Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρασκήνιο: Οι ΗΠΑ δίνουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ

Παρασκήνιο: Οι ΗΠΑ δίνουν την αναγνώριση της Παλαιστίνης στη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με Ισραήλ
Το State Department δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι «πολύ κοντά» σε μια συνολική συμφωνία, το Ριάντ προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία εάν δεν επικρατήσει ηρεμία στη Γάζα
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman στην ανατολική πόλη Νταχράν του βασιλείου για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τον πόλεμο της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έλαβα χώρα τη Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι δυο τους συζήτησαν «την ημιτελή έκδοση του σχεδίου στρατηγικών συμφωνιών» μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον, «οι εργασίες επί της οποίας πλησιάζουν να ολοκληρωθούν», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εστίασαν επίσης στην «κατάσταση στη Γάζα και στην αναγκαιότητα να σταματήσει ο πόλεμος εκεί και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας».
Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden φέρεται να πιέζει για μια «ευρεία» συμφωνία μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον που θα έβλεπε το Ισραήλ να αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος με αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία να αποφασίσει την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει «παράδεισος της τρομοκρατίας».
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, από την πλευρά του, έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας είναι δυνατή, αλλά είμαστε μακριά απο το σημείο να αποτελέσει βεβαιότητα.
Όσον αφορά τη συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας, θα περιλαμβάνει συνεργασία για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, την πώληση προηγμένων όπλων αμερικανικής κατασκευής στο Ριάντ και πιθανώς μια εμπορική συμφωνία.
Ο Sullivan δήλωσε στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και του Τελ Αβίβ είναι «ο δρόμος που πιστεύουμε [οι ΗΠΑ] θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές Ισραήλ και μια πιο ειρηνική περιοχή.
«Το ολοκληρωμένο όραμα είναι μια διμερής συνεννόηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας και.. σε συνδυασμό με ουσιαστικά βήματα εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού
 Όλα αυτά πρέπει να ενωθούν...δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το ένα κομμάτι από τα άλλα», επεσήμανε.

Το αγκάθι της Γάζας και οι Συμφωνίες του Αβραάμ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του State Department Matthew Miller, ,η Ουάσιγκτον είναι «πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, το Ριάντ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία εκτός και αν υπάρξει ειρήνευση στη Γάζα και μια πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, πρόσθεσε ο Miller.
Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία «πλησιάζουν σε μια ιστορική συμφωνία» για να προσφέρουν στο βασίλειο «εγγυήσεις ασφαλείας και μια πιθανή πορεία προς διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ εάν η κυβέρνησή του τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, το σύμφωνο, εάν υπογραφεί, «θα αναδιαμορφώσει δυνητικά τη Μέση Ανατολή».
Η κατάρρευση της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων στις 7/10
Τον Ιανουάριο, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία είχε ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για μια αμυντική συμφωνία μετά από μια παύση τριών μηνών λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την ξαφνική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η επίθεση ώθησε το εβραϊκό κράτος να ξεκινήσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή καταστρέφεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έχουν ήδη σκοτώσει περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Hamas.
Στις αρχές Αυγούστου 2023, η Ουάσιγκτον και το Ριάντ συμφώνησαν για τα γενικά περιγράμματα μιας πιθανής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τα μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν μια πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ότι το Ριάντ είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν υπέγραψαν μια σειρά εγγράφων γνωστών ως Συμφωνίες του Αβραάμ τον Σεπτέμβριο του 2020, στα οποία προσχώρησε το Μαρόκο τον Δεκέμβριο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης