Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική αλλαγή στη Wall Street μετά από έναν αιώνα - Τι είναι το σύστημα Τ+1

Ιστορική αλλαγή στη Wall Street μετά από έναν αιώνα - Τι είναι το σύστημα Τ+1
Οι συναλλαγές θα διακανονίζονται μέσα σε μία ημέρα για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια
Επιτέλους οι συναλλαγές στη Wall Street θα ολοκληρώνονται με την ταχύτητα που είχαν... 100 χρόνια πριν.
Τότε ήταν η τελευταία φορά που οι συναλλαγές μετοχών στη Νέα Υόρκη διακανονίζονταν μέσα σε μία ημέρα, όπως θα γίνεται από την Τρίτη 28/5, βάσει των νέων κανόνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή, που μειώνει στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε συναλλαγής, εφαρμόστηκε επίσης σε δικαιοδοσίες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό τη Δευτέρα.

Η μεγάλη - και δύσκολη- μετάβαση

Η μετάβαση στο σύστημα που είναι γνωστό ως Τ+1 -το οποίο εγκαταλείφθηκε καθώς οι όγκοι έγιναν δυσκίνητοι- αποσκοπεί τελικά στη μείωση του κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες, όπως ότι οι διεθνείς επενδυτές μπορεί να δυσκολευτούν να προμηθεύονται δολάρια εγκαίρως, τα παγκόσμια κεφάλαια θα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες προς τα περιουσιακά τους στοιχεία και όλοι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να διορθώσουν τα λάθη.
Η ελπίδα είναι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αλλά ακόμη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε «βραχυπρόθεσμη αύξηση των αποτυχιών διακανονισμού και των προκλήσεων σε ένα μικρό τμήμα των συμμετεχόντων στην αγορά».
Ο κύριος βιομηχανικός όμιλος του χρηματοπιστωτικού κόσμου, η Securities Industry and Financial Markets Association, δημιούργησε αυτό που αποκαλεί Κέντρο Διοίκησης T+1 για τον εντοπισμό των προβλημάτων και τον συντονισμό της αντίδρασης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Wall Street υφίσταται μια τέτοια μετάβαση, αλλά οι επαγγελματίες του κλάδου λένε ότι θα είναι η πιο δύσκολη.
Η εποχή T+1 της δεκαετίας του 1920,  έληξε επειδή η χειροκίνητη φύση των συναλλαγών σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να συμβαδίσει με την αυξανόμενη συναλλακτική δραστηριότητα.
Έκτοτε, η διευθέτηση των συναλλαγών μπορούσε να φτάσει και τις πέντε ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης