Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ εγκρίνει νόμο για τον περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου

Η ΕΕ εγκρίνει νόμο για τον περιορισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου
Οι κανόνες εισαγωγής είναι πιθανό να πλήξουν σημαντικούς προμηθευτές φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νόμο που επιβάλλει περιορισμούς στις εκπομπές μεθανίου από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2030, αναφέρει το Reuters.
Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, το οποίο καίγεται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για τη θέρμανση των σπιτιών. Είναι επίσης η δεύτερη πιο σημαντική αιτία κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα από διαρροές αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και υποδομών.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι όπως όλοι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να εγκρίνουν νόμους για οποιοδήποτε θέμα, ενέκριναν τελικά την πολιτική των κυβερνήσεών τους σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί τώρα να τεθεί σε ισχύ. Μόνο η Ουγγαρία καταψήφισε.

Νέοι κανόνες της ΕΕ

Από το 2030, η ΕΕ θα εισαγάγει μέγιστες τιμές έντασης μεθανίου για τα ορυκτά καύσιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει τα ακριβή όρια περιεκτικότητας σε μεθάνιο.
Οι εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραβιάζουν το όριο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.
Οι κανόνες εισαγωγής είναι πιθανό να πλήξουν σημαντικούς προμηθευτές φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία και η Ρωσία. Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και έκτοτε, τη θέση της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης για αγωγούς έχει πάρει η Νορβηγία, της οποίας οι προμήθειες έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεθανίου στον κόσμο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης