Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post και New York Times: Εκπληκτικές οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων, αχρήστευσαν τα δυτικά όπλα

Washington Post και New York Times: Εκπληκτικές οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου των Ρώσων, αχρήστευσαν τα δυτικά όπλα
Οι New York Times ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν συχνά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κοντά σε κεντρικά γραφεία και κέντρα διοίκησης
Οι δυνατότητες του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου (EW) επηρέασαν την αποτελεσματικότητα επιλεγμένων δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία το 2023, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν να ανταγωνίζονται σε έναν αγώνα τεχνικής επίθεσης-άμυνας.
Η Washington Post και οι New York Times ανέφεραν στις 24 και 25 Μαΐου, αντίστοιχα, ότι ανώτερες ουκρανικές στρατιωτικές πηγές και εμπιστευτικές ουκρανικές στρατιωτικές εκτιμήσεις περιέγραψαν πώς τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου μείωσαν την αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων στην Ουκρανία.
Οι New York Times ανέφεραν ότι το ποσοστό επιτυχίας των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού M982 Excalibur μειώθηκε από 55% σε 7% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023 και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τις οβίδες M982 Excalibur.
Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται επίσης να αντιμετώπισαν προβλήματα με τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά με εκτεταμένη εμβέλεια Κοινής Άμεσης Επίθεσης (JDAM-ER) στις αρχές του 2023.
Οι κατασκευαστές JDAM-ER των ΗΠΑ φέρεται να παρέδωσαν περισσότερα συστήματα ανθεκτικά στον ηλεκτρονικό πόλεμο στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις προσάρμοσαν τα αντίμετρά τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας του JDAM-ER να πέσει στο χαμηλότερο σημείο του τον Ιούλιο του 2023.
Η Washington Post σημείωσε, ωστόσο, ότι το ποσοστό επιτυχίας του JDAM-ER ήταν πάνω από 60% για μεγάλο μέρος του 2023.
Η Washington Post ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα των πυραύλων M30/M31 της Ουκρανίας για συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) επίσης μειώθηκε, αλλά ότι η ουκρανική αξιολόγηση δεν περιείχε πρόσθετα στοιχεία.
Οι New York Times ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν συχνά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κοντά σε κεντρικά γραφεία και κέντρα διοίκησης και το Royal United Services Institute (RUSI) τόνισε στους New York Times ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε χτυπήματα σταθερών ρωσικών ραντάρ και άλλου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά στην Κριμαία.
Η Washington Post σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τα μέσα για να καταπολεμήσουν το ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο, δηλώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει προηγμένη αεροπορία και «ισχυρά» αντίμετρα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις ATACMS σε ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν τουλάχιστον εν μέρει να ξεπεράσουν τα ρωσικά αντίμετρα.
Τόσο οι New York Times όσο και η Washington Post σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία εμπλέκονται σε μια κούρσα επίθεσης-άμυνας καθώς και οι δύο πλευρές στοχεύουν να προσαρμοστούν στις καινοτομίες της άλλης πλευράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης