Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα από Kazaks (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο του 2024 - Προειδοποίηση για τα επόμενα βήματα

Σήμα από Kazaks (ΕΚΤ) για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο του 2024 - Προειδοποίηση για τα επόμενα βήματα
Ο Λετονός Kazaks της ΕΚΤ προειδοποιεί κατά των βιαστικών μειώσεων στα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Σχετικά Άρθρα

Σήμα για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο εξέπεμψε ο Λετονός Martins Kazaks, προειδοποιώντας ωστόσο για τα επόμενα βήματα.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να συμβαδίζει με τη σταδιακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.
Ο Ιούνιος φαίνεται η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά οι αποφάσεις για τυχόν επόμενα βήματα καθορίζονται καλύτερα από τα εισερχόμενα δεδομένα, δήλωσε ο Λετονός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Το βασικό σενάριο δείχνει ότι σταδιακά πλησιάζουμε τον στόχο του 2%, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι σταδιακά μπορούμε επίσης να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Kazaks. «Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και δεν πρέπει να βιαζόμαστε».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλη την περιοχή δεν έχουν αφήσει πολλές αμφιβολίες ότι ο Ιούνιος θα είναι ο πρώτος από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων με στόχο την άρση μέρους του περιορισμού που απαιτείται για τη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το τι μέλει γενέσθαι στη συνέχεια, με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Isabel Schnabel, να είναι η μόνη φωνή που υποστήριξε ότι θα υπάρξει παύση τον Ιούλιο.
«Από τη σημερινή οπτική γωνία, είναι πολύ πιθανό ο Ιούνιος να είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Kazaks. «Μετά τον Ιούνιο, προχωρώντας προς τα εμπρός», πρόσθεσε, «ας δούμε και πάλι τα δεδομένα».
Η προσέγγιση της ΕΚΤ να εξετάζει τους αριθμούς και στη συνέχεια να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση ήταν «κατάλληλη μέχρι στιγμής», υποστήριξε ο ίδιος. «Δεδομένης της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας, η πολύ σαφής μελλοντική καθοδήγηση δεν είναι μια καλή λύση πολιτικής αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης