Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή – Μαζική πυραυλική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, βροχή από ρουκέτες

Άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στη Μέση Ανατολή – Μαζική πυραυλική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, βροχή από ρουκέτες
Η Hamas ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με την Ταξιαρχία al-Qassm, τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, να ανακοινώνει ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
(Διαρκές Upd). Μαζική πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε η Hamas εναντίον του Τελ Αβίβ και του κεντρικού Ισραήλ την Κυριακή (26/5/2024), την πρώτη εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες.
Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Rafah στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Rafah και χτύπησαν το Ισραήλ.
Ένας αριθμός ρουκετών αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα.
Η Hamas ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με την Ταξιαρχία al-Qassm, τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, να ανακοινώνει ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση σηματοδοτεί ότι η ισλαμιστική οργάνωση είναι ακόμη σε θέση να εκτοξεύει ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς παρά την επτάμηνη καταστροφική ισραηλινή στρατιωτική επίθεση από αέρος και εδάφους στη Γάζα.

Ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης πυραύλων, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ, στο Petah Tikva, στην Herzliya και στο Ramat Hasharon.
Oι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από εκτοξευτές που βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μακριά
Οι δυνάμεις διάσωσης εξετάζουν αναφορές για προσγείωση ρουκέτας στην περιοχή του Τελ Αβίβ.
Το μπαράζ προς το κεντρικό Ισραήλ ακολουθεί προηγούμενες αντιαρματικές εκτοξεύσεις προς Margaliot και Menara στο βόρειο Ισραήλ από λιβανέζικο έδαφος, με έναν πύραυλο να πέφτει σε ανοιχτή περιοχή, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

H ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατου για το πλήγμα - Σκοτώθηκαν πάνω απο 30 Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οκτώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Rafah στη νότια Γάζα στο κεντρικό Ισραήλ.
Tο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ αναχαίτισε αρκετούς από αυτούς, είπε ο στρατός.
Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas ανέλαβε την επίθεση νωρίτερα καθώς οι σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις στο κεντρικό Ισραήλ.
Ο Imran Khan, δημοσιογράφος του Al Jazeera, ο οποίος γράφει από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, μετάδωσε ότι ήταν η πρώτη επίθεση με ρουκέτα στην περιοχή του Τελ Αβίβ εδώ και έξι μήνες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό οι στρατιώτες του έχουν επίσης σκοτώσει περισσότερους από 30 Παλαιστίνιους μαχητές στη Rafah τις τελευταίες ημέρες καθώς επεκτείνουν την χερσαία εισβολή τους στην περιοχή.
Ανέφερε ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Givati που δρουν στη νότια πόλη εντόπισαν μια υπόγεια αποθήκη όπλων την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιδρομής.


Πώς πραγματοιποίησαν την επίθεση - Οι Παλαιστινιακές οργανώσεις περιέγραψαν το κτύπημα 

Οι Ταξιαρχίες του  Al-Qassam επιβεβαίωσαν ότι κατάστρεψαν πέντε άρματα μάχης, δύο στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα, με οβίδες al-Yassin 105 και Tandem, και εκρηκτικά Shawaz και Guerilla Action, στο «Block 2» και στην οδό al-Dakhiliyah κοντά στο στρατόπεδο Jabalia, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
Το Al-Qassam στόχευσε τις δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν στη συνοικία al-Qasaseeb στο ίδιο στρατόπεδο, με βλήματα όλμων βαρέος διαμετρήματος.
Επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσης στόχευσαν ένα ισραηλινό τεθωρακισμένα Merkava 4, με έναν πύραυλο Al-Yassin 105 τοπικής κατασκευής, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ταξιαρχίες Al-Quds, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος Ισλαμικής Jihad στην Παλαιστίνη, δημοσίευσε φωτογραφίες που τεκμηριώνουν τη στόχευση κατοχικών οχημάτων με πυραύλους IED Ababil ανατολικά του στρατοπέδου Jabalia.
Επίσης, οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αl-Aqsa ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν, με καταιγισμό όλμων διαμετρημάτος 60 , μια συγκέντρωση στρατιωτών κατοχής και οχημάτων στη συνοικία al-Qasaseeb.
Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής του Al Mayadeen στη Γάζα επιβεβαίωσε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση αντιμετωπίζει τις προσπάθειες των δυνάμεων κατοχής να εισβάλουν στο Tabbat Zare', βορειοανατολικά της πόλης Rafah, νότια της Λωρίδας της Γάζας.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν ότι ο ισραηλινός στρατός κατοχής μειώνει τις δυνάμεις του στην επιχείρηση ανατολικά της Rafah, με την Ταξιαρχία Givati να υποχωρεί από την πόλη το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου.
Επιβεβαίωσε ότι ένας έφεδρος αντισυνταγματάρχης, ο οποίος είναι ο διοικητής του 6828 τάγματος της Ταξιαρχίας Bisalah, τραυματίστηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια αψιμαχιών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Αναλυτικά αναφέρεται ότι ο τραυματίας αντισυνταγματάρχης ήταν ο Itamar Eitam, γιος του εφέδρου ταξίαρχου Avi Eitam, πρώην μέλους της Knesset και επικεφαλής του κόμματος "Mifdal".
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η παρουσία ελεύθερων σκοπευτών τονίζει την κατοχή επειδή «η Hamas έχει αυξήσει τη δραστηριότητα των ελεύθερων σκοπευτών, ειδικά σε περιοχές όπου οι δυνάμεις επιχειρούν εντατικά».
H Παλαιστινιακή Αντίσταση έχει συλλάβει το τελευταίο διάστημα συνέλαβε Ισραηλινούς αιχμαλώτους σε μια νέα και περίπλοκη επιχείρηση.
H Al-Qassam αιχμαλωτίζει τα ισραηλινά στρατεύματα, με εξοπλισμό για την πολύπλοκη επιχείρηση στην Jabalia
Σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της al-Qassam, Abu Obeida, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της πολύπλοκης επιχείρησης, στην οποία είπε ότι είδε μαχητές της οργάνωση να σκοτώνουν, να τραυματίζουν και να αιχμαλωτίζουν μέλη μιας ισραηλινής δύναμης.
Ο Abu Obeida δήλωσε ότι το πρώτο στάδιο της επιχείρησης οι μαχητές παρέσυραν μια ισραηλινή μονάδα σε μια σήραγγα, στήνοντάς τους ενέδρα μέσα.
Οι μαχητές των Ταξιαρχιών σκότωσαν και τραυμάτισαν μέλη της, επισήμανε.
Αφού έφτασε στο σημείο μια ισραηλινή μονάδα ενίσχυσης, η ομάδα χρησιμοποίησε εκρηκτικά και επιβεβαίωσε απευθείας χτυπήματα.
Πυροδοτώντας τα εκρηκτικά στη σήραγγα πίσω τους, ο Abu Obeida είπε ότι «οι μαχητές στη συνέχεια αποσύρθηκαν... έχοντας προξενήσει απώλειες σε όλα τα μέλη της [ισραηλινής] δύναμης, αφήνοντάς τους νεκρούς, τραυματίες ή αιχμαλωτισμένους, και κατέχεσαν τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό».

Gantz: Το μπαράζ ρουκετών από τη Rafah επιβεβαιώνει τους λόγους της στρατιωτικής επιχείρησης στη νότια Γάζα

Το μπαράζ ρουκετών από την πόλη Rafah στη νότια Γάζα δείχνει γιατί το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση εκεί, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας Benny Gantz κατά τη διάρκεια περιοδείας στις κοινότητες των συνόρων της Γάζας την Κυριακή 26 Μαΐου 2024.
«Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Rafah σήμερα αποδεικνύουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να επιχειρεί σε όλα τα μέρη από τα οποία εξακολουθεί να επιχειρεί η Hamas, και ως εκ τούτου, ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να επιχειρεί όπου χρειαστεί», δηλώνει ο Gantz, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, στη βάση του Ισραηλινού Στρατού Urim.
«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει: Αυτοί που κρατούν ακόμα ομήρους μας, πυροβολούν τις πόλεις μας και συνεχίζουν να διαδίδουν τον τρόμο είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση», προσθέτει.
«Η τρομοκρατική οργάνωση Hamas είναι εγκληματίες πολέμου και σκοπεύουμε να τους κάνουμε να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους – είτε αργά είτε γρήγορα».

Ερωτήματα για την ισραηλινή επιχείρηση στη Rafah


Μερικές από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στην ανακοίνωση της Hamas [σχετικά με την επίθεση] έδειξαν ότι ορισμένες από τις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το ανατολικό τμήμα της πόληςRafah, πολύ κοντά στη συνοριακή διάβαση που βρίσκεται υπό τον ισραηλινό στρατό για τις τελευταίες 18 ημέρες.
Ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις κατοχής του στο έδαφος επιχειρούν επιθετικά στην περιοχή και κατέστησαν σαφές ότι έχουν τον έλεγχο και έχουν σχεδόν καθαρίσει την περιοχή από την παρουσία οποιουδήποτε μαχητή στο έδαφος ή συνεργατών της Χαμάς.
Αλλά ξαφνικά βλέπουμε τώρα ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, βάζοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό στις [ισραηλινές] δηλώσεις…
Ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Akiva Eldar δήλωσε στο Al Jazeera ότι η τελευταία επίθεση με ρουκέτα στο Ισραήλ, η οποία αναφέρεται ότι ξεκίνησε από τη Rafah, θα ενθαρρύνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να «προσποιηθεί το θύμα».
Ο Eldar είπε ότι θα επιτρέψει επίσης στον Πρωθυπουργό να επιχειρηματολογήσει κατά της απόφασης του ICJ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Rafah, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών ενόψει τέτοιων επιθέσεων.
Ο Eldar είπε ότι αυτή η επίθεση θα μπορούσε να κάνει τον Netanyahu να πιστέψει ότι έχει τη «δικαιολόγηση» να πάει «βαθιά στη Rafah μέχρι, όπως έχει υποσχεθεί, την ολοκληρωτική νίκη».


Παλι δεν λειτουργησε το αμυντικό σύστημα

Το Ισραήλ βασίζεται στο σύστημα Iron Dome για να ανιχνεύσει επιθέσεις με πυραύλους, όπως το σημερινό μπαράζ που εκτοξεύτηκε στο κεντρικό Ισραήλ από τη Γάζα, και στη συνέχεια να τις αναχαιτίσει.
Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που ανιχνεύει έναν εισερχόμενο πύραυλο, την ταχύτητά του και την κατεύθυνσή του.
Στη συνέχεια, το κέντρο ελέγχου υπολογίζει εάν ο πύραυλος αποτελεί απειλή για τις ισραηλινές πόλεις.
Οι πύραυλοι που δεν αποτελούν απειλή επιτρέπεται να προσγειώνονται σε άδεια χωράφια. Εάν οι πύραυλοι αποτελούν απειλή, η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων εκτοξεύει πυραύλους για να τους καταρρίψει.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο Iron Dome είναι 90 τοις εκατό αποτελεσματικός.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ επανέλαβαν αυτή τη δήλωση.
Στις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, το σύστημα Iron Dome χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Τελ Αβίβ από επιθέσεις με ρουκέτες πολλές φορές την ημέρα.

Στόχος καταστροφής της Hamas αποδεικνύεται πιο δύσκολος από ότι αναμενόταν

Ο Eran Etzion
, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του διεθνούς συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, είπε στο Al Jazeera ότι «σε αντίθεση με πολλές προσδοκίες», το έργο της καταστροφής της Hamas «αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ό,τι αναμενόταν».
Αν και οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν νωρίς ότι η αποστολή θα πάρει χρόνια «για να εξαλειφθεί όλες οι δυνατότητες», ο Etzion είπε ότι πιστεύει ότι το βασικό ζήτημα είναι προφανώς διπλωματικό.
«Σε ποιο βαθμό μπορεί η Hamas να διακινήσει λαθραία όπλα, υλικά, προσωπικό στα σύνορα με την Αίγυπτο; αυτός είπε.
«Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, παρά τις αιγυπτιακές υποσχέσεις για το αντίθετο, και ότι αυτές οι σήραγγες επιτρέπουν στη Hamas να συνεχίσει και να αναπληρώσει τις δυνατότητές της, τότε αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα. σε στενότερη συνεργασία με τους Αιγύπτιους».



Μαίνονται οι μάχες στο Νοτιο Λίβανο - 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή (26/5/2024) από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά στο νότιο Λίβανο, δήλωσαν λιβανικές πηγές ασφαλείας.
Σ
ύμφωνα με τις πηγές, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αϊτα αλ Σααμπ, τρεις στη Χούλα, δύο στη Γιαρούν και ένας οδηγός του οποίου η μοτοσικλέτα που οδηγούσε έγινε στόχος κατά μήκος ενός κεντρικού δρόμου στη Νακούρα.
Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Hezbollah ανακοίνωσε νωρίτερα στις 26/5 ότι 5 μαχητές της σκοτώθηκαν σε 24 ώρες από ισραηλινά πλήγματα και ότι απάντησε στις επιθέσεις εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα με στόχο εφεδρικές μονάδες του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Hezbollah του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό κίνημα.
Η Hezbollah ανακοίνωσε την Κυριακή (26/5) ότι χρησιμοποίησε πυραύλους και βλήματα πυροβολικού για να στοχεύσει τους στρατώνες Ramim του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η ομάδα έχει αναλάβει 12 επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις μέχρι στιγμής σήμερα, με άλλες να περιλαμβάνουν μια επίθεση με ρουκέτες Katyusha για να χτυπήσουν τους στρατώνες Yiftah, ρουκέτες Falaq για να χτυπήσουν έναν οικισμό στο Kiryat Shmona και πυραύλους για να στοχεύσουν στρατιωτικό αρχηγείο στο βόρειο Ισραήλ.
Η Hezbollah επιβεβαίωσε ότι δύο από τους μαχητές της σκοτώθηκαν και είπε ότι ήταν από το Bint Jbeil στο νότιο Λίβανο, αλλά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης