Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δανία δείχνει τον δρόμο: Ζητά απαγόρευση των social media στην ΕΕ για παιδιά κάτω των 15 ετών

Η Δανία δείχνει τον δρόμο: Ζητά απαγόρευση των social media στην ΕΕ για παιδιά κάτω των 15 ετών
Η κατάσταση με τα social media έχει ξεφύγει παγκοσμίως, αλλά... ποιος να τα βάλει με τις κολοσσιαίες πολυεθνικές
Σχετικά Άρθρα
Την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) για παιδιά κάτω των 15 ετών, ζητά σε επίπεδο ΕΕ η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, σε μία εποχή που η κατάσταση έχει ξεφύγει... παγκοσμίως.
«Σήμερα μπορείς να δημιουργήσεις ένα προφίλ στις περισσότερες πλατφόρμες από την ηλικία των 13 ετών. Αλλά ακόμα και όταν είσαι 13 ετών, είσαι ακόμα παιδί. Και έχουμε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ μεγάλος», έγραψε η Mette Frederiksen στη δανέζικη εφημερίδα Politiken της Κυριακής 26/5 και συνυπέγραψε με τη νομοθέτη της ΕΕ Christel Schaldemose -σύμφωνα με το Politico.
Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης,, ότι η θέσπιση ορίου ηλικίας θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αποτελεσματικά εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας των χρηστών, καθώς «οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη γι' αυτό».
Η πρωθυπουργός της Δανίας και η νομοθέτης χαρακτηρίσουν «ανεπαρκή» το νέο εγχειρίδιο κανόνων για τον έλεγχο του περιεχομένου, αλλά και τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πλατφόρμες.
Κατέθεσαν προτάσεις για την «αυστηροποίηση της νομοθεσίας», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εθιστικών σχεδίων και της διαφήμισης σε ανηλίκους και της υποχρεωτικής ειδοποίησης που θα λέει στους χρήστες πόσο χρόνο περνούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η ιδέα της αύξησης του ορίου ηλικίας ακολουθεί την έκκληση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron τον περασμένο μήνα, στην οποία ζητούσε να οριστεί η «ψηφιακή πλειοψηφία» στα 15 έτη σε επίπεδο ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης