Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Ινδία και το Πακιστάν, η SCO καλωσορίζει το 9ο μέλος - Τα σχέδια της Ρωσίας για τη Μογγολία

Μετά την Ινδία και το Πακιστάν, η SCO καλωσορίζει το 9ο μέλος - Τα σχέδια της Ρωσίας για τη Μογγολία
Η SCO πρόσθεσε δύο ακόμη μέλη, την Ινδία και το Πακιστάν - Η Μογγολία, μαζί με το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία και το Ιράν, κατέχει καθεστώς παρατηρητή
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov ανακοίνωσε ότι η Μογγολία είναι ο «προφανής επόμενος υποψήφιος» για πλήρη ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της SCO, ο Lavrov είπε ότι τα σημερινά κράτη μέλη υποστηρίζουν ομόφωνα την ένταξη της Μογγολίας.
«Πιστεύουμε, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τους άλλους εταίρους μας, ότι ο προφανής επόμενος υποψήφιος για ένταξη στο SCO είναι η μογγολική πλευρά.
Αν κοιτάξετε τον χάρτη, ταιριάζει οργανικά στον χώρο της SCO και θα ενθαρρύνουμε τους Μογγόχους γείτονές μας να λάβουν μια τέτοια απόφαση. Όλα τα μέλη της SCO είναι κατηγορηματικά υπέρ αυτής», είπε ο Lavrov.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 με αρχική συμμετοχή έξι κρατών: Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν.
Ο οργανισμός στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, οικονομικά και πολιτιστικά.
Η SCO πρόσθεσε δύο ακόμη μέλη, την Ινδία και το Πακιστάν. Η Μογγολία, μαζί με το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία και το Ιράν, κατέχει καθεστώς παρατηρητή.
Συγκεκριμένα, η Μογγολία ήταν η πρώτη χώρα που απέκτησε καθεστώς παρατηρητή το 2004 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Τασκένδης, πριν από την Ινδία και το Πακιστάν, τα οποία έκτοτε έχουν γίνει πλήρη μέλη.
Παρά το μακροχρόνιο καθεστώς παρατηρητή, η Μογγολία ήταν προσεκτική όσον αφορά την ένταξη στην SCO ως πλήρες μέλος. Οι ανησυχίες στο Ουλάν Μπατόρ πηγάζουν κυρίως από τις ανησυχίες για τη σημαντική επιρροή που κατέχουν η Κίνα και η Ρωσία εντός του οργανισμού.
Ωστόσο, έχει υπάρξει μια αυξανόμενη αναγνώριση των πιθανών πλεονεκτημάτων της πλήρους ιδιότητας μέλους, συμπεριλαμβανομένων των απλοποιημένων διπλωματικών δεσμεύσεων, της ενισχυμένης συμμετοχής σε περιφερειακές οικονομικές πρωτοβουλίες και της συμμετοχής σε περιφερειακές δραστηριότητες επιβολής του νόμου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης την εξελισσόμενη δυναμική εντός του SCO, σημειώνοντας ότι 14 χώρες κατέχουν επί του παρόντος καθεστώς εταίρου διαλόγου, με το Λάος και την Αλγερία να υποβάλλουν πρόσφατα αίτηση για αυτόν τον ορισμό.
Εκτίμησε ότι η διαδικασία μετάβασης από εταίρο διαλόγου στην πλήρη ένταξη θα μπορούσε να εξορθολογιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα το αυξανόμενο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή στον οργανισμό.
«Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα κάπως δυσκίνητο μοτίβο», παρατήρησε ο ρώσος ΥΕΠΞ. «Στο πλαίσιο των εργασιών για την αναβάθμιση του SCO, την αναβάθμιση των κανόνων και των κανόνων του, θα δώσουμε προσοχή στην ανάγκη να διορθώσουμε με κάποιο τρόπο αυτή την απόσταση. Ελπίζω να λάβουμε υποστήριξη».
Η υποστήριξη πυροβολικού από αυτοκινούμενους όλμους όπλων τύπου 05 ενίσχυσε την πρόοδο των ομάδων επίθεσης που αποτελούνταν από οχήματα μάχης πεζικού τύπου 08 και τροχοφόρα όπλα τύπου 11. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης