Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: «Στο κόκκινο» η ρωσοφοβία της Von der Leyen – «Υπαρξιακή απειλή μία νίκη Putin στην Ουκρανία»

ΕΕ: «Στο κόκκινο» η ρωσοφοβία της Von der Leyen – «Υπαρξιακή απειλή μία νίκη Putin στην Ουκρανία»
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι προς τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των Ευρωπαίων»
Σχετικά Άρθρα
Μία ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας και του προέδρου Vladimir Putin στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), προειδοποίησε εκ νέου η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen.
«Αν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος του Putin στεφθεί με επιτυχία, ολόκληρη η Ευρώπη θα απειλούνταν υπαρξιακά», δήλωσε, μιλώντας στην απονομή του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης της Βεστφαλίας στον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron, στο Μίνστερ.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι προς τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των Ευρωπαίων. Ο λαός της Ουκρανίας υπερασπίζεται τη χώρα του και την ασφάλειά μας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλη τη δύναμη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε.
Η Von der Leyen ανέφερε επίσης ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να βασίζεται μόνο στο διεθνές δίκαιο και σε ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα». «Η ΕΕ πρέπει να συνεισφέρει καθώς και η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται στο δρόμο για μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλειά της, προκειμένου να διατηρήσει την ειρήνη στην ήπειρο».
Τούτου λεχθέντος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική πρωτοβουλία» τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας.
«Μια ΕΕ είναι πραγματικά κυρίαρχη μόνο εάν μπορεί να επιβληθεί. Αυτό ακριβώς περιμένουν οι άνθρωποι από την Ευρώπη», σημείωσε.

Macron: Aς ξυπνήσουμε απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς

«Ενας κακός άνεμος πνέει στην Ευρώπη», «η Ρωσία θα είναι εδώ αύριο, μεθαύριο».
O πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε χθες από την Δρέσδη στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας τους Ευρωπαίους «να ξυπνήσουν» απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς και στις εξωτερικές απειλές, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.
Επί σαράντα πέντε λεπτά, σε ατμόσφαιρα εκλογικής συγκέντρωσης, εναλλάσσοντας τα γαλλικά με τα γερμανικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, καταχειροκροτούμενος σε κάθε αποστροφή του για την δημοκρατία και την ελευθερία στην Ευρώπη, ξεσήκωσε το κοινό του.
«Ας κοιτάξουμε γύρω μας την σαγήνη για τα αυταρχικά καθεστώτα, ας κοιτάξουμε γύρω μας τους ανελεύθερους καιρούς που ζούμε», είπε στην Frauenkirche της Δρέσδης, την μαρτυρική εκκλησία που καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1945 και ανακατασκευάστηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας.
«Ας ξυπνήσουμε», επέμεινε.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Ευρώπη βρίσκεται «σε μία πρωτοφανή στιγμή της ιστορίας της», που την υποχρεώνει να σκεφτεί μόνη της «την άμυνα και την ασφάλειά της», προειδοποίησε μπροστά σε χιλιάδες Γερμανούς, Πολωνούς και Τσέχους νέους και παρουσία του προέδρου της Γερμανίας Frank Walter Steinmeier.
«Το λέω αυτό σε μία περιοχή της Ευρώπης που έζησε ένα (δεύτερο) ήμισυ του 20ού αιώνα τελείως διαφορετικό από αυτό που έζησε η χώρα μου, μία περιοχή εγκαταλελειμμένη (πίσω) από ένα σιδηρούν παραπέτασμα, υπό σοβιετική κυριαρχία, επί 45 χρόνια, πριν χαράξει τον δικό της δρόμο» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, είπε.
«Τη γεωγραφία δεν θα την αλλάξουμε μαζί με τη Ρωσία, η οποία σήμερα απειλεί την ασφάλειά μας και έχει επιτεθεί κατά της Ουκρανίας», είπε καταγγέλλοντας «την εκτροπή μίας αναθεωρητικής αυταρχικής δύναμης που αποφάσισε να παίξει με το μέλλον της Ευρώπης για να κτίσει όνειρα αυτοκρατορίας».
Η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορούσε να υπολογίζει επί σειρά ετών στον Αμερικανό της σύμμαχο, που ακόμη σήμερα είναι ο πρώτος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να απωθήσει την ρωσική επίθεση.
Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα προς την Κίνα, τον πρώτο στρατηγικό και οικονομικό τους αντίπαλο και η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξίσωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο γίγαντες, πρέπει «να βγει από την αφέλεια» και «να προστατευθεί καλύτερα» στον εμπορικό τομέα, «να διπλασιάσει» τον προϋπολογισμό της και να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων για την οικολογική και την ψηφιακή μετάβαση, είπε ο πρόεδρος Μακρόν.
Μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις, «η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει στην Γαλλία και η Γαλλία υπολογίζει στην Γερμανία», «η Ευρώπη από την πλευρά της μπορεί να υπολογίζει σε μας και εμείς υπολογίζουμε στην Ευρώπη». «Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα και εγώ υπολογίζω σε σας», κατέληξε εν μέσω ενθουσιώδους ατμόσφαιρας αντίστοιχης με εκείνη που επικράτησε μετά την πρώτη του εκλογή του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης