Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινέζικο τσουνάμι στην Ταϊβάν βλέπει η Telegraph - Έρχεται ... D - Day, ναυτικός αποκλεισμός και ολική ισοπέδωση

Κινέζικο τσουνάμι στην Ταϊβάν βλέπει η Telegraph - Έρχεται ... D - Day, ναυτικός αποκλεισμός και ολική ισοπέδωση
Κινέζικη D-Day στην ... Ταϊβάν προανγγέλει η Telegraph - Ο ρόλος των κινεζικών εμπορικών πλοίων στην απόβαση και τη μεταφορά στρατευμάτων
Η Κίνα προετοιμάζει μια ισχυρή αρμάδα πολεμικών αλλά και εμπορικών πλοίων για να εισβάλει στην Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο εντείνει την εκστρατεία πίεσης εναντίον του αυτόνομου νησιού, τονίζει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η Telegraph.
Ενώ ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν διαθέτει τον αριθμό των αμφίβιων αποβατικών σκαφών που απαιτούνται για να οργανώσει μια εισβολή της κλίμακας που παρατηρήθηκε κατά την απόβαση της D - Day στη Νορμανδία, θα μπορούσε να οργανώσει μια ανάλογη επιχείρηση, μέσω γιγαντιαίων ferries, το καθένα εκ των οποίων δύναται να μεταφέρει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα.
«Οι αμφίβιες προσγειώσεις υπό πυρά είναι από τους πιο δύσκολους στρατιωτικούς ελιγμούς», δήλωσε ο Ray Powell, διευθυντής του SeaLight, ενός project του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που επικεντρώνεται στις δραστηριότητες της γκρίζας ζώνης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Τα εμπορικά οχηματαγωγά «θα ήταν κανονικά κακές επιλογές για μια τέτοια αποστολή», αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μαζική μεταφορά στρατευμάτων μέσω του στενού της Ταϊβάν μετά την καταστροφή της παράκτιας άμυνας ή για να συντρίψουν τον στρατό του νησιού «με τεράστια ισχύ», τόνισε σχετικά, ξεδιπλώνοντας το σενάριο ...κινεζικού τρόμου.
Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο ξεκίνησε διήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν την Πέμπτη 23/5 σε μια «ισχυρή τιμωρία» για τις «αποσχιστικές ενέργειες» των αρχών του νησιού, μετά από την άκρως πολωτική ομιλία του Lai Ching-te, νεοκλεγέντα ηγέτη της Ταϊπέι, την περασμένη εβδομάδα.
Επρόκειτο η τρίτη σειρά ασκήσεων που περικύκλωσε το νησί τα τελευταία δύο χρόνια.

τελεγραπη.jpg

Κατάληψη της Ταϊβάν μέχρι το 2027 «βλέπει» η CIA

«Προτρέπουμε την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει να υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και πέρα από αυτήν», δήλωσε στη δική του διπλωματική αντίδραση το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει δεσμευτεί να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της, επί τη βάσει του δόγματος της μιας Κίνας. 
Ως προς αυτό το σχέδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο Xi έχει διατάξει το Πολεμικό Ναυτικό του PLA να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα, προκειμένου να καταλάβει το νησί μέχρι το 2027.
Εντωμεταξύ, η Ταϊπέι κλήθηκε να αντιδράσει σε μια εκστρατεία δραστηριοτήτων της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», συμπεριλαμβανομένων συχνών επιθέσεων hacking, τακτικών εισβολών από στρατιωτικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο και παρενόχλησης από κινεζικά πλοία στα ύδατά της.
Προφανώς, ο στρατός της Ταϊβάν είναι πολύ μικρότερος από τον στρατό της Κίνας, αλλά προστατεύεται από ένα δύσβατο ορεινό έδαφος - και το ... ύπουλο και γεμάτο κινδύνους στενό της Ταϊβάν μήκους 110 μιλίων. 
Όπως φυσικά αξιώνει να προστατεύεται και από τους συμμάχους της στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Ιαπωνία και εσχάτως το Βιετνάμ που φαίνεται να φλερτάρει με το ΝΑΤΟ.
Το κινεζικό ναυτικό διαθέτει ήδη τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο κι έχει επίσης ναυπηγήσει δεκάδες πλοία διπλής χρήσης ικανά να δρουν σε καιρό ειρήνης αλλά και σε πόλεμο.
Πριν από μια περίπου δεκαετία, το Πεκίνο είχε παράσχει τεχνικές οδηγίες στους ναυπηγούς του, βάσει των οποίων θα δινόταν σε πολλά από τα πολιτικά πλοία η δυνατότητα να επιχειρούν παράλληλα και σε στρατιωτικου τύπου συνθήκες.
Εκτιμάται ως εκ τούτου από τη Δύση ότι το Πεκίνο έχει ενσωματώσει ferries, δεξαμενόπλοια και πλοία cargo οργανικά στον Πολεμικό του Ναυτικό, σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Ναυτικών Σπουδών του Ναυτικού Πολέμου της Κίνας των ΗΠΑ.

Όταν τα ferry boats γίνονται ... τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επαινούν αυτό το υβριδικό μοντέλο εδώ και χρόνια, αναδεικνύοντας συχνά - πυκνά τη συμμετοχή των ferry boats σε ασκήσεις απόβασης. 
Πρόσφατα, το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV ... εξήρε την αξιοποίηση του Bang Chui Dao μήκους 135 μέτρων από το PLA, καθώς «εντάχθηκε στο στρατό» για στρατιωτικές ασκήσεις το 2019.
Αντιστοίχως προέβαλε και το 164 μέτρων Bohai Pearl το 2021, για το οποίο η Global Times υποστήριξε ότι θα αποτελούσε μια αναντίρρητα καλή προσθήκη για τη «μεταφορά στρατευμάτων σε μεγάλη κλίμακα σε αποστολές αμφίβιων αποβάσεων», επικαλούμενη έναν ανώνυμο Κινέζο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα
Με τη σειρά του, ο Tom Shugart, αναλυτής στο think tank Center for a New American Security, εκτίμησε το 2022 ότι τα εμπορικά πλοία της Κίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν δραματικά την χωρητικότητα στρατιωτικού υλικού που μπορεί να μετακινηθεί δίνοντάς στο Πολεμικό Ναυτικό την ικανότητα να μεταφέρει περίπου 300.000 στρατεύματα και τα αντίστοιχα οχήματά τους από τα στενά της Ταϊβάν σε περίπου 10 ημέρες. 
«Τόσο η CIA όσο και η ταϊβανέζικη υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν την εμπορική ναυτιλία της Κίνας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούν τα πολεμικά της πλοία», έγραψε ο αναλυτής σχετικά στο τότε άρθρο του.

telegraph_2.jpg

Ευρύτερο φαινόμενο η διαπλοκή στρατού, πολιτικής ελίτ και ιδιωτικού τομέα στην Κίνα 

Αν και η ιδέα της εργαλειοποίησης επιβατηγών οχηματαγωγών σε μια ζώνη σύγκρουσης μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστη, αντανακλά το βαθμό στον οποίο ο ιδιωτικός τομέας της Κίνας διαπλέκεται με το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα και τη στρατιωτική πολιτική της κυβέρνησης του Πεκίνου.
Επίσης, καθιστά τον σχεδιασμό μιας άμυνας πολυπαραγοντική, σύνθετη, και τέλικα δυσχερέστερη εκ μέρους του εκάστοτε αντιπάλου.
«Ουσιαστικά η χρήση των εμπορικών πλοίων είναι μέρος της ευρύτερης κινεζικής αντίληψης περί  αλληλοδιαπλοκής στρατού και πολιτικής, στην οποία τα εμπορικά assets αποτελούν εγγενές και αναπόσπαστο τμήμα μιας ολόκληρης εθνικής προσπάθειας για την εθνική ασφάλεια», υποστηρίζει ο Alessio Patalano, καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στην Ανατολική Ασία στο Τμήμα Σπουδών Πολέμου του King's College του Λονδίνου.
«Η συμπερίληψη αυτών των περιουσιακών στοιχείων αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό παράγοντα που βάζει ένα ακόμα πρόβλημα σε αυτούς που καλούνται να διερευνήσουν το πως θα αντιμετωπίσουν την Κίνα», εξηγεί περαιτέρω.
Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς το κατά πόσο οι μετακινήσεις ενός εμπορικού αποτελούν στρατηγικό τμήμα μιας πολεμικής μηχανής, οι ευρύτερες προθέσεις της Κίνας είναι σαφείς, προσθέτει με νόημα.
«Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό για την κινεζική στρατιωτική δομή», παρατηρεί ο Patalano συνοψίζοντας.

Tele_China_3_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης