Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Putin επιθεωρεί την «καρδιά» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας – Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ισχύος

Ο Putin επιθεωρεί την «καρδιά» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας – Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ισχύος
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση, ειδικότερα, είναι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Denis Manturov, ο υπουργός Άμυνας Andrey Belousov, ο βοηθός του Προέδρου Alexey Dyumin
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 έφτασε στο Korolev, όπου στο χώρο της επιχείρησης JSC Tactical Missile Weapons Corporation (KTRV) θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επικεφαλής επιχειρήσεων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνάντηση είναι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Denis Manturov, ο υπουργός Άμυνας Andrey Belousov, ο βοηθός του Προέδρου Alexei Dyumin, ο επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Anton Alikhanov, Υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexei Krivoruchko και άλλοι.
Προσκεκλημένοι στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Διευθυντής της UEC Vadim Badekha, ο Γενικός Διευθυντής της Kamaz PJSC Sergey Kogogin, ο Γενικός Διευθυντής της Tekhnodinamika JSC Igor Nasenkov, ο Γενικός Διευθυντής της Almaz-Antey VKO Yan Novikov, ο Γενικός Διευθυντής της KTRV Boris Obnosov, Γενικός Διευθυντής Uralvagonzavod Alexander Potapov, Γενικός Διευθυντής OSK Andrey Puchkov, Γενικός Διευθυντής του NPO High-Precision Complexes Oleg Ryazantsev, Γενικός Διευθυντής της JSC "United Instrument-Making Corporation Sergey Sakhnenko, Γενικός Διευθυντής UAC Yuriy Slyusar.

Η εκτόξευση της παραγωγής 

Κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή πυρομαχικών κατά 14 φορές, των drones κατά 4 φορές και τεθωρακισμένων κατά 3,5 φορές.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτό εκτετεμένα και ζήτησε να αυξηθεί η παροχή σύγχρονων όπλων και εξοπλισμού στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις
«Οι όγκοι παραγωγής έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα, τα περασμένα 1,5 με δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από το 2021 έως το 2023, αυτοί οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς, και κινούνται ανοδικά», ανέφερε ο αρχηγός του ρωσικού  κράτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση της παραγωγής όπλων, πυραύλων και οβίδων αυξήθηκε κατα 22 φορές, στα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και τον εξοπλισμό αναγνώρισης 15 φορές, στα πυρομαχικά και τα όπλα κατά 14 φορές, στα οχήματα κατά 7 φορές, στα μέσα ατομικής προστασίας 6 φορές, στον εξοπλισμός για την αεροπορία και τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα 4 φορές, για τα τεθωρακισμένα - σχεδόν 3,5 φορές.
«Αυτός είναι ένας καλός ρυθμός, ένας μεγάλος όγκος, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και τις ομάδες σας για την επιτυχή πραγματοποίηση αυτού του μεγάλης κλίμακας έργου», είπε ο Putin.

Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός του κράτους θα επιθεωρήσει πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταξύ των οποίων ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης και ένα κέντρο δοκιμών εδάφους για τα οπολικά συστήματα.
Επιπλέον, ο Putin θα επιθεωρήσει αμυντικές συστοιχίες αέρος-εδάφους, πυρομαχικά ολίσθησης, πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και μια σειρά αεροπορικών οβίδων διαφόρων διαμετρημάτων εξοπλισμένων με μια μονάδα καθορισμού και διόρθωσης της πορείας.
Το επιτελικό εργοστάσιο KTRV δημιουργήθηκε με βάση ένα διάταγμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 24ης Ιανουαρίου 2002.
Ειδικεύεται στην παραγωγή πυραύλων υψηλής ακρίβειας, κατευθυνόμενων βομβών και οπλικών συστημάτων αέρος, εδάφους και θαλάσσης.
Το 2021, ο Γενικός Διευθυντής της KTRV, Boris Obnosov, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη «σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας»

Ο «γίγαντας» στην αμυντική βιομηχανία

Η OJSC Tactical Missile Weapons Corporation δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2003 με βάση ένα διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Putin με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2002 ως μέρος της υλοποίησης του ομοσπονδιακού προγράμματος στόχου Μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος (2002 -2006).
Ο πυρήνας της ένωσης έγινε το Κρατικό Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής της Ομοσπονδιακής Κρατικής Ενιαίας Επιχείρησης (FSUE) "Zvezda-Strela" (πόλη Korolev), που χρονολογείται από το 1924. Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, αυτή η επιχείρηση ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων για την αεροπορία στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησε την παραγωγή των πρώτων σοβιετικών κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Στρέλα ένωσε πολλά εργοστάσια «πυραύλων» και γραφεία σχεδιασμού, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μερικά από αυτά διαχωρίστηκαν από το γενικό σύστημα και στη συνέχεια βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω έλλειψης αμυντικών εντολών.
Ο σκοπός της ίδρυσης του KTRV ήταν να αναδημιουργήσει την προηγούμενη ολοκληρωμένη δομή.
Εκτός από το Κρατικό Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Zvezda-Strela, η αρχική δομή της εταιρείας περιελάμβανε πέντε ακόμη ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις.
Το 2002, το 2007, το 2012, το 2015, το 2018 και το 2019, με προεδρικά διατάγματα πολλά εξειδικευμένα γραφεία σχεδιασμού και εργοστάσια συμπεριλήφθηκαν στο KTRV.
Από τον Μάιο του 2024, η εταιρεία περιελάμβανε περισσότερες από 40 επιχειρήσεις.
Ανάμεσα τους:
GosMKB "Vympel" που πήρε το όνομά του. I. I. Toporova (Μόσχα) - κατασκευαστής κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-αέρος διαφόρων τύπων.
Κρατικό Ιατρικό Κλινικό Νοσοκομείο Raduga που πήρε το όνομά του. A. Ya Bereznyaka (περιοχή Μόσχας) - κατασκευαστής πυραύλων αέρος-εδάφους.
JSC "VPK "NPO Mashinostroeniya" (περιοχή Μόσχας) - προγραμματιστής τεχνολογίας πυραύλων.
SNPP - Περιοχή" (Μόσχα) - προγραμματιστής ρυθμιζόμενων και ελεγχόμενων εναέριων βομβών και οπλικών συστημάτων για το ρωσικό ναυτικό.
Κρατικό Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας OJSC Concern Marine Underwater Weapons - Gidropribor (Αγία Πετρούπολη) - κατασκευαστής και προμηθευτής τορπιλών.
Ομοσπονδιακό Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής της Ρωσικής Ομοσπονδίας JSC "Concern "Granit-Electron" (Αγία Πετρούπολη) - προγραμματιστής ηλεκτρονικών οπλικών συστημάτων για το Πολεμικό Ναυτικό.
Στο KTRV περιλαμβάνονται επίσης το Κεντρικό Γραφείο Αυτοματισμού Σχεδιασμού (Περιφέρεια Ομσκ), η PJSC Salyut (Περιφέρεια Σαμάρα), το εργοστάσιο αεροπορίας του Σμολένσκ, το Οπτικο-μηχανικό εργοστάσιο Αζόφ (περιοχή Ροστόφ), το εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών 711 (περιοχή Βορόνεζ), το εργοστάσιο Dagdizel (Νταγκεστάν). ), Uralelement (περιοχή Τσελιάμπινσκ) και Red Hydropress (περιοχή Ροστόφ), Ερευνητικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Θερμικής Μηχανικής (Αγία Πετρούπολη), Γραφείο Σχεδιασμού Ural Detal (περιοχή Sverdlovsk), Γραφείο Σχεδιασμού Iskra με το όνομά του. I. I. Kartukova και NPO "Molniya" (Μόσχα), Turaevsky MKB "Soyuz" (περιοχή Μόσχας) και άλλοι.

Προϊόντα

Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και προμήθεια πυραύλων για τακτικά οπλικά συστήματα αεροσκαφών, πλοίων και εδάφους.
Κατά τη διάρκεια της ύπαρξης του KTRV, οι επιχειρήσεις του δημιούργησαν πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους όπλων, τα οποία πέρασαν με επιτυχία δοκιμές και τέθηκαν σε λειτουργία. Επιπλέον, η εταιρεία είναι ο κατασκευαστής του υπερηχητικού πυραύλου Zircon.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τον Ινδικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO), παράγεται ο υπερηχητικός πύραυλος cruise BrahMos.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της εταιρείας, τον Φεβρουάριο του 2023, το μερίδιο της KTRV στην παγκόσμια αγορά αεροπορικών όπλων υψηλής ακρίβειας ήταν περίπου 10%, και για ναυτικά όπλα - έως και 20%.
Επί του παρόντος η KTRV παράγει:
Κατευθυνόμενα όπλα αεροπορίας (βλήματα αέρος-αέρος, πύραυλοι κατά ραντάρ και κατά πλοίων, πύραυλοι πολλαπλών χρήσεων, κατευθυνόμενες βόμβες και άλλα).
Πυραυλικά συστήματα (πυραυλικό σύστημα για πλοία τύπου Uran-E, πυραυλικό σύστημα πλοίων με αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Yakhont και παράκτια πυραυλικά συστήματα "Bal-E", "Rubezh-ME", "Bastion").
Τορπίλες διαφόρων τύπων
Νάρκες και όπλα κατά των ναρκών.
Προστασία και αντίμετρα (ιδιαίτερα, το σύστημα παθητικής εμπλοκής μικρής εμβέλειας PK-10, η αυτοκινούμενη υδροακουστική συσκευή αντίμετρων MG-74M και άλλα).
Μη βασικά προϊόντα πολιτικής ή διπλής χρήσης (ιδίως, διάφοροι κινητήρες για επανδρωμένα διαστημόπλοια, ελαφρά αεροσκάφη Yak-18T και SM-92 Finist, εξοπλισμός για τη ναυτιλία και τη γεωργία, ιατρικός εξοπλισμός και άλλα).
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-05-25_170129.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης