Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόβαση αγροτών στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου – Οι σχέσεις με την ακροδεξιά και οι φόβοι της ΕΕ

Απόβαση αγροτών στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουνίου – Οι σχέσεις με την ακροδεξιά και οι φόβοι της ΕΕ
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αναπτυχθεί ομάδες από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πολωνία, με στόχο τη συνεργασία των αγροτών της Ευρώπης
Όλα έτοιμα για την απόβαση των αγροτών στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών στις 4 Ιουνίου.
Δεν θα είναι οι ίδιοι αγρότες που έκαψαν σανό, γκρέμισαν αγάλματα, πολέμησαν με την αστυνομία και ψέκασαν κοπριά στα κτίρια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ πολλές φορές φέτος.
Όχι, ακόμη και αυτοί οι διαδηλωτές, που βρίσκουν αυτούς τους αντιπάλους πολύ μαχητικούς, δεν θέλουν να συνδεθούν μαζί τους.
Προερχόμενες από χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πολωνία, αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ισχυριζόμενες ότι υπερασπίζονται τους αγρότες από ένα πολιτικό κατεστημένο που λένε ότι είναι αποφασισμένο να τους εξαφανίσει.
Ενθαρρυμένες από την εκλογική επιτυχία ενός αγροτικού κόμματος στην Ολλανδία που θα ενταχθεί στον δεξιό συνασπισμό που σχηματίζεται από τον λαϊκιστή Geert Wilders, αυτές οι ομάδες προτρέπουν τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ των τελευταίων ετών.
Συμβαίνει επίσης οι πολιτικοί που θέλουν να δουν να διευθύνουν την ΕΕ να βρίσκονται στην άκρα δεξιά του φάσματος.
Ποιοι είναι λοιπόν οι πραγματικά θυμωμένοι αγρότες που έρχονται στις Βρυξέλλες για να τις ταρακουνήσουν;

Τελευταία γραμμή άμυνας

Η πιο σημαντική από αυτές τις ομάδες, η Farmers Defense Force, δημιουργήθηκε στην Ολλανδία τον Μάιο του 2019 από τον αγρότη Mark van den Oever για να πολεμήσει την κατάληψη μιας φάρμας χοίρων από ακτιβιστές ζώων.
Το FDF κέρδισε τη φήμη ως μία από τις δύο ομάδες αγροτών που ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης να περιορίσει τη ρύπανση από την εντατική κτηνοτροφία.
Ο νεοσύστατος δεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Wilders, στον οποίο το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB) έχει μια θέση στο τραπέζι, έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει το κλείσιμο των αγροκτημάτων και τις μειώσεις των ζώων.
Έχει συγκρίνει την κατάσταση των Ολλανδών αγροτών με αυτή των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποκάλεσε τα παιδιά του υπουργού Γεωργίας της χώρας «μουνάκια» αφού εκφοβίστηκαν από ακτιβιστές του FDF έξω από το σπίτι τους.
Το 2020, οι ολλανδικές αντιτρομοκρατικές αρχές συμπεριέλαβαν το FDF στην ετήσια έκθεσή τους, περιγράφοντάς το ως μια ομάδα ακτιβιστών που τροφοδοτεί την πόλωση.
Μια έρευνα του 2021 από τον De Groene Amsterdammer βρήκε μια επικάλυψη μεταξύ των μελών του FDF στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των συνωμοτών που διαδίδουν πληροφορίες κατά των εμβολίων και προειδοποιήσεις για δίκτυα παιδεραστών.
Στις περσινές εθνικές εκλογές, η εκπρόσωπος της ομάδας, Sieta van Keimpema, έθεσε υποψηφιότητα για τον ακροδεξιό Belang van Nederland. Το κόμμα δεν κέρδισε έδρες.
«Όλοι μας αποκαλούν ακροδεξιούς, αλλά οι πραγματικοί εξτρεμιστές είναι στην πολιτική.
Έχουν αίμα στα χέρια τους», είπε η van Keimpema στο POLITICO, προσθέτοντας ότι μόνο οι δεξιοί πολιτικοί ασχολούνται ενεργά με την ομάδα της ενώ άλλοι την αγνοούν.
«Είναι επιλογή τους, όχι δική μου. Δεν μπορώ να τους αναγκάσω».
Η FDF σχημάτισε παρακλάδι στο Βέλγιο πέρυσι στη Φλάνδρα, η οποία διεκδικεί μια βάση υποστήριξης περίπου 4.500.
Το βελγικό FDF έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και αλλού σε όλη τη χώρα.

Όλοι ενωμένοι

Το γερμανικό Landwirtschaft verbindet Deutschland — γνωστό ως LSV, ή η Γεωργία ενώνει τη Γερμανία — ιδρύθηκε το 2021 στην πλάτη ενός κινήματος διαμαρτυρίας που ξεκίνησε λίγους μήνες μετά το FDF.
Η ομάδα έχει εμπνευστεί από τους Ολλανδούς, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ (συμπεριλαμβανομένου νωρίτερα φέτος στο Βερολίνο) και κάνοντας κρυφές απειλές εναντίον προοδευτικών πολιτικών.
Το LSV διατηρεί μια πιο υποτονική διαδικτυακή παρουσία από το FDF, αλλά οι ηγέτες του έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι μπορεί να είναι πολύ κοντά στο κύριο ακροδεξιό κόμμα της χώρας, την Εναλλακτική για τη Γερμανία ή το AfD.
Πέρυσι, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του LSV Anthony Robert Lee ορίστηκε να μιλήσει σε εκδήλωση του AfD, αλλά αποσύρθηκε εν μέσω κύματος κριτικής.
Μιλώντας τηλεφωνικά στο POLITICO, ο Lee είπε ότι η ομάδα του δεν συνεργάζεται ενεργά με το AfD, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. (Ο Lee είναι υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές για ένα άλλο δεξιό κόμμα, τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, το οποίο είναι μέρος της περιφερειακής κυβέρνησης στη Βαυαρία.)
«Πολλά πράγματα που λέει το AfD είναι αλήθεια και το υποστηρίζω, αλλά η αλήθεια είναι επίσης ότι το AfD δεν ήταν ποτέ σε κυβερνητικό πόστο, επομένως δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πόσο καλοί είναι ή πόσο κακοί είναι.
Αλλά είμαι εντελώς ανοιχτός για αυτό», είπε ο πρώην αλεξιπτωτιστής και γιος ενός Βρετανού στρατιώτη.
Για αυτόν, ομάδες όπως το AfD απλώς γεμίζουν το κενό που αφήνουν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των ανθρώπων.
«Οι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν για το AfD, δεν είναι εθνικιστές, ούτε δεξιοί ή οτιδήποτε άλλο.
Οι περισσότεροι από αυτούς μάλλον έχουν βαρεθεί με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», είπε.
Ο Lee έχει αναφερθεί στο παρελθόν να ισχυρίζεται ότι η γη στην Ευρώπη αφαιρείται από τους αγρότες για να χτιστούν σπίτια για τους πρόσφυγες.

Ελεύθεροι στοχαστές

Ιδρύθηκε από τον Πολωνό μεγιστάνα της εκτροφής γούνας Szczepan Wójcik και με επικεφαλής τη Monika Przeworska, το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας ή IGR, είναι η μικρότερη από τις τρεις ομάδες που συντονίζουν τη διαδήλωση.
Είναι επίσης το μόνο που δεν είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας αυτό καθεαυτό, αλλά μάλλον μια αυτοαποκαλούμενη δεξαμενή σκέψης που εργάζεται πάνω στη γεωργική πολιτική.
Ο Wójcik έκανε το όνομά του χρηματοδοτώντας μια εκστρατεία ενάντια στην προσπάθεια της πρώην πολωνικής κυβέρνησης το 2020 να απαγορεύσει την εκτροφή γούνας.
Οι σύμμαχοί του ήταν ο ιερέας που έγινε μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Tadeusz Rydzyk.
Κατά τη διάρκεια των φετινών διαδηλώσεων των αγροτών, το IGR συντόνισε διάφορες δράσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ο Wójcik παρακολούθησε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του πρωθυπουργού Donald Tusk και άλλων ηγετών της γεωργίας.
Όπως και οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση των Βρυξελλών, το IGR αρνείται ότι ανήκει στην ακροδεξιά, αλλά τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και η πύλη ειδήσεων δίνουν χρόνο εκπομπής σε πολιτικούς από το Κόμμα της Συνομοσπονδίας, το οποίο υποστηρίζει ένα είδος φιλελευθερισμού της ελεύθερης αγοράς με αντι-ΕΕ και φιλορωσικά αισθήματα.
Ούτε ο Wójcik ούτε η Przeworska κρύβουν τη γοητεία τους με τα ακροδεξιά κόμματα αλλού στην Ευρώπη.
Λίγο αφότου ο Wilders ανακοίνωσε ότι σχηματίζει ολλανδική κυβέρνηση, ο Wójcik δημοσίευσε φωτογραφίες του με τον πολιτικό.
Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλο ρόλο έχει παίξει το IGR στη διάδοση της ακροδεξιάς στους Πολωνούς αγρότες — αλλά η αλλαγή είναι αισθητή.
Το 2019, μόνο το 3,4% των Πολωνών αγροτών ψήφισαν υπέρ της νεοσύστατης Συνομοσπονδίας.
Στις φετινές περιφερειακές εκλογές, το 9,3% το έκανε.

Μεγάλη έκρηξη;

Άλλες ομάδες που συμμετέχουν στη διαδήλωση περιλαμβάνουν το Coordination Rurale, το Νο.2 συνδικάτο αγροτών της Γαλλίας, το οποίο έχει ιστορία με το Εθνικό Ράλι, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, και το ισπανικό Plataforma 6F, ένα κίνημα αγροτών που συμμάχησε με το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Όμως, παρ' όλη τη συζήτηση για μια πανευρωπαϊκή επανάσταση και τα γλαφυρά βίντεο που προωθούν τη διαδήλωση, η 4η Ιουνίου στην πρωτεύουσα της ΕΕ μπορεί να καταλήξει να μην είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Ο van Keimpema του FDF είπε ότι τα κύρια γεωργικά συνδικάτα έχουν συμβουλεύσει τα μέλη τους να μείνουν μακριά.
Λόγω των αντιδράσεων, περίμενε ότι θα παρευρεθούν χίλια άτομα, «ίσως 3.000 αν είμαστε τυχεροί».
Αυτό είναι μικρότερο από τις εκατοντάδες χιλιάδες που προέβλεπε η ομάδα της μόλις πριν από έναν μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης