Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο - Το ομοφοβικό σχόλιο για τους gay ιερείς και η συγγνώμη

Σάλος στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο - Το ομοφοβικό σχόλιο για τους gay ιερείς και η συγγνώμη
Ο Φραγκίσκος μιλούσε σε μια συνέλευση της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, η οποία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο έγγραφο που περιγράφει την εκπαίδευση για Ιταλούς ιεροδιδασκάλους
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη 28/5 μετά από αναφορές που έλαβαν μεγάλες διαστάσεις, ότι χρησιμοποίησε έναν χυδαίο όρο για τους γκέι για να επιβεβαιώσει την απαγόρευση της Καθολικής Εκκλησίας στους ομοφυλόφιλους ιερείς.
Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Mateo Bruni εξέδωσε ανακοίνωση αναγνωρίζοντας τον σάλο που ξέσπασε σχετικά με τα σχόλια του Φραγκίσκου, τα οποία έκανε κεκλεισμένων των θυρών σε Ιταλούς επισκόπους στις 20 Μαΐου.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τη Δευτέρα 27/5, επικαλούμενα Ιταλούς επισκόπους, ότι ο Φραγκίσκος χρησιμοποίησε αστειευόμενος τον όρο «πο@@@@τητα» ενώ μιλούσε στα ιταλικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Είχε χρησιμοποιήσει τον όρο για να επιβεβαιώσει την απαγόρευση του Βατικανού να επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εισέρχονται σε σεμινάρια και να χειροτονούνται ιερείς.
Ο Mateo Bruni είπε ότι ο Φραγκίσκος γνώριζε τις αναφορές και υπενθύμισε ότι ο Αργεντινός Πάπας, ο οποίος έχει κάνει προσπάθεια για προσέγγιση των LGBTQ+ Καθολικών, έχει επιμείνει εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει χώρος για όλους στην Καθολική Εκκλησία.
«Ο Πάπας δεν σκόπευε ποτέ να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη του σε όσους προσβλήθηκαν από τη χρήση ενός όρου που αναφέρθηκε από άλλους», είπε ο Μπρούνι.
Ο Φραγκίσκος μιλούσε σε μια συνέλευση της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, η οποία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο έγγραφο που περιγράφει την εκπαίδευση για Ιταλούς ιεροδιδασκάλους. Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί εν αναμονή της αναθεώρησης από την Αγία Έδρα, φέρεται να επιδιώκει να ανοίξει κάποιο παράθυρο στην απόλυτη απαγόρευση του Βατικανού για τους ομοφυλόφιλους ιερείς.
Η απαγόρευση του Βατικανού διατυπώθηκε σε ένα έγγραφο του 2005 από την Congregation for Catholic Education και αργότερα επαναλήφθηκε σε ένα μεταγενέστερο έγγραφο το 2016, το οποίο έλεγε ότι η εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί σε σεμινάρια ή να χειροτονήσει άνδρες που «ασκούν ομοφυλοφιλία, παρουσιάζουν βαθιές ομοφυλοφιλικές τάσεις ή υποστηρίζουν τη λεγόμενη ομοφυλοφιλική κουλτούρα».
Ο Φραγκίσκος επιβεβαίωσε σθεναρά αυτή τη θέση στη συνάντησή του στις 20 Μαΐου με τους Ιταλούς επισκόπους, αστειευόμενος ότι «υπάρχει ήδη ένας αέρας φαιδρότητας» στα σεμινάρια, ανέφεραν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Τα ιταλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα του Φραγκίσκου και ο Αργεντινός Πάπας έχει κάνει γλωσσικές γκάφες στο παρελθόν που δημιούργησαν ερωτηματικά. Ο 87χρονος Αργεντινός Πάπας συχνά μιλάει ανεπίσημα, αστειεύεται χρησιμοποιώντας αργκό και ακόμη βρίζει κατ’ ιδίαν.
Ήταν γνωστός για την προσέγγισή του στους LGBTQ+ Καθολικούς, ξεκινώντας από το περίφημο σχόλιό του «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω» το 2013 για έναν ιερέα που υποτίθεται ότι είχε έναν ομοφυλόφιλο εραστή στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης