Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με επιτόκια 50% η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας «βλέπει» πληθωρισμό στο 75% - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Με επιτόκια 50% η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας «βλέπει» πληθωρισμό στο 75% - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Κάτι… σπάνιο για την Τουρκία, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται παρά τη μακρά συνεχή αύξηση των τιμών
Την τελική έκρηξη του πληθωρισμού στο περίπου 75% αναμένει να δει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυτόν τον μήνα, πιθανώς επεκτείνοντας μια παύση των αυξήσεων των επιτοκίων που δικαιολογεί πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Τα υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 τροφοδοτούν μια οικονομία που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα από τα ταχύτερα επίπεδα πληθωρισμού στον κόσμο.
Και κάτι σπάνιο για την Τουρκία, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται παρά τη μακρά συνεχή αύξηση των τιμών.
Με τον πληθωρισμό να αναμένεται τώρα να αρχίσει να επιβραδύνεται τον επόμενο μήνα, οι οικονομολόγοι συμφωνούν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το σημείο αναφοράς τους στο 50% την Πέμπτη.
Οι παγκόσμιες τράπεζες από την UBS έως τη Citigroup προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μια δεύτερη συνεχόμενη μη μεταβολή είναι απίθανο να σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα γίνουν λιγότερο επιθετικοί, μόλις ένα μήνα αφότου ο διοικητής Fatih Karahan υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να ελέγξει τις τιμές και στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους στο 38%.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι ακόμη εκτός ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τους αναλυτές, όπως η Morgan Stanley και η HSBC Holdings.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στη δυναμική του πληθωρισμού έως τον Ιούνιο, «μπορεί να δικαιολογηθεί κάποια συζήτηση για περαιτέρω αυστηροποίηση», ανέφερε η HSBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης