Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πρώτος νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεγονός - Πράσινο φως από ΕΕ

O πρώτος νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεγονός - Πράσινο φως από ΕΕ
Το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι έφτασε στην τελική έγκριση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη
Το πράσινο φως για τον πρώτο σημαντικό νόμο που αφορά στη Τεχνητή Νοημοσύνη (artificial intelligence - ΑΙ) άναψαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς τα θεσμικά όργανα σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να θεσπίσουν περιορισμούς για την τεχνολογία.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι έφτασε στην τελική έγκριση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη - ένα πρωτοποριακό κομμάτι της νομοθεσίας που αποσκοπεί στην εισαγωγή του πρώτου ολοκληρωμένου συνόλου κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Η έγκριση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Mathieu Michel, υφυπουργός ψηφιοποίησης του Βελγίου. «Με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας κατά την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτή η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία μπορεί να ευδοκιμήσει και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή καινοτομία», πρόσθεσε ο Michel.
Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζει μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο για την τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ανάλογα με τις απειλές που θέτουν στην κοινωνία.
Ο νόμος απαγορεύει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, που θεωρούνται «απαράδεκτες» όσον αφορά το επίπεδο κινδύνου τους. Μορφές απαράδεκτων εφαρμογών ΑΙ περιλαμβάνουν τα λεγόμενα συστήματα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που κατατάσσουν τους πολίτες με βάση τη συγκέντρωση και την ανάλυση των δεδομένων τους, την προγνωστική αστυνόμευση και τη συναισθηματική αναγνώριση στο χώρο εργασίας και στα σχολεία.
Τα συστήματα ΑΙ υψηλού κινδύνου καλύπτουν τα αυτόνομα οχήματα ή τις ιατρικές συσκευές, τα οποία αξιολογούνται με βάση τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Περιλαμβάνουν επίσης εφαρμογές ΑΙ στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση, όπου υπάρχει κίνδυνος μεροληψίας ενσωματωμένης στους αλγορίθμους ΑΙ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης