Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα όπλα των ΗΠΑ «πεθαίνουν» στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η Boeing θα βελτιώσει τα χαρακτηριστικά των «Jam Proof» GLSDB

Τα όπλα των ΗΠΑ «πεθαίνουν» στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η Boeing θα βελτιώσει τα χαρακτηριστικά των «Jam Proof» GLSDB
Παρά τους επαίνους του κατασκευαστή βομβών Boeing για το σύστημα πλοήγησης GPS του όπλου οι συγκεκριμένες βόμβες αγωνίζονται να διατηρήσουν την ακρίβεια που επιβάλλουν τα ρωσικά αντίμετρα
Οι προηγμένες βόμβες μεγάλης εμβέλειας εδάφους εκτόξευσης μικρής διαμέτρου (GLSDB) που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο χτύπημα στόχων λόγω των εξελιγμένων ρωσικών τεχνικών ηλεκτρονικών παρεμβολών.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο όπλο του οποίου η αποτελεσματικότητα έχει μειωθεί σημαντικά.
Παρά τους επαίνους του κατασκευαστή βομβών Boeing για το σύστημα πλοήγησης GPS του όπλου οι συγκεκριμένες βόμβες αγωνίζονται να διατηρήσουν την ακρίβεια που επιβάλλουν τα ρωσικά αντίμετρα.
Η GLSDB, μια σχετικά νέα κατευθυνόμενη βόμβα που αναπτύχθηκε από την Boeing και τη Saab, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή εμβέλεια περίπου 100 μιλίων, που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μικρών φτερών που εκτείνονται από το σώμα της.
Η Ουκρανία έλαβε τα πυρομαχικά στις αρχές Φεβρουαρίου μετά από μήνες αιτημάτων για δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στρατηγικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Κριμαία.
Η παράδοση τους, ήρθε με ενθουσιασμό στις τάξεις των Ουκρανών, με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να εκτιμούν ότι τα εν λόγω όπλα θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Ρωσία να μεταφέρει τις προμήθειες της μακρύτερα από τις πρώτες γραμμές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τρεις πηγές εξοικειωμένες με το θέμα που μίλησαν στο Reuters, οι ρωσικές προσπάθειες παρεμβολής θέτουν σε κίνδυνο τα συστήματα καθοδήγησης αυτών των βομβών, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός εκτοξεύσεων να αποτυγχάνει να φτάσει τους στόχους τους.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν spoofers GPS για να διαταράξουν την τροχιά των πυρομαχικών.
Οι συσκευές λειτουργούν μεταδίδοντας εσφαλμένα δεδομένα τοποθεσίας σε συστήματα πλοήγησης GPS. Λόγω της σχετικά αδύναμης φύσης των σημάτων GPS, ένα πιο ισχυρό ψευδές σήμα μπορεί να παρακάμψει τις ακριβείς εισόδους.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τακτικές πλαστογράφησης GPS στην Ουκρανία από το 2018. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τεχνολογία διευκόλυναν τη δημιουργία παρεμβολών με χαμηλό κόστος, που απαιτούν μόνο ένα ραδιόφωνο που καθορίζεται από λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Excalibur-precision-guided-artillery-munitions.webp

Η Boeing και η Saab είχαν προηγουμένως επισημάνει την υψηλή ακρίβεια και την εκτεταμένη εμβέλεια του GLSDB, διαθέτοντας το σύστημα πλοήγησής του το 2022 ως «υποστηριζόμενο από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό σε παρεμβολές GPS». Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, μια πηγή ανέφερε ότι η Boeing θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να αντιμετωπίσει και να διορθώσει τα προβλήματα παρεμβολών.
Ένας εκπρόσωπος της Boeing αναγνώρισε προηγουμένως το πρόβλημα και δήλωσε ότι η εταιρεία «συνεργάζεται στενά με το [Υπουργείο Άμυνας] για βελτιώσεις σπειροειδούς ικανότητας στο σύστημα SDB εκτόξευσης εδάφους». Οι βελτιώσεις ικανότητας σπιράλ αναφέρονται σε μια επαναληπτική διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού που στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης του όπλου.
Στα τέλη Απριλίου, ο William LaPlante, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την απόκτηση και τη διατήρηση, ανέφερε ότι ένα όπλο ακριβείας που παρείχε οι ΗΠΑ αντιμετώπισε προβλήματα στην Ουκρανία, εν μέρει λόγω ηλεκτρονικού πολέμου. Αν και δεν διευκρίνισε το όπλο, οι αναφορές από το Defense One ανέφεραν ότι πιθανότατα επρόκειτο για το GLSDB.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης