Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια η σχέση Prigozhin με αλλαγή φρουράς και συλλήψεις στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Ο φάκελος που είχε δώσει στον Putin ο ιδρυτής των Wagner

Ποια η σχέση Prigozhin με αλλαγή φρουράς και συλλήψεις στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Ο φάκελος που είχε δώσει στον Putin ο ιδρυτής των Wagner
Ο Prigozhin, φαίνεται πως σχετίζεται με τις πρόσφατες συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Καταλυτικό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Yevgeny Prigozhin, στην αλλαγή φρουράς στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας αλλά και στο πρόσφατο κύμα συλλήψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Ο Prigozhin, φαίνεται πως σχετίζεται με τις πρόσφατες συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει η Tsargrad επικαλούμενη πηγή, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Vladimir Putin, ο Prigozhin φέρεται να είχε ενημερώσει τον Ρώσο πρόεδρο για την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο ιδρυτής των Wagner έκανε ορισμένες επιθετικές δηλώσεις εναντίον της.
Ο ιδρυτής των Wagner χρησιμοποίησε προκλητικές μεθόδους για να προσελκύσει την προσοχή του Ρώσου ηγέτη.
Μάλιστα είχε καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu.

Η συνάντηση με τον Putin στις 29 Ιουνίου 2023 στο Κρεμλίνο

Μετά από εκείνη την εξέλιξη, ο ίδιος και οι διοικητές των Wagner είχαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η συνάντηση με τον Putin πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 στο Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, είχε δηλώσει ότι ο Putin κάλεσε 35 άτομα από την ηγεσία των Wagner και εξήρε τις ενέργειες της εταιρείας στο μέτωπο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Prigozhin όχι μόνο παρουσίασε την εκδοχή του για την κατάσταση στον Putin αλλά του έδωσε επίσης ένα αρχείο με έγγραφα σχετικά με την πραγματική κατάσταση στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Μεταξύ άλλων, ο Prigozhin φέρεται να ενημερώθηκε όχι μόνο από τους διοικητές των Wagner αλλά και από εκπροσώπους άλλων μονάδων των ρωσικών δυνάμεων.

Το μπαράζ συλλήψεων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Μια σειρά διώξεων υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργού Άμυνας ξεκίνησε τον Απρίλιο 2024 με τη σύλληψη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Timur Ivanov για δωροδοκία.
Τον Μάιο 2024, ο Yury Kuznetsov επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης προσωπικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, συνελήφθη.
Δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Kuznetsov, ο Ivan Popov, πρώην διοικητής της 58ης Στρατιάς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Vadim Shamarin, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης επικοινωνιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, συνελήφθησαν επίσης.
Κατηγορούνται για υπεξαίρεση και δωροδοκία αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης