Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Δίκαιη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, αποκαθίσταται το διεθνές δίκαιο

Ισπανία: Δίκαιη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, αποκαθίσταται το διεθνές δίκαιο
Ο πρωθυπουργός Mohammed Mustafa έκρινε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύει «μια σημαντική ώθηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
H αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι μόνο «δίκαιη» για τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε την Κυριακή  26 Μαΐου 2024 από τις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares «οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν κράτος, όπως οι Ισραηλινοί έχουν αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλευρό του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Mohammed Mustafa, ο οποίος έκρινε ότι η απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αντιπροσωπεύει «μια σημαντική ώθηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Η Ισπανία, η οποία εδώ και μήνες προσπαθεί να επηρεάσει και άλλες πρωτεύουσες, πήρε αυτή την απόφαση από κοινού με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, που ωστόσο δεν ανήκει στην ΕΕ.
Η αναγνώριση από αυτές παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη 28 Μαΐου.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαιρέτισε αυτή την απόφαση καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
«Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να πάρετε», σχολίασε.
«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης».
Το θέμα διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγωνίζεται να βρει μια κοινή θέση από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Ο Mohammed Mustafa θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη την Τετάρτη (29/5) όπου θα γίνει δεκτός από τις ισπανικές αρχές, «ως ισότιμος», σύμφωνα με τον Albares , την επομένη της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.
Οι δύο άνδρες επανέλαβαν την έκκλησή τους για άμεση κατάπαυση του πυρός, με τον Mustafa να επιμένει ότι η διεθνής κοινότητα το «απαιτεί» τώρα.
«Νομίζω ότι είναι καιρός να υψώσουμε λίγο ακόμη τις φωνές μας και να απαιτήσουμε κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι είναι ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης