Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο θάνατος του προέδρου Raisi δεν θα φέρει Γ’ Παγκόσμιο - Απίθανη εμπλοκή Ισραήλ, δεν αλλάζει πορεία το Ιράν

Ο θάνατος του προέδρου Raisi δεν θα φέρει Γ’ Παγκόσμιο - Απίθανη εμπλοκή Ισραήλ, δεν αλλάζει πορεία το Ιράν
Ο Ayatollah Ali Khamenei θα ορίσει τον διάδοχο του - Δεν είναι ανάμεσα στους υποψήφιους, ο γιος του Mojtaba
(upd4) Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi προκάλεσε έντονες ανησυχίες και φόβο σε όλο τον κόσμο, καθώς έγινε λόγος για «πυροβολισμό στο Σεράγεβο» - για το γεγονός που είχε πυροδοτήσει όλες εκείνες τις εξελίξεις που οδήγησαν στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο -  και για «προαίσθημα Παγκόσμιου πολέμου».
Είναι ενδεικτικό δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρακολουθώντας τις εξελίξεις την περασμένη Κυριακή 19 Μαΐου σχετικά με τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου και τις μάταιες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, εκτίμησαν πως κάπως έτσι «θα μπορούσε να αρχίσει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος».

Αναζητούν… ίχνη Ισραήλ

Μάλιστα, το Politico αναφέρει πως οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το Ιράν θα επιχειρήσει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για συμμετοχή στη συντριβή του ελικοπτέρου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και σε μια ανατροπή του σημερινού status quo στην περιοχή.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, πολλοί δεν πιστεύουν ότι η πτώση του ελικοπτέρου ήταν το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τραγικών συνθηκών: κακές καιρικές συνθήκες, μηχανική βλάβη ή λάθος πιλότου και αναζητούν κάποιο ίχνος… Ισραηλινών.

Υπόσχεση για εκδίκηση

Η έχθρα μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει διαχυθεί σε όλες τις πτυχές της λογικής, και η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό είναι απόδειξη αυτού.
Μετά τη δολοφονία των Ιρανών στρατηγών στην πρωτεύουσα της Συρίας, το Ιράν απάντησε για πρώτη φορά με απευθείας πυραυλικό χτύπημα από το έδαφός του εναντίον του Ισραήλ - μαζικό, αλλά κυρίως επιδεικτικό, και δεν προκάλεσε θύματα.
Η απάντηση του Ισραήλ περιορίστηκε σε μια καθαρά συμβολική επίθεση, αλλά υποσχέθηκε εκδίκηση.
Συνεπώς, μήπως αυτή εκδηλώθηκε στις 19 Μαΐου στον ουρανό πάνω από την ιρανική επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, διερωτάται το RIA Novosti.

Δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια

Αν και οι Ιρανοί ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, δεν φαίνεται να βρίσκουν ίχνη τρομοκρατικής ενέργειας.
Το ελικόπτερο ούτε ανατινάχτηκε ούτε εβλήθη από κάποιο πύραυλο από το έδαφος.
Η ανώμαλη προσγείωση μάλλον ήταν απόρροια κάποια δυσλειτουργίας, και η επιβεβαίωση αυτού σίγουρα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, εκτιμά το RIA Novosti.
Προφανώς και θα υπάρξουν εκείνοι που θα υποστηρίξουν πως η δυσλειτουργία ήταν προϊόν δολιοφθοράς και ότι το ελικόπτερο υπέστη κάποιου είδους εσκεμμένης βλάβης πριν την απογείωση του από τα σύνορα Ιράν – Αζερμπαϊτζάν.
5_94.jpg
6_92.jpg
1_686.JPG
Οι προκλήσεις Netanyahu


Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu όντως κάνει τρομερά πράγματα στη Γάζα και η απόφαση του να χτυπήσει τους Ιρανούς στρατηγούς στη Δαμασκό ήταν μια καθαρή πρόκληση.
Όμως, όλες οι προσπάθειες του Netanyahu να προκαλέσει το Ιράν σε μια ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ - προκειμένου να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πλήρη πόλεμο εναντίον του Ιράν - δεν οδήγησαν πουθενά.
Η ιρανική ηγεσία, την οποία η Δύση λατρεύει να παρουσιάζει ως «τρελούς μουλάδες», είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο υπεύθυνη και πιο στρατηγικά σκεπτόμενη όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και από τις ΗΠΑ.
Το Ιράν δεν υποκύπτει σε προκλήσεις - συνειδητοποιώντας ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και ότι η ισορροπία δυνάμεων τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο αλλάζει προς μια ευνοϊκή για αυτό κατεύθυνση.
2_491.JPG
Η… εντολή

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες, ακόμα και εάν ο Netanyahu είχε τρελαθεί… από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει την χώρα του και έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Raisi για να προκαλέσει έναν μεγάλο πόλεμο και να σύρει τις ΗΠΑ σε αυτόν, θα έπρεπε να το κάνει επιδεικτικά, δηλαδή η τρομοκρατική επίθεση κατά του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνείας σχετικά με την παρουσία του επιτιθέμενου.
Μόνο τότε θα υπήρχε η ευκαιρία να εκτροχιάσει την ιρανική ηγεσία και να την αναγκάσει να σκεφτεί σοβαρά έναν άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς θα ήταν δύσκολο για την Τεχεράνη να κρύψει την οργή της για την ισραηλινή τρομοκρατική επίθεση και να τη «διαγράψει»… ως δυσλειτουρία.
Αλλά βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο, λέει το δημοσίευμα του RIA Novosti, καθώς η Τεχεράνη δεν υπαινίσσεται καν τρομοκρατική επίθεση, διότι είναι βέβαιοι πως πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα.

Οι κυρώσεις της Δύσης

Ωστόσο, υπάρχει κάποιο εξωτερικό ίχνος σε αυτήν την καταστροφή, το οποίο συνδέεται με τις δυτικές κυρώσεις υπό τις οποίες βρίσκεται η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για όλα σχεδόν τα 45 χρόνια της ύπαρξής της.
Αυτές οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την αγορά αεροσκαφών και ανταλλακτικών για αυτό.
Φυσικά, και οι Ιρανοί προσπαθούν να τις παρακάμψουν - αλλά και πάλι, στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης, το παλιό αμερικανικό ελικόπτερο μπορεί να μην είχε αποτύχει στις 19 Μαΐου.

Οι σχέσεις με Ρωσία

Ο θάνατος του Raisi οδήγησε σε πολλές εικασίες σχετικά με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία.
Λένε ότι τώρα θα ξεκινήσει ένας αγώνας για την εξουσία και ότι αποθανών πρόεδρος ήταν φιλορώσος (όπως και ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών που συνετρίβη μαζί με τον Raisi) και ότι πλέον μπορεί να αναρριχηθούν στην εξουσία φιλοδυτικοί πολιτικοί.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, πράγματι ο Ebrahim Raisi ήταν αποφασισμένος να ενισχύσει τους δεσμούς και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Συνεπώς, δεν ήταν τυχαίο που ο Vladimir Putin είπε ότι έχασε έναν αξιόπιστο φίλο και σύμμαχο.
Κατά τη διάρκεια των τριών ετών της προεδρίας του Raisi, ανέπτυξε μια καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ τα καλύτερα ήταν μπροστά.
Και αυτό διότι ο Raisi όχι μόνο επρόκειτο να επανεκλεγεί για μια νέα 4ετή θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους αλλά ήταν και ο πιθανότερος για να διαδεχθεί τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον Ayatollah Ali Khamenei, ο οποίος είναι 85 ετών και είναι αυτός που ηγείται της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και 35 χρόνια.
Ο Ali Khamenei, αν και δεν εμπλέκεται στην καθημερινή διακυβέρνηση, είναι αυτός που καθορίζει τη στρατηγική και λαμβάνει ή εγκρίνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις.

Δεν θα υπάρξει εσωτερική αναταραχή

Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο θάνατος του Raisi δεν θα οδηγήσει σε εσωτερική αναταραχή, πολύ περισσότερο σε αλλαγή πορείας.
Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί τον Ιούλιο και η πορεία θα καθοριστεί από τον Ayatollah Ali Khamenei.
Φυσικά, οι διαμαρτυρίες στους δρόμους και οι προστριβές μεταξύ διαφορετικών φατριών είναι πιθανές, αλλά η βούληση και η επιρροή του Khamenei αρκούν για να οριστεί τόσο ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα όσο και ο υποψήφιος που θα τον διαδεχθεί στη θέση του Ανώτατου Ηγέτη.
Αν και η θέση του Ανώτατου Ηγέτη δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά – άλλωστε ο ηγέτης κυβερνά διά βίου – στην περίπτωση του Raisi, μπορούσε να συνδυάσει και τα δύο.

Ο διάδοχος… δεν θα είναι ο γιος του Khamenei

Και πλέον το ερώτημα είναι, ο νέος πρόεδρος θα είναι και ο επόμενος Ανώτατος Ηγέτης;
Είναι πολύ πιθανό, αλλά μάλλον αδύνατο.
Αυτήν την φορά, όπως λέει το RIA Novosti, o Khamenei θα μοιράσει την «ευλογία» του σε δύο ανθρώπους.
Επιπλέον, αντίθετα με τις εικασίες, ο γιος του Khamenei, Mojtaba σχεδόν σίγουρα δεν θα είναι ανάμεσά τους, παρά τα όσα υποστηρίζει ο δυτικός Τύπος σχετικά με την διακαή επιθυμία του 54χρονου Mojtaba να γίνει κληρονόμος του πατέρα του.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν σημάδια προετοιμασίας για ένα τέτοιο σενάριο.
Ο ίδιος ο Ayatollah Ali Khamenei είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
Άλλωστε ο γιος του δεν έχει ούτε την εμπειρία συμμετοχής σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση ούτε έχει φτάσει σε εκείνη τη βαθμίδα του ayatollah που απαιτείται για τη θέση του Ανώτατου Ηγέτη.
Συνεπώς, τα περί «κληρονόμου Mojtaba» χρησιμοποιούνται κυρίως από τους αντιπάλους του πατέρα τους και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με απώτερο στόχο να ενσταλάξουν στους Ιρανούς τη δυσπιστία για το σύστημα που έχει αντικαταστήσει την κληρονομική μοναρχία.

Η ίδια πορεία

Αλλά το Ισλαμικό Ιράν είναι εντελώς διαφορετικό από το Ιράν του Σάχη - τόσο στην εσωτερική του δομή όσο στην εξωτερική του πολιτική.
Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το Ιράν είναι μία από τις τρεις χώρες στον κόσμο που βρίσκονται σε σχεδόν μόνιμη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και είναι μια από τις χώρες που ανακηρύχθηκαν εχθροί της Δύσης.
Αλλά η επιρροή των άλλων δύο (Κούβα και Βόρεια Κορέα) είναι αισθητά μικρότερη και τις τελευταίες δεκαετίες επικεντρώθηκαν κυρίως στην ενίσχυση της στρατιωτικής τους ισχύος για την προστασία της κυριαρχίας τους (Βόρεια Κορέα) ή των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων (Κούβα) τους.
Το Ιράν, αντίθετα, έχει γίνει η ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη - και πλησιάζει ολοένα και περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα.
Η σύσφιξη των δεσμών με τη Μόσχα δεν ήταν προσωπική θέση του προέδρου Raisi.
Ήταν μια συνειδητή στρατηγική επιλογή του Ιρανού ηγέτη, Ayatollah Ali Khamenei και της πλειοψηφίας της ιρανικής ηγεσίας.
Ο νέος πρόεδρος, όποιος και αν είναι (και προς το παρόν συζητούνται δύο-τρεις πιθανότεροι υποψήφιοι), σε όποια φατρία κι αν ανήκει, θα συνεχίσει την ίδια πορεία, γιατί αυτό ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του Ιράν και στις ανάγκες για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, λέει το RIA Novosti.

Politico: Κάπως έτσι αρχίζει ο Γ’ Παγκόσμιος - Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το Ιράν θα τις κατηγορήσει για τον θάνατο του Raisi

Πάντως, δημοσίευμα του Politico υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Biden φοβάται ότι το Ιράν θα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, Ebrahim Raisi, και συγκεκριμένα για «συμμετοχή» στην πτώση και στη συντριβή του ελικοπτέρου όπου επέμβαινε ο Ιρανός πρόεδρος μαζί με άλλους 8 Ιρανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το Politico, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την αντίδραση της Τεχεράνης, υπολογίζοντας στη διατήρηση του περιφερειακού status quo και ταυτόχρονα φοβούμενη ότι οι υποθετικές κατηγορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αλλαγές στην ιρανική πολιτική είναι απίθανο να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν την περασμένη Κυριακή 19/5 σε κατάσταση συναγερμού την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, «κάνοντας εικασίες επί ώρες για το πώς η συντριβή αυτή θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Βάσει του δημοσιεύματος, για κάποιο χρονικό διάστημα, το ερώτημα «έτσι είναι που αρχίζει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», έπαψε να είναι τρελό.
3_205.jpg
Η κηδεία

Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Ebrahim Raisi, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, άρχισαν σήμερα από την πόλη Tabriz.
Σύμφωνα με
το επίσημο πρακτορείο Irna, η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει στην Tabriz και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.
2_217.jpg


Προσωρινός πρόεδρος ο Μοhammad Mokhber, νέος ΥΠΕΞ ο Ali Bagheri Kani - Προθεσμία 50 ημερών για εκλογές

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εάν ένας πρόεδρος εν ενεργεία πεθάνει,
τότε αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος εφόσον λάβει και τη σχετική εγκριση του ανώτατου ηγέτη, του Ayatollah Ali Khamenei.
Η έγκριση δόθηκε και καθήκοντα προσωρινού προέδρου του Ιράν αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοhammad Mokhber.
«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Mokhber αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας και θα πρέπει σε συννενόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο» ανέφερε ο Ayatollah Ali Khamenei, o οποίος κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις αρχές Ιουλίου.
Σημειώνεται πως ο Raisi εξελέγη πρόεδρος το 2021 και, σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το 2025.
Εν τω μεταξύ, η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ali Bagheri Kani είναι αυτός που θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, μετά τον θάνατο του Hossein Amir Abdollahian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης