Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό ροκ Orban κατά της απόφασης της ΕΕ για τη χρήση των κερδών από τα ρωσικά assets για την Ουκρανία

Σκληρό ροκ Orban κατά της απόφασης της ΕΕ για τη  χρήση των κερδών από τα ρωσικά assets για την Ουκρανία
Πρόσφεραν στην Ουγγαρία μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το μερίδιό τους από τα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία - Αυτό φέρεται να εμπόδισε τη Βουδαπέστη από το να ασκήσει εντελώς βέτο στο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι ανησυχίες της Βουδαπέστης αφορούσαν τις άμεσες πληρωμές
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban αντιτάχθηκε σθεναρά στον συνεχιζόμενο πόλεμο δι' αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με την Ουγγαρία να επιλέγει να χαράξει τη δική της ανεξάρτητη πορεία εξωτερικής πολιτικής.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Ουγγαρία ήταν για εβδομάδες η μόνη χώρα που μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ για το καθεστώς του Κιέβου.
Η Ουγγαρία αρνείται και πάλι να υποκύψει στην επιταγή της ΕΕ για τη χρηματοδότηση όπλων για το καθεστώς του Κιέβου.
ε αυτήν την περίπτωση, φέρεται να καθυστερεί την έγκριση της ταχείας παράδοσης της Ουκρανία από των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, αντιτίθεται στο να παραιτηθεί από την απαίτηση για ομόφωνη υποστήριξη και από τα 27 κράτη μέλη για κάθε εκταμίευση μετρητών στο Κίεβο, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.
«Προς το παρόν μπλοκάρουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», φέρεται να είπε ένας από τους γνώστες των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη πιθανότατα θα κρατήσει τα όπλα της μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λέγεται ότι πρόσφεραν στην Ουγγαρία μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το μερίδιό της από τα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Αυτό φέρεται να εμπόδισε τη Βουδαπέστη από το να ασκήσει πλήρες veto στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες της Βουδαπέστης αφορούσαν τις αυτόματες πληρωμές, ισχυρίστηκε μια πηγή.
Η Ουγγαρία αρνήθηκε σθεναρά να πιεστεί για να χρηματοδοτήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός Viktor Orban επανέλαβε αυτή τη στάση την Παρασκευή (24/5), καθώς m’;ilhse στο κρατικό ραδιόφωνο.
«Δεν το εγκρίνουμε αυτό, ούτε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε οικονομική ή εξοπλιστική υποστήριξη [για την Ουκρανία,] ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Orban, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει «να επαναπροσδιορίσει τη θέση μας στη στρατιωτική συμμαχία και οι αξιωματικοί μας εργάζονται για το πώς η Ουγγαρία μπορεί να υπάρξει ως μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να συμμετέχει σε ενέργειες του ΝΑΤΟ εκτός της επικράτειάς της».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Orban ανέστειλε τη χορήγηση βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία και ήταν ανένδοτος ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης.
Σε μια απόφαση που διήρκεσε μήνες συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη (21/5) ότι ενέκρινε τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky πρόσθεσε ότι το 90% του ποσού θα πάει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπολογίζεται ότι κέρδη ύψους έως και τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όπλα από την ΕΕ για να στηρίξει τον στρατό του Κιέβου, που έχει βυθιστεί σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικού και δεινά στο πεδίο της μάχης.
Η ΕΕ δημοσίευσε λεπτομερή απόφαση για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος του πακέτου οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που θα ισχύουν από τις 23 Μαΐου.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ  Δύση επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (329 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ (221 δισεκατομμύρια δολάρια), τηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως σε λογαριασμούς στο Euroclear, ένα ευρωπαϊκό κεντρικό αποθετήριο τίτλων.
Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σχέδιο των ΗΠΑ στα σκαριά για την έκδοση δανείου προς την Ουκρανία – πιθανώς αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που θα μπορούσε να αποπληρωθεί από τα μελλοντικά έσοδα που θα αποκτηθούν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Το σχέδιο προωθείται από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εδώ και μήνες.
Οι επικεφαλής των οικονομικών της G7 «κάνουν πρόοδο» στους τρόπους χρήσης των εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «προς όφελος της Ουκρανίας», σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της ΓερμανίαςChristian Lindner,, το Βερολίνο ήταν «έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα που δεν θα είχαν νομικά δυσμενείς ή οικονομικά επικίνδυνες συνέπειες». Η τελική απόφαση αναμένεται στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία στις 13-15 Ιουνίου.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, αντιμέτωπες με νομικές προκλήσεις που θα συνεπαγόταν η πλήρης κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους που προέρχονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύουν ότι μια τέτοια στρατηγική τους εκθέτει σε λιγότερη νομική ευθύνη.
Η Μόσχα κατηγόρησε την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει έσοδα από παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία ως απαλλοτρίωση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Βλέπουν τον πιθανό κίνδυνο τέτοιων αποφάσεων και κατανοούν τον κίνδυνο για αυτούς των πιθανών συνεπειών που είναι αναπόφευκτες, έτσι στράφηκαν για μια περικομμένη έκδοση, αλλά η περικομμένη έκδοση δεν είναι τίποτα άλλο από απαλλοτρίωση», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνέπειες της απόφασης της ΕΕ και την απάντησή της, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης