Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμμαχία Macron – UniCredit για περισσότερα τραπεζικά deals στην Ευρώπη – Τι ζήτησε ο Andrea Orcel

Συμμαχία Macron – UniCredit για περισσότερα τραπεζικά deals στην Ευρώπη – Τι ζήτησε ο Andrea Orcel
Τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ζητήσει από καιρό για στενότερους δεσμούς μεταξύ των τραπεζών της ηπείρου
Την υποστήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, καθώς χαιρέτισε την προοπτική ενοποίησης του κατακερματισμένου τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε ότι οι μεγάλες διασυνοριακές συμφωνίες είναι ακόμη μακριά.
Τα στελέχη των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ζητήσει από καιρό για στενότερους δεσμούς μεταξύ των τραπεζών της ηπείρου για να τις βοηθήσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους αντιπάλους των ΗΠΑ και της Ασίας.
Ο Macron ζήτησε περισσότερες συναλλαγές στον τομέα ως μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τη δημιουργία μιας λεγόμενης ένωσης κεφαλαιαγορών σε ολόκληρο το μπλοκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παρίσι αυτόν τον μήνα για την προώθηση του χρηματοοικονομικού τομέα της πόλης.
«Είναι καλό να το έχουμε αυτό… δηλαδή τη δέσμευση από έναν μεγάλο ευρωπαίο ηγέτη», δήλωσε ο Orcel σε συνέντευξή του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και των πρωτοβουλιών της ένωσης κεφαλαιαγορών για την ενθάρρυνση των διασυνοριακών συμφωνιών.

Τι υποστήριξε ο Macron

Ο Macron είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η γαλλική BNP Paribas είχαν συγκρατηθεί από την αδυναμία τους να αγοράσουν ξένους ανταγωνιστές. Ερωτηθείς εάν οι διασυνοριακές συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξαγορές γαλλικών τραπεζών - συμπεριλαμβανομένης της Société Générale, του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της χώρας - απάντησε: «Ναι, σίγουρα».
Η UniCredit είχε προηγουμένως φημολογηθεί ως πιθανός μνηστήρας της SocGen, αλλά ο Orcel το απέκλεισε στους FT. Είπε επίσης ότι η ενοποίηση, μεταξύ άλλων μέσω εγχώριων εξαγορών, θα απαιτούσε υποστήριξη από ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις.
Η ισπανική τράπεζα BBVA ξεκίνησε πρόσφατα μια εχθρική προσφορά για την εγχώρια ανταγωνίστρια Sabadell, η οποία οδήγησε σε εικασίες ότι ένα κύμα τραπεζικών συναλλαγών θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά. Αλλά η προσέγγιση της BBVA επικρίθηκε από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Orcel, ο οποίος συμβούλεψε για μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εξαγορές τραπεζών ενόψει της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ενώ ήταν dealmaker στη Merrill Lynch, έγινε διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας πριν από τρία χρόνια.
Έκτοτε, η UniCredit συνδέεται επίμονα με πιθανές συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στην Ιταλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κόντεψε να αγοράσει την κρατική Monte dei Paschi di Siena το 2021, για να ματαιώσει τη συμφωνία την τελευταία στιγμή, γεγονός που δημιούργησε εντάσεις με την ιταλική κυβέρνηση.
Έχει επίσης συνδεθεί με πολλές άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Banco BPM, η οποία θεωρείται η καλύτερη εγχώρια λύση για την UniCredit, τη ρωσική Bank Otkritie και τη γερμανική Commerzbank.
Ο Orcel είπε ότι επειδή η UniCredit λειτουργούσε σε 13 αγορές και είχε πλεόνασμα κεφαλαίων, ήταν πιο επιρρεπής σε εικασίες για συμφωνίες.
«Θεωρητικά, οι περισσότερες φήμες είναι αληθινές, καθώς σε κάθε αγορά εξετάζουμε κάθε πιθανό στόχο», είπε.
«Το ενδιαφέρον υπάρχει υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα τις κατάλληλες συνθήκες και είχαμε την πειθαρχία να πούμε όχι».
Πρόσθεσε ότι παρόλο που η σημαντικά βελτιωμένη τιμή της μετοχής της UniCredit την έθεσε σε πιο ισχυρή θέση να κάνει μια συμφωνία από ό,τι όταν εντάχθηκε πριν από τρία χρόνια, οι μέτοχοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι ότι η εξαγορά θα ήταν καλύτερη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου από την επιστροφή του σε αυτούς.

Η περίπτωση της Ρωσίας

Ένα μέρος της επιχείρησης που αμαύρωσε τα τρία χρόνια της Orcel στη UniCredit είναι η θυγατρική της στη Ρωσία, όπου έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση μεταξύ των δυτικών τραπεζών.
Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης διέταξε την κατάσχεση 463 εκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στην UniCredit, που ισοδυναμεί με περίπου το 4,5% των περιουσιακών στοιχείων της στη χώρα.
Το δικαστήριο εξέδωσε επίσης παρόμοιες αποφάσεις για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Deutsche Bank και την Commerzbank.
Η UniCredit αποζημιώνεται για τα περιουσιακά στοιχεία, αν και αναμένεται να προβεί σε προβλέψεις για πιθανές ζημιές στα επόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έκθεσή της.
Η δικαστική απόφαση ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας νομικής υπόθεσης, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης