Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Θύμα της λογοκρισίας και το Associated Press μετά τη στοχοποίηση του Al Jazeera στη Γάζα

Ισραήλ: Θύμα της λογοκρισίας και το Associated Press μετά τη στοχοποίηση του Al Jazeera στη Γάζα
Το Ισραήλ εγκαλεί τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβίασε εμμέσως την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από το Τελ Αβίβ στο Al Jazeera
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ισραήλ κατέσχεσαν αυθαίρετα μια κάμερα και εξοπλισμό εκπομπής ιδιοκτησίας του Associated Press, εγκαλώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβίασε εμμέσως την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από το Τελ Αβίβ στο Al Jazeera.
Κι αυτό διότι το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ είναι μεταξύ χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανές ροές βίντεο από το AP, όπως και από άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
«Το Associated Press καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το μακροχρόνιο live feed μας που δείχνει θέα στη Γάζα και να αρπάξει εξοπλισμό του AP», τόνισε σχετικά η Lauren Easton, αντιπρόεδρος εταιρικής επικοινωνίας στον ειδησεογραφικό οργανισμό.
«Το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας. Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή ροή μας, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».
Όπως μεταδίδει, μάλιστα, το πρακτορείο, αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών έφτασαν στην τοποθεσία όπου το AP είχε στήσει τον εξοπλισμό του, στα νότια της πόλης Sderot και υφάρπαξαν τον εξοπλισμό.
Παρέδωσαν στο AP ένα ... κομμάτι χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών Shlomo Karhi, το οποίο ισχυριζόταν ότι παραβίαζε τον ισραηλινό νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.
Προτού κατασχεθεί ο εξοπλισμός, οι ρεπόρτερς του πρακτορείου μετέδιδαν μια γενική άποψη της βόρειας Γάζας.
Η κατάσχεση ακολούθησε μετά από προφορική εντολή την περασμένη Πέμπτη να σταματήσει η ζωντανή μετάδοση.
Φυσικά, ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός αρνήθηξε να υπακούσει στην παράλογη εντολή.
«Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση και τις οδηγίες του υπουργού Επικοινωνιών, το υπουργείο Επικοινωνιών θα συνεχίσει να λαμβάνει όποια μέτρα επιβολής απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους», ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Προ μηνώ, οι αρχές του ισραήλ είχαν εργαλειοποιήσει τον σχετικό νόμο προκειμένου να βάλουν λουκέτο τα γραφεία του Al Jazeera, να κατασχέσουν τον εξοπλισμό του καναλιού, και να απαγορεύσουν τις εκπομπές του και μπλόκαραν εξ΄ ολοκλήρου τις ιστοσελίδες του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης