Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας προειδοποιεί για ένα προσχέδιο σε όλη την ΕΕ
Τα υψηλά ποσοστά απωλειών της Ουκρανίας σε συνδυασμό με τον αγώνα της να στρατολογήσει τον δικό της πληθυσμό σημαίνει ότι η ΕΕ θα στραφεί όλο και περισσότερο στη στρατολόγηση της ευρωπαϊκής νεολαίας, κυρίως στη γεωγραφική εγγύτητα της Ουκρανίας, για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
«Οι ουκρανικές απώλειες γίνονται όλο και πιο αφόρητες, οι Ουκρανοί άνδρες δεν επιτρέπεται να βγουν από την Ουκρανία και τώρα θέλουν να στρατολογήσουν τους Ευρωπαίους νέους στον πόλεμο.
Και προφανώς, καθώς η κλιμάκωση χτυπά πρώτα αυτή τη γειτονιά, μπορεί κανείς να ακούσει σχεδόν καθαρά το επιχείρημα ότι οι στρατιώτες πρέπει να σταλούν πρώτα από τη γεωγραφική εγγύτητα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι θέλουν να στείλουν τη νεολαία της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ουγγρικής νεολαίας, στον πόλεμο με υποχρεωτική ευρωπαϊκή στράτευση», δήλωσε ο Szijjártó κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα ήταν σθεναρά αντίθετος σε οποιεσδήποτε προσπάθειες για την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής υποχρεωτικής στρατολογικής προσπάθειας, δηλώνοντας: «Κάτω τα χέρια από τους Κεντροευρωπαίους, κάτω τα χέρια από την Ουγγρική νεολαία, δεν θα επιτρέψουμε στην ουγγρική νεολαία να εμπλακεί στον πόλεμο, γιατί αυτό είναι όχι ο δικός μας πόλεμος».
Ο Szijjártó δεν αποκάλυψε ποιοι υπουργοί Εξωτερικών ή κράτη μέλη διερευνούν την πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας στρατολόγησης, αλλά πρόσφατα, αρκετές χώρες είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν τα δικά τους στρατεύματα στην Ουκρανία εάν η Ρωσία είχε μια σημαντική πρόοδο στο ουκρανικό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και άλλων πρόσφατα, τα κράτη της Βαλτικής.
Ο στόχος των Βρυξελλών
Ωστόσο, ένας μακροπρόθεσμος στόχος του αριστερού φιλελεύθερου κατεστημένου στις Βρυξέλλες είναι η δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την άμυνα από τα κράτη μέλη και της συγκέντρωσής της στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με μια τέτοια πρόταση, θα μπορούσε να προκύψει μια πιθανή προσπάθεια στράτευσης που θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Szijjártó περιέγραψε μια εξαιρετικά έντονη ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δήλωσε ότι η διάθεση έγινε ξινή όταν οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να μιλούν για την αποδέσμευση 6,5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, την οποία ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε, λέγοντας ότι θα κλιμακώσει μόνο τον πόλεμο. Ωστόσο, η θέση του δέχτηκε ακραίες πιέσεις από μια σειρά άλλων χωρών.
«Και εδώ έγινε μεγάλο χάος.
Οι Γερμανοί, οι Λιθουανοί, οι Ιρλανδοί, οι Πολωνοί και άλλοι συνάδελφοι έπεσαν εναντίον μου σε αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν μπορούσε να κλονίσει τη θέση μας, παρά τις κραυγές των φιλοπολεμικών πολιτικών της Ευρώπης», είπε.
«Νομίζουν ότι αν φωνάζουν από πολλές κατευθύνσεις, τότε θα πω ότι είναι καλό, είναι μια χαρά.
Ωστόσο, θα πρέπει να μας γνωρίζουν ήδη αρκετά καλά για να ξέρουν ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών