Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γενικός συναγερμός στην Ιαπωνία - «Δεχθήκαμε βαλλιστικό πύραυλο από τη Βόρεια Κορέα» - «Μείνετε στα σπίτια σας»

Γενικός συναγερμός στην Ιαπωνία - «Δεχθήκαμε βαλλιστικό πύραυλο από τη Βόρεια Κορέα» - «Μείνετε στα σπίτια σας»
Το καθεστώς του Kim είχε ενημερώσει νωρίτερα την Ιαπωνία και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο «για μη στρατιωτική χρήση»
Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (27/5) έκτακτη προειδοποίηση προς τους κατοίκους των νότιων περιοχών της χώρας, προκειμένου να ληφθούν σοβαρές προφυλάξεις από την πιθανή απειλή ενός βορειοκορεατικού πυραύλου και να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Μάλιστα, οι αρχές της Ιαπωνίας απέστειλαν μηνύματα μέσω του εθνικού συστήματος εκπομπής συναγερμών (αντίστοιχο με το οικείο 112), προειδοποιώντας ότι η Βόρεια Κορία πρόκειται να εκτοξεύσε έναν πύραυλο, εφιστώντας την προσοχή ιδίως στους κατοίκους της νότιας περιφέρειας της Οκινάουα.


Το καθεστώς του Kim είχε ενημερώσει νωρίτερα την Ιαπωνία και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο «για μη στρατιωτική χρήση».

Β. Κορεά: Σε τροχιά ο δεύτερος κατασκοπευτικός δορυφόρος της

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε σχέδια για εκτόξευση δορυφόρου έως τις 4 Ιουνίου, σε μια νέα προσπάθεια να θέσει σε τροχιά τον δεύτερο στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο του Βορρά παρά τις απαγορεύσεις του ΟΗΕ.
Αξιωματούχοι από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα κατόπιν διαβουλεύσεων κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την εκτόξευση, διαμηνύοντας ότι η κίνηση ουσιαστικά εντάσσεται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ και, ως εκ τούτου, αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Βόρεια Κορέα συνήθως στέλνει ειδοποίηση πριν από τις εκτοξεύσεις πυραύλων, που είθισται να διαγράφουν τροχιά πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα και τα ύδατα κοντά στις Φιλιππίνες.
Από τη μεριά της, η Πιονγκγιάνγκ έχει καταστήσει σαφές ότι διατηρεί το δικαίωμα να έχει διαστημικό πρόγραμμα «για μη στρατιωτικούς σκοπούς».

Ισχυρή στρατιωτική απάντηση από τη Σεούλ 

Πάντως, σε μια κίνηση επίδειξης στρατιωτικής ισχύος, η Νότια Κορέα πραγματοποίησε αεροπορική άσκηση κοντά στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η Ιαπωνία εξέδωσε γενικό συναγερμό.
Οι ασκήσεις περιελάμβαναν περίπου 20 μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-35A stealth, ανέφερε ο στρατός της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωση που εστάλη στους δημοσιογράφους.
Επισημάινεται ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες πριν από την εκτόξευση του Νοεμβρίου, μέσω της οποίας ανέπτυξε με επιτυχία έναν δορυφόρο.
Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι ο ανιχνευτής που έθεσε σε τροχιά τράβηξε φωτογραφίες τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου.
Το καθεστώς του Kim έχει προαναγγείλει ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους για να παρακολουθεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και οι έρευνες θα μπορούσαν να το βοηθήσουν στη στόχευσή του καθώς ενισχύει την ικανότητά του να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα.

Βόρεια Κορέα: Σοβαρή πολιτική πρόκληση η Σύνοδος για την αποπυρηνικοποίηση 

Η Βόρεια Κορέα είχε διαμηνύσει νωρίτερα ότι η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για την αποπυρηνικοποίηση συνιστά «σοβαρή πολιτική πρόκληση»
Ειδικότερα, η Πιονγγιάνγκ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις της Συνόδου μεταξύ Πεκίνου, Τόκιο και Σεούλ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου ήταν μια «σοβαρή πολιτική πρόκληση» και ουσιαστικά παραβιάζουν το συνταγματικό της καθεστώς ως κράτους με πυρηνικά όπλα.
«Η συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου σήμερα συνιστά σοβαρή πολιτική πρόκληση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοινωθέν του που δημοσιεύτηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι «θα παραβιάσει τη συνταγματική θέση της χώρας μας ως κράτους πυρηνικών όπλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης