Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία παίρνει συνεχώς εδάφη στην Ουκρανία με τις φονικές βόμβες ολίσθησης – Πέφτουν βροχή, 100 την ημέρα και ανοίγουν... δρόμους

Η Ρωσία παίρνει συνεχώς εδάφη στην Ουκρανία με τις φονικές βόμβες ολίσθησης – Πέφτουν βροχή, 100 την ημέρα και ανοίγουν... δρόμους
Κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες από αυτά τα μεγάλα, θανατηφόρα όπλα πέφτουν βροχή στην Ουκρανία  δημιουργώντας κρατήρες πλάτους 20 μέτρων και εξαλείφοντας στρατιωτικές θέσεις και ολόκληρους οικισμούς
Ένας κρίσιμος παράγοντας για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία είναι η εκτεταμένη χρήση βομβών ολίσθησης.
Κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες από αυτά τα μεγάλα, θανατηφόρα όπλα πέφτουν βροχή στην Ουκρανία, δημιουργώντας κρατήρες πλάτους 20 μέτρων και εξαλείφοντας στρατιωτικές θέσεις και ολόκληρους οικισμούς.
Η Ρωσία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε βόμβες ολίσθησης στη νέα της επίθεση στην Περιφέρεια Kharkiv, ανοίγοντας το δρόμο για τις χερσαίες δυνάμεις.
Από τις 10 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά χωριά κοντά στα σύνορα και εισήλθαν στην πόλη Vovchansk.

Η Ουκρανία δεν έχει άμυνα απέναντι στις βόμβες ολίσθησης

Παρά την απλότητα και το χαμηλό κόστος τους, οι βόμβες ολίσθησης έχουν γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου πλήρους κλίμακας, συμβάλλοντας στο παρελθόν στην πτώση της στρατηγικής πόλης Avdiivka τον Φεβρουάριο - το πρώτο σημαντικό κέρδος της Ρωσίας σε εννέα μήνες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι βόμβες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία, η οποία επί του παρόντος έχει δεν έχει καμία άμυνα εναντίον τους.
Εξάλλου η Ρωσία αναμένεται να συνεχίσει τη μαζική ανάπτυξη βομβών ολίσθησης για να υποστηρίξει περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις.

glide_1.JPG
Ποια είναι η βόμβα ολίσθησης

Το εν λόγω όπλο είναι μια τυπική βόμβα αέρος που έχει τροποποιηθεί για να εκτοξεύεται από απόσταση και όχι απευθείας πάνω από τον στόχο.
Οι βόμβες ολίσθησης χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη γερμανική βόμβα Fritz X να είναι το πρώτο μοντέλο.
Οι ΗΠΑ. αργότερα ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν διάφορους τύπους βομβών ολίσθησης σε συγκρούσεις στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί κυρίως τις βόμβες FAB της σοβιετικής εποχής, αναβαθμισμένες με ενοποιημένη μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης, η οποία περιλαμβάνει φτερά που ανατρέπονται καθώς το όπλο απελευθερώνεται από το αεροσκάφος και ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.
Η μετατροπή μιας μη κατευθυνόμενης, σε έξυπνη κοστίζει μόλις περίπου 20.000 δολάρια, καθιστώντας την μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι των πυραύλων cruise αι των βαλλιστικών που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή τους.
«Το βεληνεκές αυτών των όπλων ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το βάρος τους, το ύψος και την ταχύτητα του αεροσκάφους που την απελευθερώνει, αλλά γενικά θεωρείται ότι δεν υπερβαίνει τα 50-60 χιλιόμετρα», σύμφωνα με τον Federico Borsari, Leonardo Fellow με το Transatlantic Defense and Security Program στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

glide_2.JPG
«Καταστροφέας κτιρίων»

Αυτή η εμβέλεια επιτρέπει στα ρωσικά αεροσκάφη να παραμείνουν μακριά από εκείνα τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας που συνήθως αναπτύσσονται κοντά στην πρώτη γραμμή.
Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης μπορεί να είναι εξαιρετικά βαριές.
Η πιο ισχυρή βόμβα ολίσθησης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή εναντίον της Ουκρανίας ζυγίζει περίπου 1,5 τόνους (3.300 λίβρες).
Στρατιωτικοί bloggers την αποκαλούν «καταστροφέας κτιρίων».
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης την παραγωγή νέων βομβών ολίσθησης, όπως η FAB-3000 3,4 τόνων και η «Drel», η οποία περιέχει πυρομαχικά διασποράς.
Βόμβες ολίσθησης διαθέτει και η Ουκρανία – τις προμηθεύτηκε κυρίως από τις ΗΠΑ – αλλά το οπλοστάσιό της είναι περιορισμένο,
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν βόμβες ολίσθησης κατά της Ουκρανίας στις αρχές του 2023 για να αντισταθμίσουν την έλλειψη κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας.
glide_3.jpg

«Δεδομένου ότι έχουν αυτές τις (μη κατευθυνόμενες) βόμβες σε τεράστιες ποσότητες και μπορούν να κατασκευάσουν μονάδες καθοδήγησης σχετικά γρήγορα, είναι ένας εύκολος τρόπος για τους Ρώσους να διασφαλίσουν ότι η ισχύς πυρός τους δεν εξαντληθεί», δήλωσε στην Kyiv Independent ο Fabian Hoffmann, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο. του Όσλο που ειδικεύεται στην πυραυλική τεχνολογία.
Τους τελευταίους μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους με βόμβες ολίσθησης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύουν πάνω από 100 στην πρώτη γραμμή καθημερινά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει συνολικά 3.200 κατευθυνόμενες βόμβες στην Ουκρανία μόνο τον Απρίλιο 2024.
Οι βόμβες ολίσθησης είναι πιο αποτελεσματικές εναντίον στατικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών, θέσεων διοίκησης, αποθηκών και αποθηκών όπλων, δήλωσε ο Borsari στην Kyiv Independent.
«Αν και λιγότερο ακριβείς από τους πυραύλους, αυτές οι βόμβες είναι πολύ καταστροφικές και χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να χτυπήσουν οχυρώσεις, θέσεις και υποδομές της Ουκρανίας προκειμένου να διευκολυνθεί η προέλαση των χερσαίων δυνάμεων, κυρίως ομάδων επίθεσης πεζικού και μηχανοκίνητων ομάδων που συνήθως έχουν τεράστιες απώλειες».
Ορισμένα μέλη του ουκρανικού στρατού λένε ότι ο βασικός λόγος για τις γρήγορες προόδους της Ρωσίας στο Kharkiv είναι η έλλειψη κατάλληλων οχυρώσεων, για τις οποίες το Κίεβο έχει επανειλημμένα επικριθεί στο παρελθόν.
Οι οχυρώσεις θα πρέπει να είναι πραγματικά ισχυρές για να αντέξουν τις ρωσικές επιθέσεις.
«Δεν πρόκειται (οι βόμβες ολίσθησης) να καταστρέψουν υπόγειες αποθήκες, να διαπεράσουν πολλά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος...
Αλλά οι περισσότερες από τις (ουκρανικές) οχυρώσεις που βλέπετε κατά μήκος της πρώτης γραμμής είναι πιθανώς ευάλωτες σε αυτού του είδους τις επιθέσεις», είπε ο Hoffmann.
ktirio_ukraine.JPG
Δεν καταρρίπτονται

Οι βόμβες ολίσθησης είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθούν, επειδή είναι βαριές κατασκευές και έρχονται εξαιρετικά γρήγορα και από μεγάλα υψόμετρα, σε αντίθεση με τους πυραύλους cruise ή τα drones.
Μια μέθοδος για την αναχαίτιση μιας βόμβας ολίσθησης είναι η υπονόμευση του σήματος GPS με ηλεκτρονικό πόλεμο, αναγκάζοντάς την να χάσει τον στόχο.
Ωστόσο, οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Ουκρανίας είναι επίσης περιορισμένες και υστερούν δραματικά σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ρωσίας.
Η καλύτερη λύση για την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές βόμβες ολίσθησης θα ήταν να καταστρέψει το αεροσκάφος εκτόξευσης πριν μπορέσει να απελευθερώσει το όπλο.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αντιαεροπορικές άμυνες μεγαλύτερης εμβέλειας, όπως το Patriot και το SAMP-T, για να καταρρίψουν ρωσικά αεροσκάφη ή να τα αναγκάσουν να πετάξουν πολύ μακριά και με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς να καταστρέψουν το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο», σύμφωνα με τον Borsari.

patriot_3.JPG
Το Κίεβο έχει κάνει και τα δύο. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 15 ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη μόλις τον Φεβρουάριο, πιθανότατα με συστήματα Patriot.
Όμως η σειρά των επιτυχιών έληξε τον Μάρτιο, αφού οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να κατάφεραν να καταστρέψουν δύο εκτοξευτές Patriot στην Περιφέρεια του Donetsk.
Έκτοτε, η Ουκρανία φέρεται να πρέπει να κρατήσει το εξαιρετικά περιορισμένο οπλοστάσιο των συστημάτων αεράμυνας μακριά από το πεδίο της μάχης.
Το Κίεβο αύξησε πρόσφατα τις εκκλήσεις του για περισσότερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, με τον Zelensky να λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται 25 συστήματα Patriot ή ισοδύναμά τους για να προστατεύσει ολόκληρη τη χώρα.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να παράσχει στην Ουκρανία ένα επιπλέον Patriot και άλλες δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής περισσότερου εξοπλισμού αεράμυνας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης