Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγινε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία - Με ξένους ιερείς και οργισμένες αντιδράσεις

Έγινε ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία - Με ξένους ιερείς και οργισμένες αντιδράσεις
Σύμφωνα την ΕΡΤ, δύο Αλβανίδες έγιναν, ανεπίσημα, το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της χώρας που αμφισβήτησε τους νόμους περί γάμου βάσει ενός άρθρου του συντάγματος, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή γάμου
Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία είναι γεγονός.
Σύμφωνα την ΕΡΤ, δύο Αλβανίδες έγιναν, ανεπίσημα, το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία της χώρας που αμφισβήτησε τους νόμους περί γάμου βάσει ενός άρθρου του συντάγματος, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή γάμου.
Όπως τόνισε ο Πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία, Σίλβιο Γκονζάτο, η Αλβανία πρέπει να εξετάσει ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου.
Η Alba Ahmetaj και η Edlira Mara υπέβαλαν αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό δημοτικό γραφείο τους την Παρασκευή 17 Μαΐου. Ο αλβανικός οικογενειακός κώδικας ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, το άρθρο 53 του Συντάγματος ορίζει ότι "Καθένας έχει το δικαίωμα να παντρεύεται και να έχει οικογένεια".
Η Μάρα υποστήριξε στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ο Κώδικας Οικογένειας παραβιάζει το Σύνταγμα, "κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και παραβιάζοντας τις συνταγματικές εγγυήσεις εναντίον οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού".
"Το αίτημά μας για δήλωση γάμου συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα", έγραψε.
Η αίτηση θα διεκπεραιωθεί πλέον από το Ληξιαρχείο, το οποίο θα αποφασίσει εάν και πότε μπορεί να γίνει ο γάμος.
Ωστόσο, την Κυριακή 19 Μαΐου, το ζευγάρι συμμετείχε σε θρησκευτικό γάμο στην ταράτσα του Δήμου Τιράνων, στην έδρα του δημάρχου Erion Veliaj.
Το ζευγάρι έγραψε ότι επέλεξε την τοποθεσία καθώς είναι "ένα δημόσιο περιβάλλον διαθέσιμο για χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις. Θα παντρευτούμε ενώπιον του Θεού και παρουσία των καλύτερων φίλων μας".
Ωστόσο, το ζευγάρι δεν κατάφερε να βρει έναν ντόπιο ιερέα για να τους παντρέψει και έτσι προσκάλεσαν δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι συμφώνησαν να ταξιδέψουν ειδικά για την περίσταση.
Το ζευγάρι ζήτησε από το κοινό να μη δει την κίνηση ως πρόκληση και αντ’ αυτού να τη θεωρήσει ως εκδήλωση της αγάπης, της θέλησης και της δέσμευσής τους μετά από 15 χρόνια μαζί.
Τρεις ορόφους πιο κάτω, η αστυνομία φρουρούσε την είσοδο του κτιρίου σε περίπτωση διαμαρτυρίας. Όταν ανακοινώθηκε ο γάμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, η ανάρτηση κατακλύστηκε από ρητορική μίσους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης