Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα ρωσοφοβικής κλιμάκωσης στη Βαλτική - Η Λετονία απελαύνει 34 Ρώσους πολίτες

Κύμα ρωσοφοβικής κλιμάκωσης στη Βαλτική - Η Λετονία απελαύνει 34 Ρώσους πολίτες
Αναγκαστικές απελάσεις προαναγγέλλει το υπουργείο εσωτερικών της Λετονίας
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Λετονίας έδωσε εντολή σε 34 Ρώσους πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, μετά από τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης.
Πάντως, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Λετονίας, Rihards Kozlovskis στο τηλεοπτικό κανάλι Tv3, τα άτομα αυτά δεν υπέβαλαν έγγραφα για να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στο σημείο της αναγκαστικής απέλασης, αλλά, φυσικά, θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Παραδέχομαι ότι στο τέλος θα υπάρξουν αναγκαστικές απελάσεις, αλλά βλέπω ότι οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν ήταν αστείο και οι απαιτήσεις είναι πραγματικές, δεν φτάνως ως εκεί και ψάχνουν τρόπο να φύγουν οι ίδιοι από τη χώρα», τόνισε σχετικά ο Υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον Kozlovskis, τον Μάρτιο το Γραφείο Ιθαγένειας και Μετανάστευσης της Λετονίας διαβίβασε πληροφορίες στη συνοριακή υπηρεσία για 800 Ρώσους που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη χώρα.
Λιγότεροι από 600 από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει κατά μόνας τη Λετονία μέσω τρίτων χωρών Σένγκεν.
Άλλα 100 άτομα εξ αυτών δεν βρέθηκαν στον τόπο διαμονής τους, ωστόσε είναι άγνωστο αν έφυγαν από τη χώρα ή όχι.
Σύμφωνα με τον Νόμο περί Μετανάστευσης, η άδεια μόνιμης διαμονής στη Λετονία που χορηγήθηκε σε Ρώσους πολίτες έληξε τον Σεπτέμβριο του 2023.
Για να συνεχίσουν να παραμένουν στη χώρα, αυτά τα άτομα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς μόνιμης διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθως οι Ρώσοι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν στο Υπουργείο πιστοποιητικό διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων και γνώσης της κρατικής γλώσσας.
Άτομα άνω των 75 ετών εξαιρούνται από τη συμμετοχή στις εξετάσεις.
Επισημάινεταιο ότι τον Μάρτιο, έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin συγκροτεί μια ομάδα εργασίας που θα ασχολούνταν με προτάσεις για τον επαναπατρισμό Ρώσων από μη φιλικές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης