Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφές μήνυμα Lane – Σε λίγες ημέρες η πρώτη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ, δεν μας φοβίζει η διαφορά με τη Fed

Σαφές μήνυμα Lane – Σε λίγες ημέρες η πρώτη μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ, δεν μας φοβίζει η διαφορά με τη Fed
Η ΕΚΤ φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσουν τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι θα μειώσει τα επιτόκια από τα ιστορικά υψηλά τους την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της διέλυσε τους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αναμένεται να σημάνει την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που θα μειώσουν τα επιτόκια, έχοντας επικριθεί ότι ήταν μία από τις τελευταίες που τα αύξησαν μετά τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού πριν από τρία χρόνια.
Ο Philip Lane είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του ενόψει της εμβληματικής συνεδρίασης της τράπεζας στις 6 Ιουνίου: «Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν αρκετά που να υποστηρίζουν την άρση του ανώτατου επιπέδου περιορισμού στο μέτωπο των επιτοκίων».
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν έντονα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης από το υψηλό ρεκόρ του 4% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε κοντά στο στόχο του 2% της τράπεζας.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού φέτος ως απάντηση στην πτώση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το καλοκαίρι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται πιο πιθανό να συνεχίσει να τα αυξάνει.
1_694.JPG

Σύμφωνα με τον Lane, ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μειώθηκε ταχύτερα στην Ευρωζώνη από τις ΗΠΑ ήταν επειδή η περιοχή είχε πληγεί περισσότερο από το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η αντιμετώπιση του πολέμου και του ενεργειακού προβλήματος ήταν δαπανηρή για την Ευρώπη», είπε.
«Αλλά όσον αφορά αυτό το πρώτο βήμα [στην έναρξη της μείωσης των επιτοκίων] αυτό είναι ένα σημάδι ότι η νομισματική πολιτική έχει αποδώσει διασφαλίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί έγκαιρα.
Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι έχουμε πετύχει».
Ο Lane είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έπρεπε να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και δεν θα κολλήσει πάνω από τον στόχο της τράπεζας, ο οποίος προειδοποίησε ότι «θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανότατα αρκετά επώδυνο να εξαλειφθεί».

Αργός ο ρυθμός μείωσης

Ωστόσο, είπε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης φέτος θα αποφασιστεί με την αξιολόγηση των δεδομένων για να αποφασιστεί «είναι αναλογικό, είναι ασφαλές, εντός της περιοριστικής ζώνης, να κινηθεί προς τα κάτω».
«Τα πράγματα θα είναι σταδιακά», είπε ο Lane, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη και την παρουσίαση της προτεινόμενης απόφασης για το επιτόκιο προτού αποφασιστεί από τα 26 μέλη του διοικητικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.
«Ο καλύτερος τρόπος να πλαισιώσει τη συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», πρόσθεσε.
«Αλλά εντός της ζώνης περιορισμού μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω».
Παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε ρυθμό σχεδόν ρεκόρ στην αρχή του τρέχοντος έτους, ο Lane είπε ότι «η συνολική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι ουσιαστική», προσθέτοντας ότι αυτό υποστηρίχθηκε από τα ίδια τα στοιχεία της ΕΚΤ.
2_498.JPG
Οι αποκλίσεις με τη Fed

Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ΕΚΤ αποκλίνει από τη Fed μειώνοντας τα επιτόκια πιο επιθετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει υποτίμηση του ευρώ και να ωθήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας την τιμή των εισαγωγών στο μπλοκ.
Ο Lane είπε ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη οποιαδήποτε «σημαντική» κίνηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά επεσήμανε ότι «υπήρξε πολύ μικρή κίνηση» προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το χαμηλό έξι μηνών τον Απρίλιο και παραμένει ανοδικά τον περασμένο χρόνο.
Αντίθετα, είπε ότι οι καθυστερήσεις στην αναμενόμενη χρονική στιγμή των περικοπών των επιτοκίων της Fed έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και αυτό είχε αυξήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.
«Αυτός ο μηχανισμός σημαίνει ότι για οποιοδήποτε επιτόκιο ορίσουμε, λαμβάνετε επιπλέον αυστηρότερους όρους από εκείνους των ΗΠΑ», είπε, υποδεικνύοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να το αντισταθμίσει αυτό με επιπλέον περικοπές στο βραχυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων.
«Όλα τα άλλα είναι ίσα, αν το long end σφίγγει περισσότερο, τότε αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι για το short end».

Οι πιέσεις του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει από πάνω από το 10% στο αποκορύφωμά του το 2022 σε χαμηλό σχεδόν τριετίας 2,4% τον Απρίλιο, αλλά αναμένεται να φτάσει στο 2,5% όταν τα στοιχεία για τον Μάιο ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα.
Ο Lane είπε ότι η «ακόμη σημαντική πίεση κόστους» που προέρχεται από την ταχεία αύξηση των μισθών που ωθούσε τις τιμές των υπηρεσιών σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει περιοριστική πολιτική μέχρι το 2025.
«Την επόμενη χρονιά, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ορατά τον στόχο, τότε θα βεβαιωθείτε ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σε επίπεδο που να συνάδει με αυτόν τον στόχο», είπε.
Το πόσο θα μειώσει η ΕΚΤ συνολικά τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή της για το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, το σημείο στο οποίο οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις εξισορροπούνται στα επιθυμητά επίπεδα, όπου η παραγωγή είναι στο δυναμικό μιας οικονομίας και ο πληθωρισμός είναι ο στόχος.
Οι εκτιμήσεις για το ουδέτερο επιτόκιο ποικίλλουν, αλλά ο Lane είπε ότι είναι πιθανό να συνεπάγεται ένα επιτόκιο πολιτικής στο 2% ή λίγο πάνω από αυτό, αν και αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο εάν «μια έντονη πράσινη μετάβαση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τα τεράστια κέρδη από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη προκαλούσαν αύξηση σε επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης