Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτό είναι το ακριβότερο φτερό στον κόσμο: Πουλήθηκε έναντι 29 εκατ. ευρώ - Ο λόγος...

Αυτό είναι το ακριβότερο φτερό στον κόσμο: Πουλήθηκε έναντι 29 εκατ. ευρώ - Ο λόγος...
Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση του huia ήταν το 190
Ένα φτερό του εξαφανισμένου πλέον πτηνού huia της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς πουλήθηκε για 28.417 δολάρια, ήτοι 26 εκατομμύρια ευρώ, σε δημοπρασία.
Το φτερό αρχικά αναμενόταν να φτάσει τα 3.000 δολάρια, ωστόσο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν για αντίστοιχο φτερό του ίδιου είδους, κατά 450%, δήλωσε ο Οίκος Δημοπρασιών Webb's.
Το φτερό που πουλήθηκε τη Δευτέρα ήταν "σε υπέροχη κατάσταση", είπε η Leah Morris, Επικεφαλής Διακοσμητικών Τεχνών του Webb's Auction House στο BBC. "Έχει ακόμα την πολύ ξεχωριστή λάμψη του και δεν υπήρξε καμία ζημιά από έντομα", δήλωσε.

Το πουλί huia

Το πουλί huia ήταν ιερό για τους Μαορί. Μάλιστα, τα φτερά τους φοριούνταν συχνά ως κάλυμμα κεφαλής από τους αρχηγούς και τις οικογένειές τους, ενώ επίσης αποτελούσαν αντικείμενο εμπορίου.
Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση του huia ήταν το 1907. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για θεάσεις για είκοσι έως τριάντα χρόνια μετά.
Ήταν γνωστό για το όμορφο φτέρωμά του, το οποίο διακρίνεται για τη λευκή του ουρά.
"Το σπάνιο φτερό του χούια είναι ένα ωραίο στοιχείο από την φυσική ιστορία της περιοχής Αοτεαρόα (στη Νέα Ζηλανδία) και μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστο είναι το οικοσύστημα" δήλωσε ο Λι Μόρις, του οίκου δημοπρασιών Webb’s Auction House, που εδρεύει στο Όκλαντ.
Το φτερό έχει καταχωρηθεί ως taonga tūturu στο πλαίσιο ενός συστήματος προστασίας των αντικειμένων που κατασκευάζονται από τους Μαορί. Μόνο οι συλλέκτες που είχαν άδεια είχαν τη δυνατότητα να το αγοράσουν και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα χωρίς άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Κληρονομιάς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης