπαθήσει να το εμποδίσει στο δικαστήριο.
Το μέτρο, ανέφερε η δήλωση, θα περιλαμβάνει το κλείσιμο των γραφείων του Al Jazeera στο Ισραήλ, την κατάσχεση του εξοπλισμού εκπομπής, την αποκοπή του καναλιού από τις καλωδιακές και δορυφορικές εταιρείες και τον αποκλεισμό των ιστοσελίδων του.
Δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του Al Jazeera στη Γάζα.
Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από την κυβέρνηση του Κατάρ.
Το Al Jazeera χαρακτήρισε προηγουμένως τις ισραηλινές προσπάθειες να περιορίσει τις επιχειρήσεις του «κλιμάκωση» της προσπάθειας φίμωσης και είπε σε μια δήλωση στις αρχές Απριλίου ότι «έρχεται ως μέρος μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων για να φιμώσει το Al Jazeera».

Η καταγγελία

Ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν στοχοποιήσει και σκοτώσει σκόπιμα αρκετούς από τους δημοσιογράφους της, συμπεριλαμβανομένων των Samer Abu Daqqa και Hamza AlDahdooh, που σκοτώθηκαν και οι δύο στη Γάζα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν στοχεύει δημοσιογράφους.
Το Κατάρ ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί το δίκτυο ως έναν τρόπο ενίσχυσης του παγκόσμιου προφίλ του.
«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει και καταγγέλλει σθεναρά αυτήν την εγκληματική ενέργεια που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δίκτυο.
«Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο κοινό του».
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέκρινε επίσης το κλείσιμο.
"Λυπούμαστε για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ», ανέφερε στο X.
«Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Τώρα, ακόμη περισσότερο λόγω των αυστηρών περιορισμών στις αναφορές από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανατρέψει την απαγόρευση».
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ επικύρωσε τον περασμένο μήνα νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Ο νόμος επιτρέπει στον Benjamin Netanyahu και στο γραφείο ασφαλείας του να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες, περίοδος που μπορεί να ανανεωθεί, ώστε να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή μέχρι το τέλος μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Το Κατάρ, όπου εδρεύουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Hamas, προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης