Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Βρετανία: Ο υπουργός άμυνας βλέπει «μεταφορά φονικών όπλων» από την Κίνα στη Ρωσία

Τρόμος στη Βρετανία: Ο υπουργός άμυνας βλέπει «μεταφορά φονικών όπλων» από την Κίνα στη Ρωσία
«Η δυτική δειλία έχει ενθαρρύνει τη Μόσχα, το Πεκίνο και την ΠιονγκΓιάνγκ» τονίζει ο Βρετανός ΥΠΑΜ
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps κατηγόρησε ευθέως την Κίνα ότι παρείχε ή προετοιμάζεται να παράσχει στη Ρωσία αυτό που αποκάλεσε ως «φονικά όπλα» που θα αξιοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.
Τα δυτικά κράτη έχουν παράσχει στην Ουκρανία δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και βοήθεια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση το 2022.
Τώρα, η Βρετανία για πρώτη φορά κατηγορεί την Κίνα ότι εργάζεται για να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο Βρετανός Shapps υποσστήριξε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι οι μυστικές υπηρεσίες άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν αποδείξεις ότι «η θανατηφόρα βοήθεια ρέει τώρα ή θα ρέει από την Κίνα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, [κάτι που] νομίζω ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη».
Ο Shapps δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του.
Ωστόσο, τόνισε ότι υπήρξε αύξηση κατά 64% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών από την αρχή της Ουκρανίας και «καλύπτουν η μία την πλάτη της άλλης».
«Θα έπρεπε να μας ανησυχεί αυτό γιατί τις πρώτες μέρες αυτού του πολέμου η Κίνα θα ήθελε να παρουσιαστεί ως επιρροή ... κατευνασμού απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε ο πολιτικός προϊστάμενος της βρετανικής άμυνας.
Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις του Shapps.

«Η δυτική δειλία έχει ενθαρρύνει τη Μόσχα, το Πεκίνο και την ΠιονγκΓιάνγκ»

Η Κίνα υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας στη Μόσχα τεχνολογία drone και πυραύλων, δορυφορικές εικόνες και εργαλειομηχανές, δήλωσαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα.
Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο δεν παρείχε όπλα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι παραγωγός ή μέρος που εμπλέκεται στην κρίση της Ουκρανίας».
Ο Putin επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου από κοινού με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping υποσχέθηκαν μια «νέα εποχή» εταιρικής σχέσης που θα θέσει φραγμό στην ασυοδοσία των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επέδεξαν πλήρη ταύτιση προσεγγίσεων μια σειρά από ζητήματα ασφάλειας από την Ταϊβάν ως και την Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Κίνα ανακήρυξαν μια σχέση «χωρίς όρια» λίγες μέρες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το Πεκίνο απέφυγε να παράσχει πραγματικά όπλα και πυρομαχικά για τις ρωσικές επιχειρήσεις.
Επ αυτού, ο Shapps εξήγησε ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα είχαν ενθαρρυνθεί από αυτό που αποκάλεσε ένα τέταρτο του αιώνα «δυτικής δειλίας» έναντι της ... καταστολής στο εσωτερικό και της επιθετικότητας στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε, ότι είναι καιρός «ο κόσμος να ξυπνήσει» και αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.
Επισημαίνεται, ότι οι δυτικές κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία, ουσιαστικά αποτέλεσαν τον βασικό λόγο για τον οποίο οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία ανήλθαν στο καλύτερο δυνατό τους επίπεδο μεταπολεμικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης