Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμό στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν οι δεξιοί: Καλπάζει η Le Pen προς τη δημιουργία μιας συντηρητικής υπερομάδας για τη νέα ευρωβουλή

Σεισμό στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν οι δεξιοί: Καλπάζει η Le Pen προς τη δημιουργία μιας συντηρητικής υπερομάδας για τη νέα ευρωβουλή

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ενώ τα στόματα παραμένουν κλειστά

Σχετικά Άρθρα

Οι δεξιές πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες παρέμειναν… στον πάγο, καθώς η Γαλλίδα Marine Le Pen του κόμματος National Rally (RN) συνεχίζει την προσπάθειά της για μια νέα υπερομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η... φλόγα του RN είναι σε διαβουλεύσεις με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Meloni για τη δημιουργία της νέας ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής παράταξης, η οποία ελπίζει ότι θα ξεπεράσει τους αριστερούς Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D) για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ.
Άλλοι δεξιοί της παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με το έργο, με στελέχη κομμάτων από όλο το μπλοκ να αρνούνται να σχολιάσουν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Ένας ανώνυμος εμπιστευόμενος ανέφερε μελλοντικές διαπραγματεύσεις σχηματισμού ομάδων ως τον λόγο που το κόμμα τους δεν μιλούσε για το θέμα, ένα συναίσθημα που συμμερίζονται και άλλοι που εργάζονται στο Κοινοβούλιο.

Το σχέδιο

Το σχέδιο της Le Pen, ωστόσο, φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζουν ενδιαφέρον για μεγαλύτερη δεξιά συνεργασία, ακόμη και με ορισμένες ομάδες που μέχρι τώρα φαίνονταν περιθωριοποιημένες ακόμη και από τους συναδέλφους τους Συντηρητικούς.
Μιλώντας σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο εξέχων Ευρωπαίος Ευρωβουλευτής των Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών (ECR) Charlie Weimers δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με κόμματα εντός της ομάδας Identity and Democracy (ID) για ορισμένα ζητήματα.
Οι δύο φατρίες βρέθηκαν σε σύγκρουση μεταξύ τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το ECR να τηρεί σθεναρά στάση υπέρ του Κιέβου στη σύγκρουση, ενώ η ID είχε διαφορετική οπτική.
«Προκειμένου να συγκεντρώσουμε την πλειοψηφία για μια ασφαλή συνοριακή και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ, πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί», δήλωσε ο Weimers - ένας σημαντικός υποστηρικτής της Ουκρανίας.
«Αν σημαίνει ότι θα καθίσουμε και θα διαπραγματευτούμε και θα συζητήσουμε με κόμματα με τα οποία δεν συμφωνούμε σε άλλα σημαντικά θέματα... ναι, είναι προς το συμφέρον των ψηφοφόρων μας να είμαστε εποικοδομητικοί».
Οι κεντρώες και αριστερές ομάδες έχουν εκφράσει οργή για την προφανή πλοκή της Le Pen, με το S&D να απειλεί δημόσια ότι θα εγκαταλείψει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν βασιστεί σε οποιοδήποτε μέλος της ομάδας ECR ή ID στην προσπάθειά της να διατηρήσει τη θέση της ως επικεφαλής της EC.
«Είναι σαφές για μένα ότι όταν σχηματιστεί η επόμενη Επιτροπή, δεν πρέπει να βασίζεται σε μια πλειοψηφία που απαιτεί επίσης την υποστήριξη των δεξιών εξτρεμιστών», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος - του οποίου οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είναι μέρος του S&D.
Πρόσθεσε ότι θα ήταν "λάθος για το μέλλον της Ευρώπης" εάν ο Πρόεδρος της EC επέλεγε να δεχθεί υποστήριξη από οποιονδήποτε απαγορεύει τα "παραδοσιακά κόμματα" της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης