Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ σε πολεμική έκσταση – Ο Stoltenberg ζητάει χτυπήματα στη Ρωσία με δυτικά όπλα, αλλά χάος, οι χώρες μέλη διαφωνούν

Το ΝΑΤΟ σε πολεμική έκσταση – Ο Stoltenberg ζητάει χτυπήματα στη Ρωσία με δυτικά όπλα, αλλά χάος, οι χώρες μέλη διαφωνούν
Μεταξύ αυτών που ζητούν αλλαγή σε αυτή την κόκκινη γραμμή είναι και ο διορισμένος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg
Ένα θέμα που έχει ανακύψει εδώ και 10 ημέρες είναι εάν μπορεί η Ουκρανία να χτυπήσει στρατιωτικές υποδομές στην Ρωσία με όπλα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.
Έως σήμερα αυτό ήταν κόκκινη γραμμή για το ΝΑΤΟ, απαιτούσαν από την Ουκρανία να μην χτυπήσει με δυτικούς πυραύλους ρωσικό έδαφος.
Όμως το σοκ της εισβολής των Ρώσων στην περιοχή του Kharkiv άλλαξε τα δεδομένα, οι ρώσοι ρίχνουν βόμβες ολίσθησης από τον ρωσικό εναέριο χώρο χωρίς να κινδυνεύουν… από Ουκρανικούς πυραύλους…
Μεταξύ αυτών που ζητούν αλλαγή σε αυτή την κόκκινη γραμμή είναι και ο διορισμένος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg

Το ΝΑΤΟ σε στρατιωτική έκσταση

Το ΝΑΤΟ φλερτάρει με στρατιωτική ρητορική, αυξάνει τον βαθμό κλιμάκωσης και πέφτει σε στρατιωτική έκσταση, δήλωσε ο Peskov Γραμματέας Τύπου του Προέδρου Putin σε συνέντευξή του στην Izvestia.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε στις 27 Μαίου 2024 ότι «η Ουκρανία έχει το δικαίωμα», μεταξύ άλλων, να επιτεθεί σε «στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος». Πρόσθεσε ότι «ορισμένοι σύμμαχοι» έχουν ήδη άρει τους αντίστοιχους περιορισμούς στα χτυπήματα και, κατά τη γνώμη του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «ήρθε η ώρα να αρθούν άλλοι περιορισμοί».
Όταν ρωτήθηκε πώς αντιλαμβάνεται αυτά τα λόγια η Ρωσία, ο Peskov σημείωσε ότι «αυτή δεν μπορεί να είναι προσωπική του άποψη», καθώς ο Jens Stoltenberg είναι αξιωματούχος που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της στρατιωτικής ένωσης.

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει

«Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση, εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση.
Αλλά και ο Ρωσικός στρατός ξέρει τι να κάνει, συνεχίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να σταματήσει όλες τις απειλές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Jens Stoltenberg, ανέφερε ότι είχε υπερβεί τις εξουσίες του.
Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας «έχει ήδη πολιορκηθεί από τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ».
Έτσι, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών , Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα μόνο εντός της επικράτειας της δημοκρατίας.

Η επιθετική ρητορική του ΝΑΤΟ

Πρόσφατα, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν όλο και περισσότερο για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.
Έτσι, ο Γάλλος πρόεδρος Macron το έχει δηλώσει επανειλημμένα. Σύμφωνα με τον Macron, το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσία διαρρήξει την πρώτη γραμμή και το Κίεβο ζητήσει βοήθεια.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία «προειδοποιούν» τη Γερμανία ότι θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν η κατάσταση εξελιχθεί δυσμενώς για το Κίεβο .
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τέτοιες ιδέες έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.

Bild: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως στα σχέδια του ΝΑΤΟ…η Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικούς στόχους με δυτικά όπλα

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητούν διάφορες επιλογές για τη χρήση των δυνάμεων των χωρών μελών στην Ουκρανία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ανέφερε το γερμανικό δημοσίευμα Bild.
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά: η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος, η μετακίνηση αλυσίδων υλικοτεχνικής υποστήριξης για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς και η προστασία του εναέριου χώρου της δυτικής Ουκρανίας σε συστήματα αεράμυνας του ΝΑτο συζητούνται τώρα», γράφει η Bild.
Όπως σημειώνει η Bild, ορισμένες χώρες της συμμαχίας - ιδίως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Εσθονία - συζητούν επί του παρόντος την επιλογή να εξασφαλίσουν την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών όχι μόνο όπως τώρα στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και βαθιά στο έδαφός της, πιο κοντά στη γραμμή στρατιωτικής επαφής.
Πηγές είπαν επίσης στην Bild ότι η Πολωνία θα μπορούσε να εργαστεί για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυτικών χωρών για την παροχή αεράμυνας στη δυτική Ουκρανία - αλλά αυτό δεν έχει κλειδώσει. «Το πρόβλημα με όλα τα σχέδια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ουκρανία: χρειάζονται ένα πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτή τη στιγμή δεν έχει δοθεί», γράφει η Bild.
Επιπλέον, υποδεικνύεται επίσης μια σκεπτικιστική θέση σχετικά με τέτοια σχέδια από τον Γερμανό Καγκελάριο, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε κατά της παροχής αεράμυνας στην Ουκρανία με τις δυνάμεις και τα μέσα των χωρών της συμμαχίας.
«Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί της Ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι ο Γερμανός Καγκελάριος ασκεί πίεση στον Λευκό Οίκο να μην συμφωνήσει σε καμία από τις προτάσεις από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για πιο άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει η Bild.
Πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Δύση δεν συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και UAV στην Ουκρανία.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργικού Συμβουλίου, Steffen Hebestreit, δήλωσε τον Μάιο ότι η Γερμανία, όπως και πριν, δεν υποστηρίζει την ιδέα της εισαγωγής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης