Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία προαναγγέλλει τη σύλληψη του Netanyahu - Θα εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η Νορβηγία προαναγγέλλει τη σύλληψη του Netanyahu - Θα εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου
«Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης με εξαίρεση την Τουρκία» επισημαίνει ο Νορβηγός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide προανήγγειλε ότι εφόσον το ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκδοθεί επισήμως, η Νορβηγία είναι υποχρεωμένη να τον συλλάβει καθώς θα εφαρμόσει κατά γράμμα την οικεία απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.
Το Όσλο γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανοίγει τα χαρτιά της, προαναγγέλοντας την ευθυγράμμισή της με τη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή της απόφασης του ΔΠΔ. 
Η ιδρυτική σύμβαση της Ρώμης, που έχει υπογραφεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ , υποχρεώνει τις χώρες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εν γένει εγκλήματα πολέμου. 
Ανάμεσά στα εν λόγω κράτη και η Ελλάδα, η οποία παρόλα αυτά δεν έχει αρθρώσει οιαδήποτε διπλωματική αντίδραση για το ζήτημα της σύλληψης Netanyahu, 24 ολόκληρες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης του ΔΠΔ.
Επισημαίνεται ότι χθες 21/5, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu, του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant, καθώς και των τριών ηγετών της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar.

Eide.JPG
O Νορβηγός ΥΠΕΞ Espen Barth Eide

«Εάν αυτός -ή ένας από τους ηγέτες της Hamas που έχουν επίσης κατηγορηθεί- εμφανιστεί στη Νορβηγία, τότε είμαστε υποχρεωμένοι από το διεθνές δίκαιο να το κάνουμε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης με εξαίρεση την Τουρκία», τόνισε με έμφαση ο Νορβηγός ΥΠΕΞ στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης