Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποκρισία της Ευρώπης - Θύελλα στις Βρυξέλλες για την «αλληλεγγύη» στο Ιράν από Επίτροπο της ΕΕ

Η υποκρισία της Ευρώπης - Θύελλα στις Βρυξέλλες για την «αλληλεγγύη» στο Ιράν από Επίτροπο της ΕΕ
Δεκάδες λογαριασμοί στο X κατακεραύνωσαν την ανάρτηση του Επιτρόπου Lenarčič για το Ιράν
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων επέμεινε ότι δεν προσέφερε «πολιτική υποστήριξη» στο ιρανικό καθεστώς, στην ανάρτηση που επιβεβαίωνε την παροχή δορυφορικής βοήθειας στους Ιρανούς διασώστες με την ένδειξη «#EUSolidarity».
Σύμφωνα με το Politico, οι διασώστες απαντούσαν στις αναφορές της Κυριακής ότι ένα ελικόπτερο, που μετέφερε τον πρόεδρο Ebrahim Raisi και άλλους κορυφαίους Ιρανούς αξιωματούχους, είχε συντριβεί κοντά στα σύνορα, σε μια πυκνοφυτεμένη, ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Καθώς οι χώρες στη γειτονιά του Ιράν παρατάχθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στον εντοπισμό του σημείου συντριβής, ο Επίτροπος Lenarčič είχε ανακοινώσει στο Χ ότι η ΕΕ ενεργοποιεί την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus για να βοηθήσει στον εντοπισμό του ελικοπτέρου που κατέπεσε.
Έκλεισε το tweet του με την ετικέτα #EUSolidarity - προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις.

Σφοδρές αντιδράσεις

Δεκάδες λογαριασμοί κατακεραύνωσαν την ανάρτηση, επισημαίνοντας τον εξέχοντα ρόλο του Raisi στο καθεστώς που έχει εκτελέσει χιλιάδες Ιρανούς, τη χορηγία της χώρας στην τρομοκρατία, τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Σαχέντ για την τρομοκράτηση των Ουκρανών πολιτών και την κράτηση από την Τεχεράνη του Σουηδού αξιωματούχου της ΕΕ Johan Floderus.
Αξιωματούχος της Κομισιόν, σημείωσε ότι το tweet ήταν σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δήλωσε ότι προσωπικά βρήκε την έκφραση αλληλεγγύης «περίεργη».
«Λυπάμαι που η Μάσα Αμινί και τόσες πολλές γυναίκες και οι υποστηρικτές τους σκοτώθηκαν από το ιρανικό καθεστώς», δήλωσε η φλαμανδή ευρωβουλευτής Assita Kanko, αντιπρόεδρος της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στο Χ νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
«Είμαι σοκαρισμένη που [ο Lenarčič] ανάρτησε ένα μήνυμα εκ μέρους της ΕΕ προτείνοντας να ενεργοποιηθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ για να σωθεί ο Ιρανός πρόεδρος», δήλωσε η Kanko.
«Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Με ποιον; Και με ποιανού τα χρήματα;»
Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, μία από τις επικεφαλής υποψήφιες των Φιλελευθέρων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έγραψε: «Είναι απόλυτο μυστήριο για μένα πώς η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να επιδείξει #EU αλληλεγγύη με το Ιράν.
Τι άθλιο hashtag, τι χλευασμός των γενναίων αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.
Περιμένω μια εξήγηση γι' αυτό».

Εξηγήσεις

Ο Lenarčič διευκρίνισε ότι η διατύπωση αυτή δεν αποτελούσε έγκριση της πολιτικής του ιρανικού καθεστώτος.
«Η παροχή μιας δορυφορικής χαρτογράφησης @CopernicusEMS κατόπιν αιτήματος για διευκόλυνση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης δεν αποτελεί πράξη πολιτικής
υποστήριξης σε οποιοδήποτε καθεστώς ή κατεστημένο", δήλωσε ο Janez Lenarčič στο X on
Δευτέρα.
«Είναι απλώς μια έκφραση στοιχειώδους ανθρωπιάς».
Σε απάντηση σε ένα tweet που καταδίκασε την «ενδιαφέρουσα» διατύπωση του Lenarčič, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Balazs Ujvari έγραψε: «Ούτε η πολιτική ηγεσία της ΕΕ
Μηχανισμός Προστασίας ούτε το δορυφορικό σύστημα Copernicus καθοδηγούνται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του ανθρωπιστικού ή πολιτικού χαρακτήρα μέσω αυτών των διαύλων, και η [Επιτροπή] κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης